פיקוד אפריקה של צבא ארה"ב (AFRICOM) חשף השבוע שהחל להפעיל באפריקה בסיס חדש ממנו ימריאו כטב"מים חמושים למשימות נגד טרור. מדובר בבסיס חיל האוויר של ניז'ר שהושקעו בו 110 מיליון דולר כדי לשדרג את התשתיות ולהפעיל ממנו את כלי הטיס האמריקאים.
אבל ניז'ר היא רק נקודה אחת באפריקה שבה מוצבים חיילים אמריקאים. למעשה אפריקה היא זירת לחימה פעילה מאוד בכל מה שנקרא "המלחמה העולמית בטרור" וארצות הברית ממש לא לבד. גם רוסיה וסין פועלות ביבשת ולצדן בסיסים של הצרפתים והבריטים.
ממלחמה בסומלים דרך לחימה בטרור ועד לאינטרסים כלכליים, אפריקה היא בסיס ענק ורוכש פעילות. לפעמים יותר פעילות צבאית מאשר אזרחית ובשבועות האחרונים נראה שהדבר צובר תאוצה.
המדינה שהיא בסיס אחד גדול
אחת ממדינות המפתח שביבשת אפריקה זו ג'יבוטי. רק 800 אלף תושבים יש בה ובעיקר עוני וחולות. רק שמדובר במדינה שנמצאת במיקום אסטרטגי ששולט על הכניסה לים סוף ומשם לתעלת סואץ, נתיב שיט עמוס במיוחד דרכו זורם גם לא מעט נפט.
למעשה המדינה הזו יושבת על החיבור שבין אסיה לאירופה והיא גם מנסה למתג את עצמה כשער כניסה לאפריקה. בצד השני שוכנת תימן ומדרום לה סומליה על שלל ארגוני הטרור שבה והפיראטים שפוגעים באותו נתיב שיט עמוס.
זו הסיבה שסין החליטה לבנות שם את הבסיס הצבאי הראשון מחוץ למדינה. במרחק 7,600 ק"מ מבייג'ינג הבירה מפעיל חיל הים הסיני בסיס גדול בו עוגנות ספינות טילים ומודיעין, מאות חיילים בהם גם כמה מהמודיעין הצבאי.
בעבר התלוננו טייסים אמריקאי שמוצבים גם הם באזור, שמהבסיס הסיני מסנוורים אותם במהלך טיסות. על פי הפרסומים סין משלמת הרבה מאוד כסף למדינה המארחת וזו בתמורה אפשרה לה לבנות מתקנים שניתן לאכלס בהם עד 10,000 חיילים.
לא רחוק מהבסיס הסיני, במחנה למונייה, נמצא בסיס ותיק יותר של ארה"ב. זהו ביתו של "כוח משימה משותף - קרן אפריקה" (CJTF-HOA). הכוח שמבצע פעילות סמויה במסגרת הלוחמה בטרור כולל מבצעים קרקעיים ואוויריים בתימן, סומליה ולחימה נגד ארגון א-שבאב או אל-קאעידה בחצי האי ערב.
האמריקאים משלמים לג'יבוטי 60 מיליון דולר בכל שנה על הנוכחות של הבסיס שם. במדינה נמצאים גם כוחות של צבא צרפת שמחזיקה שם באופן קבוע כ-2,000 חיילים.
בנמל התעופה של ג'יבוטי מטוסי קרב צרפתים מסוג מיראז' חולקים מסלול המראה עם כלי טיס אזרחיים. גם צבא יפן מפעיל שם את הבסיס היחיד שלו מחוץ לגבולות המדינה, שמופעל על ידי חייל האוויר, בסיס שאף הורחב לאחרונה.
אפילו איטליה מחזיקה שם בסיס צבאי שפועל בעיקר לתמיכה לוגיסטית אולם כולל כנראה גם צוותי מודיעין וכחות מיוחדים. לאלו יש להוסיף את בריטניה ואפילו מגיעים לשם מדי פעם כוחות של פולין, ספרד ומדינות אחרות. זה גם נמל הבית של כוח משימה בינלאומי שהוקם נגד הפיראטים והטרור האזורי. מדי פעם מדווחים שם גם על ספינות ואנשי צבא איראנים.
חיפשו את סין ומצאו את דאע"ש
ספק גדול אם אזרחי ארה"ב ידעו שלצבא שלהם יש כוחות במאלי, שעלו לכותרות אחרי שלוחמי יחידת אריות הים נעצרו בחשד לרצח לוחם מיחידת הכומתות הירוקות, סיפור שנחקר עד היום.
ארה"ב מחזיקה במדינה בעיקר כוחות מיוחדים שפועלים נגד ארגוני א-שבאב, אל קאעידה וגם דאע"ש שעדיין פעילים שם.
במאלי מוצב קבוע גם כוח צרפתי מהצבא הסדיר וגם מלגיון הזרים הצרפתי בשנים 2013 - 2014 צרפת ניהלה במאלי את מבצע סרוואל שמטרתו הייתה לסייע למשטר בלחימה נגד המורדים האסלאמיים שהשתלטו על אזור הצפון.
New Boko Haram video (released a few days ago) with GSPJ leader Shekau still includes IS logo, even though he was replaced by ISIS. pic.twitter.com/u1IZhahQo5
מאז אותו מבצע צרפת ממשיכה להחזיק שם צבא גדול ולנהל לחימה שכמעט ולא מגיעה לכותרות. כמו למשל בתחילת השבוע כאשר דאע"ש כבש בסיס של הצבא המקומי והרג 56 חיילים ועוד חייל צרפתי, מה שהוביל לעוד מבצע צרפתי, אחד מני רבים שמתנהלים שם.
כל זה קורה במקביל לכוחות מיוחדים של צרפת שיוצאים משם למבצעי קומנדו או אוויריים במדינות סמוכות. לצרפתים יש לפחות באופן רשמי חמישה בסיסים באפריקה. חוץ ג'יבוטי ישנם עוד בסיסים בחוף השנהב, גבון, צ'ד וסנגל. באלו מוצבים עוד כ-1,700 חיילים צרפתים עם נגמ"שים, תותחים וגם כלי טיס.
לסלט הזה יש להוסיף גם משלוח של כמה עשרות חיילים אמריקאים לאוגנדה שנשלחו לשם עוד בתקופתו של אובמה, בתגובה לחדירה הסינית ליבשת השחורה. בשנת 2017 צוות אחד שיצא עם הצבא המקומי נפל למארב שהביא למותם של ארבעה לוחמים אמריקאים מהכומתות הירוקות.
#OnThisDay 2010 BELUGA FORTUNE taken by Somali pirates crew safe in citadel pirates left in 24 hours when UK forces boarded #MaritimeHistory pic.twitter.com/aYJP9XePyH
מה שהביא את האירוע הזה לכותרות היה מצלמת הקסדה של אחד מלוחמי הקומנדו האמריקאים שנפלה לידי אנשי דאע"ש. די מהר היא הגיעה לרשת וכל העולם ראה איך ארבעת לוחמי הכומתות הירוקות נהרגים בשדה הקרב.
ארה"ב הקימה כאמור גם בסיס אווירי בניז'ר, למטוסים חמושים ללא טייס. הערכה היא שבבסיס 201 יפרסו כ-600 אנשי חיל האוויר האמריקאי שיתחלפו כל חצי שנה ואלה יפעלו בעיקר מול ארגון בוקו חאראם ושאר מחוללי הג'יהאד העולמי.
מפציצים ומרוצים
מבין המעצמות בולטת מאוד ההיעדרות של הצבא הרוסי, אם כי מדי פעם הם שולחים למדינות אפריקה כוחות שיתארחו לתקופה קצרה.
לאחרונה הגיעו לדרום אפריקה מפציצי TU-160 של חיל האוויר הרוסי בסוג של הפגנת שרירים, אולם לא ברור אם לרוסים יש את היכולות הכלכלית להחזיק שם אנשי צבא באופן קבוע. מנגד הרוסים מספקים הרבה מאוד נשק למדינות אפריקה ובארה"ב יש מי שחושש שזו הדרך של פוטין לרכוש בנות ברית ולקשור קשרים אסטרטגיים.
בעבר היו פרסומים זרים על כך שלישראל יש כביכול בסיס צבאי באריתריאה ואם או בלי קשר גם פורסם שאיראן הקימה שם בסיס.
בשנים האחרונות מנהלות מדינות רבות את מה שמוגדר כ"מרוץ לאפריקה". הסיבות הן רבות, כלכליות מצד אחד וצבאיות מהצד השני.
המדינות העניות הפכו לבסיס עבור ארגוני הטרור שגולשים משם למדינות המערב או לנקודות אסטרטגיות. לכך יש להוסיף עושר במחצבים ואת רוחות המלחמה הקרה החדשה בין המעצמות, שמנשבות בעוצמה בשנים האחרונות.