דף פייסבוק שמטרתו להיות בית להורים ולחיילים, למי שרק התגייס ולמי שבעוד רגע יתגייס. זה הרעיון מאחורי "חמ"ל הורים לחיילות וחיילים", יוזמה פרטית של שתי נשים שהצליחו להעיר מערכת גדולה ומסורבלת משנתה, ולעשות את זה תוך יצירת קשרי עבודה עם הדרגים הכי גבוהים בצבא. הן מתמקדות בעיקר ברפואה, תזונה, תנאי שירות וכלכלה, ומצליחות לסייע במקרים פרטניים או סתם לתת עצה נכונה. כפי שתקראו בהמשך, יש להן הרבה מאוד קבלות.
את "חמ"ל הורים לחיילות וחיילים" הקימו לפני כחצי שנה חנה בית הלחמי וליאת סיני-סדס, שתיהן אימהות לחיילים בצה"ל. "הקמנו את הדף כי הגענו למסקנה שיש דברים שניתן לשפר בטיפול בחיילים ובתנאי השירות שלהם, בלי לפגוע במאמץ הצבאי אלא בשיתוף פעולה עם צה"ל", הן אומרות. "אנחנו מראות לצבא איפה קיימות בעיות שאולי פחות שמים לב אליהן".
ליאת מספרת איך זה התחיל: "לא הכרנו אחת את השנייה. פניתי לחנה כי ידעתי שהיא אימא לחייל וראיתי שאנחנו משתפות כל הזמן פוסטים דומים על בעיות של חיילים. כל אחת מאיתנו מגיעה מצד אחר של הקשת הפוליטית, והדבר הראשון שהיה לנו ברור זה שלא תהיה פוליטיקה". לא פחות חשוב, "שהקבוצה לא תהיה נגד הצבא אלא בעד החיילים. זה מאוד משמעותי. לכן אנחנו לא נכנסים לנושא המשמעת ופקודות, לא מתערבים חלילה בניהול של הצבא. הרעיון הוא פשוט לפתור בעיות של חיילים שאין להם יכולת לפתוח פה".
>> מכורים לפז"ם? הירשמו לפייסבוק שלנו
הפעילות של דף הפייסבוק פתחה להן דלת נדירה בצה"ל. הן נפגשו עם ראש אכ"א, עם קצין בריאות הנפש וגורמים בכירים נוספים. ליאת וחנה קיבלו מהצבא אנשי קשר לדרגים הגבוהים ביותר, ועכשיו גם הגולשים בדף יכולים להגיע אל החלונות הגבוהים.
"הצבא מבין שמדובר בתקופה הרבה יותר תקשורתית, דברים הרבה יותר שקופים למשפחות, ובכלל המשפחות הן חלק מהעניין", אומרת חנה. "בעיות בריאות מעסיקות הורים רבים, וכך גם העלויות הכבדות של הציוד, מפריטים אישיים ועד ציוד לחימה. דבר שלישי זה בעיות ת"ש ייחודיות, ומזה יש הרבה בצבא".
בסוף השבוע האחרון נדרש "חמ"ל הורים לחיילות וחיילים" להרעלת מזון גדולה שהייתה בשבטה. "הצבא טיפל בזה מצוין, אבל להרבה מאוד הורים לא היה מידע והדאגה הייתה מטורפת", אומרת חנה. "אנחנו ידענו למי לפנות, קיבלנו את המידע והעברנו אותו לכל ההורים. בעבר היו לנו גם מקרים של חיילים עם צורכי תזונה מיוחדים שלא מולאו, ואנחנו ידענו איך לפתור את זה".
ליאת, שבנה נמצא בימים אלה בקורס קצינים ויש לה עוד בת שהשתחררה מתפקיד לחימה, מספרת: "הייתה חיילת שדיווחה על בעיית לב והקשר איתה נותק. הצלחנו להגיע אליה ובשעה שתיים בלילה הוציאו אותה לרופא. בכלל, יש הרבה מאוד פניות ופידבקים מהחיילים עצמם. הם מחברים אותנו דרך הפייסבוק לכל מי שצריך עזרה. בסוף יש לנו משימה אחת: לשפר תנאים. אין שום סיבה שיקשו על החיילים ברמה הכי בסיסית".
מה הלאה? הן כבר מסמנות מטרה: "להגיע לקבוצה של 10,000 הורים לפחות. מבחינתנו זאת שליחות של ממש".