השבוע פרסם אתר defenceiq את רשימת 15 המדינות עם תקציב הביטחון היקר ביותר בעולם לשנת 2013. כמו שזה נראה, ולמרות הטענות וההכרזות על קיצוצים, גם במהלך אותה שנה היו עליות בסעיפי תקציב הביטחון והעולם ממשיך להזרים טריליוני דולרים על מכונות הרג.
באופן לא מפתיע בראש הרשימה מככבת ארה"ב ובמקום השני והשלישי רוסיה וסין. אגב תקציב הביטחון של רוסיה וסין ביחד לא מגיע אפילו לחצי מתקציב הביטחון של ארה"ב. את המקום הרביעי כבשה בסערה שכנה שלנו, סעודיה, שמוציאה כ-2,100 דולרים פר תושבים במדינה שמונה כ-28 מיליון אזרחים. ביחס דומה מדובר במאה דולרים יותר מאשר בארה"ב.
אל תחפשו את מדינת ישראל משום שזו לא הצליחה להיכנס לרשימה ועקפו אותה מדינות כמו אוסטרליה, טורקיה ואיטליה. הנה הצצה לרשימת 15 הגדולות שעל פי הפרסומים צפויה לגדול עוד יותר בשנים 2014, 2015.
1. ארצות הברית
תקציב הביטחון האמריקאי שכובש בקלות את הפסגה עומד על 640 מיליארד דולר. סעיפי התקציב הזה כוללים מימון משכורות של צבא הקבע הגדול בעולם, נושאות מטוסים ומסוקים וחיל אוויר עם מאות ואלפי מטוסי קרב. אבל גם זה תקציב חלקי משום שתקציב מלחמות מגיע מסעיף נפרד, לפני כל יציאה למלחמה הקונגרס מאשר תקציב מיוחד, כך שההוצאות האלה לא כוללות את המיליארדים שזורמים לשדה הקרב באפגניסטן. כיאה להשקעה האדירה ובאופן לא מפתיע ארה"ב מדורגת על פי אתר גלובל פייר פאוור (בחינה על פי 50 פרמטרים) כצבא החזק בעולם.
2. סין
הסינים הוציאו בשנת 2013 לא פחות מ-188 מיליארד דולר שזה עליה מרשימה ביחס ל-2012 אז עמד תקציב הביטחון של בייג'ינג על סך של 112.2 מיליארד דולר. אגב הסינים נכנסו לרשימה מפוקפקת נוספת אשר התפרסמה השבוע "23 המדינות שהכפילו את תקציב הביטחון בעשור האחרון" ומדובר בעלייה של 170 אחוז מאז שנת 2004. כמו שזה נראה גם במהלך השנים הקרובות ירשמו הסינים עליה. על פי הגלובל פייר פאוור עוצמתה הצבאית של סין מדרגת אותה במקום השלישי.
3. רוסיה
הצבא שלא יורד מהכותרות הוציא בשנת 2013 87.8 מיליארד דולר. גם פה מדובר בעלייה מרשימה משום ששנה קודם לכן הציב פוטין "רק" 66 מיליארד. כמו הסינים ניתן למצוא גם את הרוסים ברשימת ה-23 משום שמאז שנת 2004 גדל תקציב הביטחון שם בלא פחות מ-108 אחוזים. בימים אלה נמצא הצבא הרוסי בתהליך מודרניזציה ורכש אדיר של מערכות מתקדמות כמו גם שדרוג מערך האימונים. גם פה נראה שבשנה הבאה נספר לכם על גידול משמעותי, לצד מעורבות בסכסוכים צבאיים כמובן. מבחינת עוצמה צבאית רוסיה מדורגת במקום השני.
4. סעודיה
הסעודים נכנסו למקום הרביעי עם סעיף בסך 67 מיליארד דולר. את עיקר הכסף הם מוציאים על עסקאות נשק ענקיות ומשלל מדינות, מטוסים טנקים וטילים מארה"ב, גרמניה בריטניה ואחרות. גם הסעודים רשמו עליה ביחס לשנה הקודמת אז הוציאו 59 מיליארד דולר. נראה שהסעודים קונים הרבה נשק מתקדם אבל לא יודעים איך להפעיל אותו בצורה מקצועית. על פי הגלובל עוצמתה הצבאית של סעודיה מדרגת אותה הרחק מאחור, במקום ה-25.
5. צרפת
הצרפתים נכנסו למקום החמישי עם תקציב שעמד על 61.2 מיליארד דולר. מדובר באחד מהצבאות החזקים בעולם שמרבית הרכש שלו מייצור עצמי. אחרי שנלחמו לצד ארה"ב בעיראק וגם באפגניסטן מנהלים הצרפתים מלחמה נוספת במאלי שבאפריקה. בשני העשורים שלאחר נפילת הגוש הסובייטי, צמצמה צרפת באופן משמעותי את היקף הצבא, אולם שמרה על המבנה הבסיסי שמאפשר פעילות צבאית גלובלית. כמו כן בניגוד למשרדי הממשלה שספגו לא מעט קיצוצים תקציב הביטחון כמעט שלא נפגע. מבחינת עוצמה צבאית צרפת מדורגת במקום ה-6.
6. בריטניה
הממלכה המאוחדת הוציאה בשנת 2013 57.9 מיליארד דולר והם היחידים שנכנסו לרשימה אחרי ירידה בתקציב. בשנת 2012 הם בזבזו 57 מיליארד. הבריטים נמצאים כבר תקופה ארוכה בתכנית קיצוצים לצד שינוי המערך הצבאי ומודרניזציה. מה שמסייע להם בתכנית החיסכון זה הנסיגה מאפגניסטן שנמצאת בעיצומה ותסתיים, על פי התכניות, עוד השנה. הבריטים לקחו לצרפתים את המקום החמישי מבחינת עוצמה צבאית.
7. גרמניה
צבא גרמניה קיבל ב-2013 48.8 מיליארד דולרים מה שהקפיץ אותו למקום השביעי ביחס לשנת 2012 אז עמד תקציב הביטחון של הגרמנים על 44 מיליארד. נראה כי בניגוד להצהרות של הגרמנים על קיצוץ הם לא מפסיקים להזרים כספים לצבא. בגרמניה עדיין מנהלים דיונים האם לאפשר לצבא לפעול באופן חופשי מעבר לגבולות המדינה, דיון שמתנהל בזמן שאלפי חיילים כבר פרוסים באפגניסטן ומדינות נוספות. בהתאם להוצאות הצבאיות שלהם הגרמנים מדורגים בגלובל פייר פאוור כצבא הממוקם במקום מספר ה-7.
8. יפן
המדינה הפציפיסטית הזו, שנמצאת גם היא בתקופה של דיונים על תפקידו של הצבא מעבר לגבולות המדינה, הוציאה בשנת 2013 48.4 מיליארד דולר. מלבד העובדה שהם שוקלים את הפעלת הצבא מעבר לים הם רואים במדינות כמו בין וצפון קוריאה איום חמור על המדינה. מבחינת עוצמה צבאית, היפנים מדורגים על פי הגלובל במקום העשירי.
9. הודו
בשנת 2013 הוציאו ההודים 47.4 מיליארד דולר עלייה של 2.5 אחוז משנת 2012. כבר שנים ארוכות מנהלים ההודים מלחמה קרה וחמה מול פקיסטן ולצד זה משתתפים בשלל משימות מטעם האום. יש להם מעל ל-2 מיליון חיילים, אלפי טנקים, טילי שיוט גרעיניים, חיל ים ואוויר מרשימים, אבל מה שבאמת מעניין אותנו הישראלי זה המערכות שהם קונים בארץ. הערכה מקובלת היא שההודים מוציאים בכל שנה מאות מיליוני דולרים על רכש מערכות נשק כחול לבן. ההודים כנראה יודעים מה הם עושים. הודו נמצאת במקום ה-9 ברשימת הוצאות הביטחון אולם ברשימת הצבאות החזקים בעולם הם במקום הרביעי.
10. דרום קוריאה
המדינה שגובלת עם הצפון המשוגע של קים ג'ון און מוציאה בכל שנה 33.9 מיליארד דולר. כדי להתמודד עם האיום מצפון הקוריאנים מחזיקים צבא שנחשב אולי לקטן יותר אבל מוביל מבחינה טכנולוגית וכמובן יקר מאוד. בעוד שלצבא הצפון 1.2 מיליון חיילים מגובים ב-8 מיליון חיילי מילואים ומיליציות שונות, בדרום יש רק 650,000 חיילים מגובים ב-3.2 מיליון חיילי מילואים. לכן ניתן למצוא שם מאות מטוסי קרב מתקדמים, טנקים חדישים ומערכות מודיעין ותקשורת שנחשבות למילה האחרונה בתחום. מבחינת עוצמה צבאית דרום קוריאה נמצאת במקום ה-9. האויבים שלהם מצפון נמצאים במקום ה-35.
11. איטליה
לארץ המגף אין אויבים ועדיין הם הוציאו בשנת 2013 33.5 מיליארד דולר. מאז שנת 2004 הגיוס לצבא איטליה התנדבותי מה שאומר משכורות גבוהות והרבה כסף. בנוסף האיטלקים במשימות שלום מטעם האום או מלחמה מטעם נאטו, כמו בעיראק ואפגניסטן. מבחינת עוצמה צבאית האיטלקים נמצאים במקום ה-12.
12. ברזיל
הברזיליים הוציאו בשנת 2013 32.7 מיליארד דולר ירידה של כ-2 מיליארד דולר משנת 2012. למרות שמדובר בצבא עם סד"כ גדול, האמת היא שגם תקציב זה לא מספיק לכוחות המזוינים של ברזיל שמצבם התחזוקתי נחשב לגרוע. בימים אלה נמצא הצבא הברזילאי ברפורמה שלא נועדה לשפר את הצבא כי אם את החלוקה של תקציב הביטחון בצורה נכונה יותר. לצד זה עוסק הצבא במשימות מורכבות נגד קרטלי הסמים מה שמכניס להם עוד כמה מיליארדים מארה"ב. ברזיל ממוקמת במקום ה-14 מבחינת עוצמתה הצבאית.
13. אוסטרליה
מדינת הקנגורו הוציאה בשנת 2013 24 מיליארד דולר, ירידה של שני מיליארד ביחס לשנת 2012. באופן יחסי מדובר בצבא קטן אולם כזה שמפעיל טכנולוגיה גבוה ויקרה. רק השבוע הודיעה אוסטרליה כי תרכוש עוד 58 מטוסי חמקן מסוג F-35 ובסך הכל 72 מטוסים מדגם זה. גם האוסטרלים משתתפים במשימות עולמיות כולל באפגניסטן ולצד זה גם הם רואים בסינים ובצפון קוריאה כאויב משמעותי. האוסטרלים נמצאים אולי במקום ה-13 בהוצאות אבל מבחינת הרשימה של הצבאות החזקים בעולם הם נמצאים רק במקום ה-20.
14. טורקיה
צבאו של ארדואן הוציא בשנת 2013 19.1 מיליארד דולר. לצד ההוצאות הצבאיות הרגילות מחזיקים הטורקים כבר עשרות שנים כוח כיבוש יקר ששולט בצפון האי קפריסין. מדובר באחד מהצבאות הגדולים באזור שנמצא בתהליך מודרניזציה כבר שנים ארוכות, ובנוסף פועל נגד מחתרות כורדיות במזרח המדינה. חלק לא קטן מתהליך השיפור של הצבא כולל רכש ביטחוני מהתעשייה הישראלית. גלובל פייר פאוור בחרו להציב את הטורקים במקום השמיני ברשימת הצבאות החזקים בעולם.
15. איחוד האמירויות
האיחוד שסוגר את רשימת 15 הגדולות הוציא בשנת 2013 19 מיליארד דולר, עלייה של כמאה אחוזים בעשור האחרון. מדובר בצבא מאוד קטן אולם כזה שרכש במהלך השנים האחרונות מאות מטוסים וטנקים מתקדמים, רובם מארה"ב. כמו ישראל גם שם רואים באיראן כאויב העיקרי. נראה שהכסף שלהם באמת זורם למדבר, משום שמבחינת המדינות החזקות בעולם הם נמצאים במקום ה-42.
ולסיום אי אפשר שלא לדבר על צה"ל שלנו. מבחינת הוצאות צבאיות ישראל ממוקמת במקום ה-16 עם תקציב ביטחון שנע סביב ה-14 מיליארד דולר. מבחינת העוצמה הצבאית בחר הגלובל פייר פאוור למקם את ישראל במקום ה-11. שזה אגב ירידה של מקום אחד אל מול שנת 2012.
עוד באתר החיילים של ישראל: