מלחמת לבנון השלישית בדרך; השעון רץ לאחור, ולכולם ברור שהיא תהיה קטלנית פי עשרות מונים מהשנייה. באופן טבעי, בישראל מתמקדים בעיקר באיום על העורף: מאגר הטילים והרקטות העצום של חיזבאללה שנע בין 100 ל-150 אלף רקטות וטילים, תלוי את מי שואלים - ומתי. במלחמת לבנון השנייה הצליח חיזבאללה לירות בין 100 ל-150 רקטות ליום, כשבמלחמה הבאה הוא יירה 1,000 עד 2,000 רקטות, לפי ההערכות.
אך זה לא ההבדל היחיד: בעשר השנים שחלפו חיזבאללה בנה כוח קרקעי לא קטן – "זרוע היבשה" של הארגון – שצבר ניסיון מבצעי עשיר ואמל"ח רב בסוריה.
רוב בכירי מערכת הביטחון מסכימים שהמלחמה בסוריה היא זו שדוחה (ומונעת) מערכה נוספת בין חיזבאללה לישראל. נסראללה איבד מאות מאנשיו בשדות הקטל של סוריה, אלפים רבים מהם נמצאים שם ומסייעים למשטר. אבל המלחמה הזו נמצאת בשלביה האחרונים: רק השבוע טענו הסורים שכבשו את מעוז המורדים האחרון באזור דמשק, וגם הרוסים כבר מראים לאנשי חיזבאללה את הדלת החוצה. מכאן, הם יוכלו לשוב להתנגדות נגד ישראל.
בלימה והכרעה
במשך שנים טענו גורמים בישראל שהמלחמה בסוריה מחלישה את חיזבאללה, בגלל האבדות שספג האירגון ולאור הביקורת האזרחית בלבנון על המעורבות בלחימה. התמונה השתנתה עם פרסומם של סרטוני הקרבות שמציגים את היכולות וההצלחות של חיזבאללה: בישראל התחילו להבין שהמלחמה דווקא מעניקה לארגון לא מעט עבור המחיר הכבד שהם משלמים שם.
ואז הגיעו התמונות מסיום הקרבות באל-קוסייר. חיזבאללה הציג מאות רבות של חיילים לכבוד "יום השהיד" ולזכר הרוגי הארגון. הלוחמים לבשו מדים תקניים עם שכפ"צים ואפודים איכותיים, קסדות ואמצעי הסוואה. לא פחות מרתיעים היו טורי הטנקים, הנגמ"שים ורכבי השטח התקניים. ברשת החדשות "אל-ערבייה" תהו איך יכול להיות שחיזבאללה קיים מצעד שכזה ללא חשש מהפצצה של חיל האוויר הישראלי. גם פה היו לא מעט גורמים שהופתעו ועקבו בדאגה אחרי צעדי הארגון.
זמן מועט לאחר מכן כבר החלו להתפרסם בישראל ובעולם כתבות על סכנת הפלישה מצד חיזבאללה. במגזין היוקרתי "פוריין פוליסי" אף נכתב שבמלחמה הבאה "אנשי חיזבאללה לא יישארו בלבנון, אלא יביאו את המלחמה לשטח ישראל". הם תיארו איך אנשי חיזבאללה שצברו ניסיון במלחמה בסוריה יתקפו בסיסים של צה"ל - ואפילו ייכבשו יישובים. צה"ל, מצדו, פרסם תרגילים גדולים שנועדו למנוע ולהתכונן לתרחיש כזה.
לפני פחות משנה פתח צה"ל בתרגיל הכי גדול מזה 20 שנה, "אור הדגן", שבמסגרתו תרגלו הכוחות פלישה של חיזבאללה ליישוב ישראלי ונקודות נוספות, במבנה של בלימת הפלישה במשך מספר ימים ולאחר מכן "יציאה להכרעה". עשרות אלפי חיילים וקצינים בסדיר ובמילואים, בגיבוי כלי טיס רבים וספינות, השתתפו בתרגיל. בצה"ל התכוננו למלחמה של ממש - מהעידן החדש.
בית ספר ללחימה משולבת
לפי הערכות גורמי מודיעין ולאור הסרטונים שיצאו מסוריה, חיזבאללה מפעיל כמה עשרות טנקים מסוג T-72, טנקי מערכה עם תותח 125 מ"מ בעל מערכת טעינה אוטומטית; כמה עשרות של טנקים רוסיים מיושנים מסוג T-62 עם תותח 115 מ"מ; וכמאה טנקי מערכה מיושנים מאוד מסוג T-55. כל אלה הגיעו לידי הארגון כשלל מצבא דרום לבנון ומסוריה. בידי חיזבאללה כמה מאות נגמ"שים, ביניהם BMP-1, ה-M-113 וה-BTR-50, כמו גם רכבי שטח תוצרת איראן, המשמשים את חוליות הסיור והנ"ט של הארגון.
לרשימה המכובדת הזו יש להוסיף את מאות טילי הכתף נגד מטוסים, ובהם טילי "סטינגר" אמריקאיים שהגיעו מאפגניסטן; טילים רוסיים מסוג SA-16 ו-SA-18, שמסוגלים להפיל כלי טיס בטוח של 5 ק"מ וגובה של 3.5 ק"מ; וסוללות נ"מ כבדות יותר מסוג SA-8 ו-SA-17. דיווחים אחרים מייחסים לחיזבאללה סוללות מסוכנות יותר כמו ה-SA-22, אותן קיבלו מאיראן וממחסני הצבא הסורי.
טילי הנ"ט הם תחום נוסף בו הארגון הוכיח את עצמו בלחימה סוריה. בידי חיזבאללה מאות טילי "טאו" אמריקניים, טילי "טופאן" איראניים וטילי "מילאן" צרפתיים, אך גם כמה טילים מתקדמים ומסוכנים יותר מסוג "קונקורס", "קורנט" ו"מאטיס", המסוגלים לחדור יותר מ-800 מ"מ פלדה ולהשמיד טנקים כבדים מטווח של 6 ק"מ. אם לוחם נ"ט בצה"ל יורה בכל השרות שלו טיל חי אחד או שניים, לוחם חיזבאללה יורה למעלה מ-15 רק במהלך ההכשרה שלו - ובלחימה בסוריה הם ירו הרבה יותר, וגם פגעו טוב מאוד.
אך מחסני האמל"ח הם לא הדבר היחיד שמדאיג את מפקדי צה"ל. מה שמטריד יותר בלחימה בסוריה, זה שלוחמי הארגון למדו להפעיל מסגרות לחימה גדולות ומשולבות. "אם בעבר ראית אותם מפעילים כמה חוליות שחיפו עליהם בירי רקטות ופגזי מרגמה, היום אתה רואה איך הם מנהלים התקפות תוך חיפוי של ירי טנקים, תותחים וצלפים - ואפילו ירי מהאוויר של כלי טיס, כולל כאלה בלתי מאוישים", מסביר רס"ן (מיל') א', איש מערך המודיעין.
לדבריו, "הלחימה בסוריה מהווה עבורם בית ספר של ממש ללחימה משולבת. הם לומדים לנהל מלחמה, אבל גם לומדים לחיות תחת אש. מה שבאמת מטריד זה שהם גם מבינים דרך זה איך להתמודד מול לחימה משולבת. שלא יהיה ספק, הם לא מתקרבים לרמה של צה"ל, אבל הם יכולים לעשות הרבה מאוד נזק. המלחמה הבאה כן תהיה קשה, וגם כשאתה הכי חזק וחכם האויב ידע להסב לך אבדות".
בחיזבאללה מבינים את זה היטב. לפני כשנה פורסמה תמונה של לוחם חיזבאללה כשהוא מחזיק שלט שעליו נכתב: "אביחי אדרעי, אנחנו מתאמנים באמצעות ג'בהת א-נוסרה לקראת הפלישה לגליל. הרי ערסאל, אל-קלמון". המסר הופנה לרס"ן אביחי אדרעי, ראש מדור תקשורת ערבית בדובר צה"ל ודמות מוכרת מאוד בעולם הערבי.
טעות גדולה ביותר
נראה שכולם מסכימים על כך שמלחמת לבנון השלישית תראה אחרת. העורף יספוג המון רקטות, אך ספק אם נראה מתקפה יבשתית נרחבת של חיזבאללה לכיבוש אזור הגליל; אין להם באמת יכולת לעשות את זה. "זו תהיה הטעות הכי גדולה שלהם", גורס סא"ל (מיל') א', טייס קרב במילואים ובעבר איש מודיעין בחיל האוויר שהשתתף במלחמת לבנון השנייה. "אולי תהיה חוליה שתצליח לעבור את הגבול, וסביר להניח שברמה הטקטית יש להם עוד כמה הפתעות".
יתכן שנראה את אותם טנקים ונגמ"שים שחיזבאללה השיג מנסים לגנוב את הגבול כדי לפגוע בבסיסים וביישובים. דבר כזה כבר ראינו בעבר, כשבשנת 2011 אנשי דאע"ש שחטו חיילים מצרים וגנבו שני נגמ"שים שעם אחד מהם הצליחו לחדור לישראל. הם לא הצליחו לעשות יותר מדי והושמדו על ידי כלי טיס מהאוויר. "ברגע שחיזבאללה יעברו למסגרות גדולות הם פשוט יחוסלו, בעיקר מהאוויר ומארטילריה", מסביר סא"ל א.
"הכנות של כוח גדודי, של טנקים ושל אלפי חיילים, זה משהו שמאוד קשה להסתיר", הוא ממשיך. "כצבא, קל לזהות את זה באופן יחסי. זה לא סיפור גדול להבריח חוליה של חמש או עשר לוחמים עם טילי נ"ט, אבל כשמדובר במאות לוחמים ובכלים כבדים, למשוואה מצטרפים גורמים נוספים: לוגיסטיקה מורכבת, אוכל, תחמושת וציוד נוסף. הם יעלו עשן עוד לפני שחייל צה"ל הראשון יראה אותם בעין. חיל האוויר לא מתאמן על מטרות ברזל ריקות. נכון שמערכות נ"מ בידי חיזבאללה יכולות להציק, אבל זה לא יהיה מעבר לזה".
עוד בפז"ם:
>> מתח באוויר: ישראל VS איראן
>> מי יהיה הבא בתור? רשימת המבוקשים של צה"ל