האנושות כבר אמרה שתמונה אחת שווה אלף מילים ושתמונה אחת יכולה לספר סיפור ואכן כך. בשנים האחרונות, ביחוד עם התפתחות התקשורת האלקטרונית בטלוויזיה ובאינטרנט, לתמונה יש משמעת נרחבת וערך מוסף לכל ידיעה עיתונאית עד כדי כך שיש שסוברים שאירוע שלא תועד בתמונה, כאילו לא קרה. בשנתיים האחרונות, מדינת ישראל והעולם כולו טרודים מהמתרחש על אדמת סוריה, מאות בודדות של מטרים מרמת הגולן, במציאות בה מאות אנשים נהרגים כל שבוע, מציאות בה אבד כל צלם אנוש, כאשר באמצעות הרשתות החברתית מופצות לעולם מידי יום תמונות מזעזעות שממחישות את גודל המשבר במדינה.
המגה פיגוע שאירע השבוע בקניון בניירובי, הזכיר שמלחמות מתנהלות בכל העולם, שגם השנה, אנחנו רחוקים מאוד מהשלום. בפרויקט מיוחד, הבאנו לכם תמונת נבחרות מאתרי המשבר השונים כאשר סיפור עומד מאחורי כל תמונה.
סומליה – גיהינום עלי אדמות
סומליה, היא כנראה המדינה שממצה את כל המצוקות שממנה סובלת היבשת השחורה כולה. במדינה שסובלת ממשבר רעב מהקשים בעולם, חיים מיעוטים רבים, קיימת בצורת רבת שנים והמשאב היחיד ממנו היא "נהנת", הוא השליטה על הקרן האפריקאית על מפרץ עדן שמהווה נתיב מרכזי לאניית סוחר שעושות את דרכן לים תיכון. את כל זה, נוסף על אי היציבות המשטרית, ניצל ארגון הטרור א-שבאב המקושר לאל קעידא שעושה שפטים בסומליה ובשכנותיה ואת מי המפרץ מנצל לטובת פעילותו הפירטית במי הים.
בעיית סומליה מוכרת לעולם כולו, אבל טרם נמצא מזור הולם למדינה הדואבת. כך, כבר לא מעט שנים מתנהלת במדינה מלחמה אינסופית בין כוחות רב לאומיים לארגון הטרור האכזרי. עיר הבירה של סומליה היא מוגדישו. סימן ההיכר העיקרי של העיר, על פי התמונות ותיעודי המלחמה היא ההרס הבלתי נדלה ומחנות הפליטים שפזורים על פני העיר כולה ומכילים את תושבי העיר החשופים למתקפות טרור בלתי נגמרות, אירועי שוד, ביזה ואונס.
אפגניסטן – מדינה בשיקום
עד ה-11 בספטמבר, המודעות העולמית לאפגניסטן הייתה מצומצמת מאוד והשמות אל קעידא ואוסמה בן לאדן היו שמות שהכירו מביני דבר בלבד. בעשור האחרון מנוהל באפגניסטן סבב לחימה מהגדולים ביותר שידעה האנושות, כזה שהשפיע על דור לוחמים אמריקאים שלם ובטח שעל מדינה שלמה שעל גבה נוהל מאבק אלים בין ארגון אל קעידא, ארגון הטליבן וכוחות המערב שהגיעו לאפגניסטן כדי להילחם בטרור העולמי בנוסף למאבק הוותיק בין אפגניסטן לפקיסטן.
הלחימה באפגניסטן חשפה לעיני העולם את המצוקה הקשה שחווה המדינה שמוכה בטרור כבר שנים רבות, אבל גם חשפה את הטבע והפרא האינסופיים שעומדים דוממים על רקע המלחמה. בהיבט זה בחרנו להתמקד באפגניסטן.
קשמיר – עליות ומורדות
חבל הארץ היפיפה הזה הוא סלע המחלוקת בין המעצמות הצבאיות של הודו, פקיסטן וסין שביניהן הוא יושב. מדובר בעמק פורה, מלא בשטחי חקלאיים ועשיר במעיינות, נהרות ומקורות מים לחקלאות שמגיעים ממי הפשרת השלגים של ההרים הגבוהים של הודו ופקיסטן. בימים יפים יותר, החבל ישב בשטחי האימפריה הבריטית, אבל מהרגע שהבריטים עזבו, הוא נותר הפקר למאבקים בין המדינות שגובלות בו ותושביו הכפריים סופגים את הריקושטים ממלחמות שלא שייכות להם.
סוריה – מדינה הולכת לאבדון
ונחזור לסוריה, כי אי אפשר להתעלם ממנה. בשנתיים האחרונות, סוריה הפכה למוקד עליה לרגל לצלמים הרפתקנים מהעולם כולו שביקשו להביא לעולם את צילומי הזוועות שמנוהלים בשטחי כל המדינה בין צבא סוריה החופשית לבין כוחותיו של הנשיא אסד, כאשר ל אד מהצדדים מקדש את האמצעים. בהקשר זה, הבאנו לכם את הצילומים זוכי פרס פוליצר לשנת 2012.
עירק – החיילים הולכים הביתה
לעירק יש היסטוריה ארוכה של מלחמות – עם עירק, עם אפגניסטן ועם ארוני טרור שכנו בתוכו. ארצות הברית לא פסחה גם עליה וגם בה ניהלה שני סבבי לחימה עיקשים, מהאחרון היא נפרדה באחרונה. המדינה שספגה לא מעט מכות מאויבים מבחוץ ומהרודן סדאם חוסיין עומדת בפני יהב לתקופה טובה יותר שתבוא אחרי שהאמריקאים הכריזו על סוף מלחמת עירק. בחרנו לסיים עם התמונות מעירק, מסוף המלחמה, בתקווה שבשנה הבאה, נשב על המרפסת ובסך הכל נספור ציפורים נודדות.
חג שמח!