הקיצוץ בתקציב הביטחון של מדינת ישראל עורר ויכוחים רבים, אולם נראה שזה הולך להכניס לקופת המדינה כמה מיליוני דולרים. לאחרונה פורסם כי בעקבות הקיצוץ בתקציב הביטחון יוצאו מהשירות שתי טייסות מטוסי קרב, F16 מדגם A הוותיק. יחד איתם יפשטו את המדים כמה מאות טנקים מסוג מג"ח, נגמ"שים ושני סטי"לים מסוג סער 4. כל אלה ימכרו באמצעות היחידה הארצית למכירת עודפים בסיב"ט (האגף לסיוע וייצוא בטחוני) של משרד הביטחון. למי שיש אקסטרה של כמה מיליוני דולרים בחשבון ניתן להתרשם משלל האמצעים באתר של משרד הביטחון.
טנק יד 2 במחיר מציאה
אחרי שהוחלט לסגור כמה חטיבות שריון, צה"ל מציע למכירה כמה מאות טנקים מסוג מג"ח (M-60A3). מחיר יחידה נאמד במיליון וחצי עד שלושה מיליון דולר אבל לתשומת לב הקונים, מדובר בכלי שהזחלים שלו צברו קילומטראז' של יותר מארבעים שנה. הרקורד של הטנק הזה כולל את כל מלחמות ישראל מאז ששת הימים והשמדה של מאות ואף אלפי טנקים, נגמ"שים ושאר כלים שהופעלו נגד צה"ל. המג"ח זכה לשדרוגים ממיטב התוצרת המקומית, מערכת בקרת אש מתקדמת, מיגון פסיבי ועוד.
לצד הטנקים ימכור צה"ל בהמשך גם מאות נגמ"שי M-113, כלים ישנים ששווים פחות ממיליון דולר לאחד. הכלי נועד לשאת 11 לוחמים על ציודם לאזור הלחימה ולהיות עמדת רתק אחרי פריקה של הכוח.
ספינת טילים עם רקורד קרבי
בזירה הימית יזכה הקונה לספינת טילים ישראלית מסוג סער 4, שלאורך השנים כבר יצאה מהשרות ורק שתיים נשארו במדי חיל הים. הספינה תימכר בעלות משוערת של עשרה מיליון דולר. סער 4, שיפור של סער 3, נכנסו לשרות מעט לפני מלחמת יום כיפור, במהלכה נלחמו בקרב לטקיה כשאחת מהן, אח"י רשף, ירתה את הטיל המבצעי הראשון של צה"ל. במהלך המלחמה הטביעו מספר ספנות של הצי המצרי והסורי. הן גם השתתפו במלחמות לבנון ובמבצעים עלומים יותר או פחות.
מדובר בספינה בעלת דחי מקסימלי של 450 טון ואורכה 58 מטר, היא מגיעה למהירות של 34 קשר ולטווח של 7,400 ק"מ (תלוי מהירות). יש לה צוות של 45 חיילים וקצינים. כמו כן ניתן לשגר ממנה טילי ים-ים, ים-קרקע, יש לה תותח 76 מ"מ ואחד נוסף בקוטר 40 מ"מ ובנוסף מא"גים שמפוזרים על הסיפון. לאלה יש להוסיף פצצות עומק ומערכות לוחמה אלקטרוניות.
מטוסי F-16 משודרגים, מישהו?
אחרי שרכשו את מטוס האימונים העתידי של חיל האוויר הציעו במשרד הביטחון 44 מטוסי סקייהוק למכירה. כעת, לפי המסמכים שהתפרסמו באתר סיב"ט, יצטרפו לרשימה מטוסי קרב מסוג F-16A. בצה"ל כבר הודיעו שייסגרו שתי טייסות קרב ונראה שמהן ימכרו לפחות 18 מטוסים, השאר יצטרפו לטייסות קיימות. עלות הדגם הזה נאמדת ב-15 מיליון דולר אבל שימו לב שיש לו קילומטראז' גבוה, זאת משום שהחל לטוס בחיל האוויר אי שם בתחילת שנות ה-80. מי שירכוש את המטוס יקבל כלי עם רקורד מרשים, הפלת למעלה מ-40 מטוסי אויב בקרבות אוויר, תקיפת כור גרעיני בעיראק, תקיפות בלבנון ועזה וגם זה רשימה חלקית. המטוס הזה מגיע לטווח של 4,500 ק"מ (עם מכלי דלק) ולמהירות של 2,400 קמ"ש. למטוס מנוע אחד והוא מסוגל לשאת טילי אוויר ופצצות מסוגים שונים. לא ברור אם המטוס יימכר עם מערכות ישראליות אבל מדובר בפלטפורמה שזכתה ללא מעט שדרוגים. ללקוח המרוצה תהיה גם אפשרות לרכוש גם טילי אוויר-אוויר תוצרת כחול לבן שניתן להפעיל מהמטוס.
מטוס נוסף שנכנס לרשימת העודפים זה הצוקית. מטוס אימונים של חיל האוויר שטס במדי החיל לא פחות מ-60 שנה, ואף השתתפו במשימות תקיפה במלחמת ששת הימים. המטוס הוחלף על ידי מטוס אמריקאי מסוג T-6. ישראל מתכננת למכור 25 מטוסים מדגם זה. לתחום האווירי ניתן גם להוסיף מטוסי כפיר שנמצאים כבר תקופה ארוכה על המדף, שמונה מסוקי קוברה, יסעורים ובנוסף גם סימולאטורים שונים.
למי יימכרו?
על פי הנוהל של משרד הביטחון הכלים יצאו משרות אולם יתוחזקו בבסיסי צה"ל, לשם יגיעו משלחות ביטחוניות בכדי להתרשם מהמוצרים שיש על המדף. בתמורה לתוספת קטנה במחיר, כמה מיליונים, תהיה ללקוח אפשרות לרכוש גם תקופת הדרכה על הכלים.
השוק העיקרי שצפוי לרכוש את הכלים נמצא באסיה, אפריקה ודרום אמריקה. צ'ילה כבר מפעילה את הסטי"ל מסוג סער 4 שנמכר לחיל הים שם אחרי שהוצא פה משרות. מטוסי קרב ישראלים, כמו הכפיר או סקייהוקים שיצא בעבר משרות ניתן למצוא גם באקוודור, סרי לנקה, הודו ומדינות נוספות כשהדבר נכון גם לטנקים, רובים ושאר מערכות שיצאו משרות.
למי שמחכה לכסף נמליץ להתאפק משום שהליך זה צפוי להמשך מספר שנים. עד אז יתחזקו בבסיסי צה"ל את הכלים אבל במידה ולא יצליחו למכור את זה כנשק לצבאות זרים אז נראה את הכלים בכניסה לבסיסים וערים, כמו הפנטום וכפיר בבאר שבע ואפילו כמשחקי ילדים בפארקים. כשגם זה לא יילך נראה את המכונות המכובדות האלה עוברות גריטה ונמכרות לשוק כברזל שיהפוך למכונות כביסה, מקררים ופחיות קולה. שיהיה בהצלחה.