רגע לפני חיסולו של קאסם סולימאני על ידי ארה"ב, אירוע שהשתלט על סדר היום המדיני והבטחוני, עמדו המגעים להסדרה מול חמאס ברצועת עזה במרכז תשומת הלב.
הרצועה הכי סבוכה ומורכבת עבור כוחות הביטחון מבחינת היכולת להשיג מידע מהיר ואמין על מבוקשים, כוונות לבצע פיגועים, שיגור טילים לעבר ישראל וחיסול ממוקד של ארכי המחבלים של ארגוני הטרור חמאס והג'יהאד האיסלאמי, הרצועה הזו נמצאת, יתכן, בפתחו של עידן חדש.
כידוע, אותם ארגוני טרור עוקבים אחר הנעשה בישראל ולא מהססים לשגר טילים כאשר הם יודעים על הגעתו של ראש הממשלה, בנימין נתניהו לאשדוד או אשקלון כדי להביך אותו בתמונות בהו הוא נראה נכנס לממ"ד. מבחינתם, להראות בכך לכל העולם מי באמת הבוס, כביכול.
"הם תמיד יחפשו נקודות תורפה אצלנו", טוען בכיר לשעבר בשב"כ, עדי כרמי, "הם מחפשים נקודות להשפיע על הציבור שלהם ולהראות שהם גם יוזמים וגם מביכים אותנו והכול במטרה ליישם מבחינתם את חזון 'פלסטין הגדולה' שתכלול בתוכה גם את מדינת ישראל".
הרכזים שהורידו את ראשי הטרור למחתרת
כרמי שירת 28 שנים בשב"כ ובראיון ל-mako טוען שבישראל נותנים במה יותר מדי גדולה ומעריכים יתר על המידה את החמאס והג'יהאד האיסלמי, הרבה מעבר לכוחם האמיתי בשטח.
"אני חושב שבישראל מגזימים בכל הנוגע לעוצמתם של ארגוני הטרור ברצועה. הם ממש לא חיזבאללה, די מוגבלים מבחינת הכוח הצבאי שלהם. נותנים להם יותר מידה במה כאשר בפועל הם לא איום אסטרטגי ברמה המעשית. הם יותר מנסים לשבש סדר יום בישראל".
כרמי שבראשית דרכו היה רכז שטח בעזה ולא פעם נאלץ "להסתערב" כדי לאסוף מידע טוען, כי למרות היציאה מעזה בשנות התשעים השב"כ הצליח להשיג מידע יקר מפז שמנע פיגועים וגרם לחיסולים ממוקדים של בכירי המחבלים שתכננו או פגעו באזרחי ישראל.
"בתקופה שלי כרכז היינו עובדים כזאבים בודדים בשטח כשהרצועה הייתה תחת שלטון ישראלי. הכול התנהל פנים מול פנים מול מקורות המידע שלנו והיינו נתונים בסכנת חיים של ממש כי לא הייתה לנו מעטפת הגנה כמו שיש לרכזים היום".
"לא היה עולם דיגיטלי מפותח, לא מחשבים, לא סייבר", הוא מוסיף ומפרט. "אתה לבד וצריך להיות מוכן לכל תרחיש ולקבל החלטות גורליות בשניות. הכול היה עבודת שטח יסודית ומסוכנת מאוד. היו רכזים שנרצחו כי סוכנים בגדו בהם, אבל היום בעידן הדיגיטלי וכל עולמות הסייבר דברים השתנו לחלוטין".
"היום לרכזים יש מעטפת הגנה טובה יותר אפילו שהם לא נמצאים פיזית בעזה", משווה כרמי. "הרכז, שזה מקצוע הליבה של השב"כ יכול גם היום להגיע לרמת פרטנית ביותר של מידע גם כשהוא לא בעזה. להכיר כל רחוב ורחוב לפרטי פרטים, חנויות, עסקים, בתי מחבלים".
על מאפייני התפקיד הוא מסביר: "הרכז צריך וחייב לדעת מה עובר על הפלסטיני בעזה, בחיים היום יום, מצב כלכלי, חמולות ששולטות בשטח, עסקים, פגישות במסגדים, מי פעילי השטח של החמאס והג'יהאד, תכנונים לפיגועים ובכלל הזה התאבדות. מידע מפורט על מיקום מנהרות שנחפרו בין עזה לישראל. כמובן עוברים קורס של שנה ללימוד ערבית באופן יסודי".
"הרכז הוא הפנים של השב"כ בשטח, הקול שלו, הכלי החשוב להשגת מידע", מבהיר בכיר הארגון לשעבר. "על בסיס זה מחליטים אם לצאת למבצעים או לבצע חיסולים ממוקדים בזמן אמת. אלפי בני אדם ניצלו בזכות הרכזים, פיגועים רבים סוכלו בזמן אמת. זו תחושת סיפוק טובה שאתה מציל חיים".
לדבריו, היו מקרים שהרכזים חשפו סוכנים כפולים שהפכו אותם למכופלים - כלומר סוכן שבגד ברכז וחשף זאת בפני ראשי ארגון הטרור ולאחר מכן פעל נגד הארגון המשיך להעביר מידע לשב"כ.
"דברים כאלה קורים אבל הרכזים תמיד עם יד על הדופק כדי שלא יקרו ואם כן לדעת כיצד לפעול, לאלתר. זה תפקיד שדורש הרבה יצירתיות, כושר מנהיגות ויכולת ניהולית, יציאה מהקופסה, רעיונות לא שגרתיים כיצד לפעול. הרכזים הם חוד החנית של השב"כ. המקצוע הכי מבוקש והכי מאתגר ומרתק. רואים את זה לפי כמות המועמדים שרוצים להתקבל אליו ועוברים סינון קפדני מאוד", ציין כרמי.
כמובן שלא הכל מושלם. "יש מקרים של תחושת פספוס", הוא מדגיש. "כשלא הצלחנו למנוע פיגוע. אי אפשר לסכל את כל הפיגועים, אין 100 אחוז אבל הרכז תמיד דרוך, לא קופא על שמריו, תמיד משדרג את היכולות שלו. נערך תמיד לכל תרחיש ומוצא דרכים לצאת מכל פלונטר. זו עבודה מודיעינית מרתקת".
הרצועה של אחרי חיסול אל עטא
כאשר ארכי מחבל מחוסל הרכזים מקבלים פידבק חיובי מהמפקדים, הערכה גדולה וכבונוס יש כאלה שיפתחו בקבוק יין או שמפניה.
"רק פעילות ממוקדת של הרכז יכולה להביא מידע מי נמצא בכל בית ובית כולל ברמה של הדמויות האנשים והאם יש בפנים מחסני נשק ואמצעי לחימה שמוסתרים. אנחנו רואים למשל בחיסול בהאא אבו אל עטא, שהמידע היה מדויק וחלון ההזדמנויות היה מידי, ראש הממשלה והרמטכ"ל הורו לחסל אותו", הסביר.
לדבריו, חיסולים ממוקדים הם לא פתרון אבל כשמחליטים לבצע אותם צריך לפעול ראשונים ולקחת בחשבון שנכנסים גם למערכה צבאית.
"כשאתה מחליט על חיסול ממוקד של בכיר בארגון טרור צריך לפעול ראשון כי זה גורם לכאוס, לבלבול, הפתעה לצד השני. זה נותן לכוחות הביטחון יתרון גדול מאוד. החיסול של אל עטא השפיע על השטח. יחיא סינוואר לא נראה בציבור. לרכזים יש חלק גדול בקטע ההרתעתי שהם יודעים שאנחנו מסוגלים להגיע לכל אחד ואחד שעוסק בטרור ואף אחד לא חסין ולא משנה מה מעמדו".
מה עושים עם עזה
"אי אפשר כל הזמן לנהוג בגישה של יהיה בסדר בכל הנוגע לרצועת עזה ולחשוב רק מודיעינית ומבצעית", סבור כרמי נוכח ניסיונו. "צריך להגיע ל'הסדרה' קבועה. הסדרה עושים עם אויבים", הוא אומר.
"צריך להבין שהיום את הרצועה מנהל ארגון טרור שהבין שגם צריך לדאוג לאוכלוסייה ולא רק לחמש את עצמו בכלי נשק. זה אומר לדאוג לחשמל, למים, למערכת חינוך, לתעסוקה. הם צריכים לנהל מדינה. זה מהמקומות היחידים בעולם שארגון טרור מנהל מדינה".
לסיום מעריך כרמי שבגדול הסדרה בעזה לא תפגע בעוצמתו של צה"ל ושל גורמי הביטחון. "אנשים לא מבינים שהסדרה זה משהו מובנה שבו הצדדים מגיעים להסכם לטווח ארוך", הוא מציין. "אנחנו רוצים להגיע לשלום מוחלט אבל הצד השני לא רוצה. מבחינתם השמדת מדינת ישראל היא חלק מתפיסת העולם של ארגוני הטרור ולכן ההסדרה היא טובה לשני הצדדים".