היום, לראשונה מאז הוקמה לפני כשש שנים, יחידת התיעוד המבצעי של דובר צה"ל תגייס לשורותיה גם לוחמות, במסגרת יוזמה שהחלה מהשטח ואושרה לבסוף על ידי דרגי הפיקוד. מהלך זה מהווה חלק משדרוג ההכשרה של הלוחמים, שתהיה קרבית יותר ותעבור למערך הגנת הגבולות האחראי על הגדודים המעורבים.
ההחלטה לגייס בנות לוחמות החלה כיוזמה של הפלגה העצמה, ואושרה אחרי לא מעט התלבטויות ודיונים. "בסופו של דבר אני יוצא מנקודת הנחה שאין סיבה שלא לגייס בנות לתפקיד התיעוד המבצעי", מסביר סגן רפאל עמר, מפקד יחידת התיעוד המבצעי. "זה תהליך שאמנם לקח לנו המון זמן להסביר ולהצדיק אותו, כי בכל זאת מדובר בפלגה קטנה ובפריצת דרך, אבל מה שחשוב זה בפעם הראשונה אנחנו מגייסים היום שמונה בנות", הוא מוסיף.
בשבועיים הראשונים הבנות יכנסו ל"מכינת נשים" ויעברו הכנה לשרות הקרבי, אז יצטרפו אליהן הבנים וההכשרה המשותפת תחל, כפי שמסביר סגן עמר. כחלק מהתהליך, ההכשרה של המתעדים המבצעיים תעבור מחיל האיסוף הקרבי למערך הגבולות האחראי על הגדודים המעורבים. את ההכשרה הם יעברו במסגרת גדוד "לביאי הבקעה".
"כחלק מהמעבר לחי"ר הגבולות, הכשרת הרובאי תעלה מ-05 לרובאי 06, כשמיד אחרי הטירונות והאימון המתקדם החיילים יעברו הכשרת מתעד מבצעי", מסביר סגן עמר. "במסגרת ההכשרה שתמשך שמונה חודשים בסך הכול, הם ילמדו צילום סטילס, וידאו, עריכה והעברת חומרים לאחור - גם תחת מצבי לחץ, ובשלב מאוחר ישלימו גם קמ"ד (ההכשרה של מש"קי דוברות בדו"צ)", הוא מפרט.
"אני מאוד מתרגשת ומצפה ללמוד דברים חדשים", מספרת שיראל אלבז, בת 18 ממודיעין שהתגייסה היום לתפקיד מתעדת מבצעית לוחמת. "כשהתקשרו אליי לשאול אם אני רוצה להתמיין לא ממש הבנתי על מה מדובר כי לא שמעתי על זה לפני כן, אבל כשהגעתי למיון והסבירו לנו על כל מה שהולך להיות הבנתי שאני רוצה להתקבל ולהתגייס לתפקיד הזה", היא מוסיפה.
"רציתי להתגייס להיות לוחמת כי חשוב לי לתרום והנושא הזה מאוד מושך אותי, כך שאני אשמח מאוד לתת מעצמי כמה שאני יכולה", מסבירה שיראל. "למדתי בבית ספר אומנות מעשית, עיצוב, פוטושופ ותוכנות עריכה, אז נראה לי שהניסיון המעשי שלי בתחום יכול לעזור לי בתפקיד ואני שמחה להתגייס למשהו שמאפשר לי גם להיות לוחמת וגם לנצל את הידע שכבר צברתי", היא טוענת.
יחידת התיעוד המבצעי היא כוח לוחם במערך דובר צה"ל, שמורכבת מצלמים עורפיים וקרביים. החיילים משובצים בצוות אחד עורפי ובעוד שלושה אחרים קרביים, בהם המתעדים תופסים גזרות מבצעיות. הפלגה מחולקת גיאוגרפית, כאשר כל צוות אחרי לפיקוד אחר - צפון מרכז ודרום.
אפשר להגיד שהיום מפקדים בשטח דורשים את המתעדים, הידועים בכינוי "הלוחמים של דו"צ". אלה מצטרפים ליחידות צה"ל השונות ופועלים לצדן באופן אופרטיבי, כמו גם במהלך האימונים.
בצה"ל הבינו כבר לפני שנים רבות את חשיבות ההסברה, עקב העובדה שהתקשורת היא כבר מזמן מרכיב חשוב משדה הקרב. עוד במהלך האינתיפאדה השנייה היו ניסיונות להקים כוח מתעד מבצעי שכזה, אולם זה לא צלח והפלגה הוקמה בסופו של דבר רק בשנת 2012, אחרי מבצע עמוד ענן והפקת הלקחים של מבצע עופרת יצוקה. מאז המתעדים נמצאים בכל גזרות הלחימה, ובחלק גדול מהמקרים החומרים שאנו רואים במהדורות החדשות צולמו בידיהם. לא פעם אותם חומרים מסייעים לתדמית של ישראל, שמפיצה אותם ברחבי העולם במסגרת מלחמת ההסברה שלה.
"בסופו של דבר זאת הפעם הראשונה שזה קורה ובגלל זה הגיוס יחסית מצומצם, אבל אני מקווה שנמשיך לגייס בנות כל הזמן", מסביר מפקד הפלגה. "בגלל שאנחנו יחידה מאוד מצומצמת, הפכנו את הגיוס מחד שנתי לדו שנתי, שזו קפיצת מדרגה שתגדיל הסד"כ ואני בטוח שזה יעבוד ושנמשיך לרוץ עם זה קדימה".