בישיבה טלפונית שהתקיימה באישון לילה, ממשלת ישראל אישרה את התקנות המאפשרות לשב"כ, בלי פיקוח הכנסת, לעקוב אחר אזרחים ולאסוף כל מידע טכנולוגי פרט לתוכן שיחה.
בתחילה נטען שהאמצעים האלה יופעלו מול חולים מאומתים והמסלול שהם עשו עד לבידוד, אולם הם מופעלים על ידי שב"כ גם כנגד חשודים כחולים בקורונה ומי שהיה בסביבתם.
הטכנולוגיה מאפשרת לשב"כ לזהות את כל מי שנמצאו בטווח הידבקות מהחולה (2 מטרים) לאורך מסלול התנועה שלו, ולדווח להם ישירות למכשיר הטלפון שנחשפו למחלה ושעליהם להיכנס לבידוד או להיבדק.
המהלך עורר לא מעט זעם ברחבי הארץ, אבל ישראל לא לבד בעולם הזה. ממשלות מאשרות בימים אלו מהלכים חריגים ומעניקות גם הן לשירותי הריגול שלהן אפשרות לעקוב אחר הציבור, במטרה להתמודד עם נגיף הקורונה.
דרום קוריאה – הביון עוקב ומעלה לרשת
המדינה שככל הידוע הלכה הכי רחוק מכל מדינות העולם היא דרום קוריאה, שעל פי הדיווחים אישרה לשירותי הביון שלה ולחברות הסלולר לשאוב מידע על האזרחים, גם על פעילות כרטיסי האשראי.
החריג הוא שכל הנתונים מוכנסים למפה שזמינה לכל הציבור שיכול לראות איפה יש חולי קורונה ואיפה הם היו. הדבר פוגע קשות בכל הקשור לחירות הפרט. אנשים סיפרו שהפסיקו ללכת למקומות בהם אהבו לבלות. לצד זאת מי שהיה ליד חולה קורונה מקבל הודעה לטלפון שלו.
טאיוואן – מחלקת הבטחון פרסה גדר
בטאיוואן הפעילו מה שהם מכנים "גדר אלקטרונית", שעוקבת אחרי טלפונים ניידים ומתריעה לרשויות בכל פעם שאזרח שצריך להיות בבידוד יוצא מהבית.
"המטרה היא לעצור אנשים מלהפיץ את המחלה", הסביר ראש המחלקה לביטחון וסייבר במדינה. הרשויות מחוברות לחומה האלקטרונית יודעים להגיב למי שהפר בידוד בטווח זמן של עד 15 דקות.
איטליה – כתבי אישום נגד מי שמפר
המדינה שנפגעה הכי קשה מהנגיף, אישרה לשירותי הבטחון שלה לאסוף מידע על האזרחים מחברות הסלולר.
זאת במטרה לדעת איפה נמצא כל חולה קורונה, חשודים כנשאים ומבודדים. על בסיס המידע הזה איטליה הגישה לא פחות מ-40,000 כתבי אישום נגד מפרי בידוד והסגר.
מדינות אירופה – צו 8 לחברות סלולר
באירופה מאוד רגישים לעניין חירויות הפרט והאנונימיות של האזרחים. בבלגיה הממשלה אישרה ב-11 לחודש שחברות הסלולר ישתפו אותה עם נתוני מיקום האזרחים.
ב-17 למרץ חשפה חברת הסלולר הגדולה באוסטריה שהיא משתפת פעולה עם הממשלה, ומעבירה את כל נתוני המיקום של האזרחים לרשויות. הממשלה הבטיחה שלא מדובר בשום נתון מלבד מיקום, מה שעדיין לא הרגיע את האזרחים.
בריטניה, כמו רוב מדינות אירופה, לא מפעילה כרגע יכולות פולשניות אך הדלפות לתקשורת שם מספרות שהממשלה דווקא נמצאת בקשר הדוק עם חברות הסלולר שמספקות מידע על מיקום המשתמשים ברחבי הממלכה.
נכון להיום החליטה גרמניה לא לערב את שירות הביון שלה, אך חברות הסלולר במדינה מעבירות את המידע על מיקום המשתמשים למכון רוברט קוך, סוכנות ממשלתית פדרלית שאחראית על בקרת ומניעת מחלות. בעזרת המידע המכון ממפה את תנועת האנשים במטרה להקטין את הסיכון ואופן התפשטות הנגיף.
איראן וסינגפור – אפליקציה מודיעינית
ברפובליקה האיסלאמית בה פגעה המגיפה קשות בכוחות הבטחון כמו באזרחים, ובמדינה האסייתית - פועלים באופן דומה.
הממשלות הורו להוריד אפליקציות מעקב אחר האזרחים ומאפשרת לזהות חולי קורונה ושוהים בסביבתם. בסינגפור השלטון הבהיר שמדובר בטכנולוגיית מיקום בלבד ואין איסוף מידע על האזרחים, משהו שלא תשמעו מהשלטון באיראן.