איראן חשפה לאחרונה "עיר טילים" חדשה, שם מאוחסנים לטענתם בין מאות לאלפי טילים ימיים מסוגים שונים, המיועדים על פי הדיווח לזרוע הימית של משמרות המהפכה. אותו אתר אמצעי לחימה הוצג במהלך ביקור של מפקד משמרות המהפכה, גנרל חוסיין סלאמי, שאמר: "לחיל הים שלנו יש טווח רחב של יכולות, כלי נשק וכוח טילים גדול, איכותי ומכריע".
כבר למעלה מעשור שהאיראנים נכנסים עמוק מתחת לאדמה, חופרים מערכות תת קרקעיות ענקיות להסתרת תשתיות בפרויקט הגרעין, כמו גם אלפי טילים ומשגרים.
זה קורה על רקע מה שנראה כמו הסלמה במב"מ (המערכה שבין המלחמות) מול ישראל ובכלל, מהווה אתגר מורכב לכל מי שיחליט לתקוף את איראן כדי להשמיד את הכורים הגרעיניים ומערך הטילים שלה.
המתקן האחרון שהאיראנים חשפו, מסתיר בתוכו מאות ואולי אלפי טילים אותם ניתן לשגר מהיבשה לעבר מטרות בים ולטענת האיראנים גם טילים בליסטיים ומשגרים.
באיראן טוענים שהמתקן התת קרקעי מוגן לא רק מפני תקיפות אוויריות וטילי אויב, כי אם גם מפני לוחמה אלקטרונית. "עיר הטילים" התת קרקעית היא חלק מפרויקט ענק, שמטרתו להגן על נכסים מתחת לפני הקרקע.
הלקח האיראני מסוריה ועיראק
בדצמבר 2020 נחשף בתמונות לוויין שהאיראנים בונים מתקן תת קרקעי באתר הגרעין שבפורדו. חודשיים קודם לכן נחשפה בניית מתחם תת קרקעי גרעיני בנתנז, שם הם מפתחים בין השאר צנטריפוגות. דיווחים לא רשמיים מדברים גם על אתר בו האיראנים מייצרים נשק גרעיני, סמוך למתקן ייצור הטילים הבליסטיים בפרצ'ין.
על פי הדיווחים והדלפות מפי מי שמכונים "גורמי מודיעין", האתרים האלה נמצאים עמוק מתחת לאדמה ומוגנים בשכבות עבות מאוד של בטון. בנוסף האיראנים מקיפים אותם בהגנת נ"מ כבדה.
מדובר בפרויקט שנמשך כבר שנים, כשעוד ב-2006 חשפו צילומי לוויין כי איראן הרחיבה וביצרה גם את מתקן המרת האורניום שלה באזור איספהאן. מאז נחשפו הרחבות רבות ובנייה של עוד מתקנים תת קרקעיים.
האיראנים למדו היטב מאירועי העבר, אחרי שישראל השמידה את הכורים הגרעיניים של עיראק וסוריה. הלקחים המרכזיים שהפיקו מהתקיפות האלה כוללים פיזור נרחב של מתקני גרעין במקום כור אחד בודד שיהפוך למטרה קלה, בנוסף להגנה עליהם מתחת לפני השטח.
אם כדי לתקוף את הכור בעיראק ובסוריה חיל האוויר הישראלי שלח שמונה מטוסים תוקפים לכל אחד מהם, הרי שתקיפה של אתרי הגרעין באיראן תחייב שימוש בעשרות מטוסי קרב וזה עוד לפני שמדברים על חיפוי אווירי, מטוסי תדלוק ומטוסים אחרים שיאלצו לפעול בטווחים רחוקים יותר. מה שלבדו מציב אתגר משמעותי.
טילים בעומק האדמה
לצד תכנית הגרעין, האיראנים שתלו באדמה גם אתרים לאחסון טילים ומשגרים. כבר בשנת 2011 משמרות המהפכה חשפו מתקן שיגור תת קרקעי לשיגור טילים ארוכי הטווח מסוג "שיאהב 3" לטווח של 2,000 ק"מ.
חמש שנים לאחר מכן, ב-2016, איראן קיימה תרגיל טילים שנתי במהלכו שוגרו טילי "קאדר" H ו-F שיכולים להגיע לטווחים של 2,000 ו-1,400 ק"מ. השיגורים בוצעו ממספר אתרים באיראן. עוד כלל התרגיל שיגור טילים מסוג "קיאם" ו"שיאהב" 1 ו-2 ממשגרים תת קרקעיים. על אותם טילים נכתב: "ישראל צריכה להימחק מעל פני האדמה".
מי שהיה אז מפקד משמרות המהפכה, גנרל מוחמד עלי ג'עפרי, אף אמר כי: "הטילים הבליסטיים בעלי יכולת הפגיעה הנקודתית נמצאים במעמקי האדמה. ברגע הדרוש מתבצעים שם שלבי תדלוק, תפעול והטילים מועברים לשיגור".
כל זה היה כאמור בשנת 2016. הערכת גורמי המודיעין בישראל היא שמאז הפרויקט התרחב משמעותית.
להערכתם, במקרה שבו תותקף תכנית הגרעין שלהם, לא משנה אם על ידי ישראל או ארה"ב, האיראנים ישגרו את הטילים שלהם לכיוון ישראל. הערכה היא שהטילים האיראנים ישוגרו לעבר בסיסי חיל האוויר, מפקדות צה"ל, אסדות הגז ושאר אתרים אסטרטגיים שכל פגיעה בהם תהיה קשה עבור ישראל.
למעשה, מבחינת ישראל הסכנה של פרויקט הטילים לא פחותה מזו של תכנית הגרעין ואולי אף חמורה יותר, משום שגם האיראנים לא ימהרו להפעיל נשק גרעיני, אם זה יהיה בידם, נגד ישראל או כל מדינה אחרת. טילים מדויקים זה כבר סיפור אחר. תקיפה כזו יכולה לבוא גם במקרה בו תהיה הסלמה במב"מ.
תקיפה באיראן הפכה מאתגרת יותר
כמה ימים אחרי שהאיראנים חשפו את "עיר הטילים" החדשה שלהם, אלוף טל קלמן "ראש אגף אסטרטגיה ומעגל שלישי" המכונה גם אלוף פיקוד איראן, התראיין ל'ישראל היום' ואמר בין השאר: "לישראל יש יכולת להשמיד את תוכנית הגרעין של איראן".
אלוף קלמן הוא איש חיל האוויר וטייס בעל אלפי שעות טיסה על מטוסי F-15 ו- F-16 שפיקד על טייסות, בסיסים והיה רמ"ט חיל האוויר. מכיר את היכולות ויודע על מה הוא מדבר. כמו בכירים נוספים בהווה ובעבר, הוא ציין שלא רק פרויקט הגרעין מטריד את ישראל, גם פרויקט הטילים שזולג למקומות נוספים אותו הגדיר כ"נושא שאנחנו מפספסים".
למרות דבריו של האלוף קלמן כמו גם אחרים, ישנם בכירים בהם אנשי חיל האוויר, שטוענים כי לישראל יש יכולת מוגבלת לתקוף את תכנית הגרעין של איראן, בטח כאשר מוסיפים לזה אתרי טילים שנמצאים מתחת לאדמה.
לפחות על פי הפרסום הרשמי, כדי לתקוף את הכור הגרעיני בסוריה נשלחו 8 מטוסי קרב מסוג F-15 ו- F-16 מול מערך הגנה אווירית שהיה אמנם גדול אבל מיושן ולא יעיל ברובו.
במקרה האיראני הרי שמדובר בעשרות אתרים אותם צריך לתקוף ואלה מוגנים על ידי מערך הגנה אווירית משמעותי יותר.
רוב המומחים איתם שוחחנו בנושא וגם כאלה שהתראיינו בעבר, טוענים כי מבחינת היכולות של ישראל, גם הפצצה אווירית שתצליח, לא "תכחיד" את תכנית הגרעין האיראנית. מקסימום תעכב אותה בארבע-חמש שנים.
בעבר אמר לכותב שורות אלו אל"מ בדימוס זאב רז, מי שהוביל את תקיפת הכור בעיראק, כי "ריבוי המטרות באיראן הופך את המשימה למורכבת יותר". סביר להניח שחיל האוויר הישראלי יכול לתקוף את האתרים ולפגוע בהם קשה אחרי לא מעט הכנות וכנראה גם הפתעות שמסתירים.
אולם לאף אופציה צבאית אין ביטחון של מאה אחוז, מה גם שזה יגבה משאבים אדירים מהחיל שבשנים האחרונות סגר טייסות וצמצם את סד"כ כלי הטיס שלו. כבר שני עשורים שישראל משקיעה באופציה הצבאית מול איראן, הערכה היא שהושקעו כ-20 מיליארד דולר הכולל רכש של עשרות מטוסי קרב וחימושים מדויקים.
בשנים האחרונות ישראל רכשה מארה"ב מאות פצצות חודרות בונקרים. כך למשל במאי 2015 דווח על עסקת ענק בין ישראל לארה"ב שכללה 50 פצצות חודרות בונקרים מדגם BLU-113 ו-700 פצצות חודרות בונקרים מדגם BLU-109, פצצות מונחות GPS שניתן לשגר ממרחק של 25 ק"מ. רק בעסקה הזו הושקעו כמעט 2 מיליארד דולרים.
העובדה שאתרי הגרעין של איראן כמו גם אתרי הטילים נמצאים עמוק מתחת לאדמה, אומרת שמטוסי הקרב של חיל האוויר יאלצו לטוס עם פצצות חודרות, שמשקלן גדול מאוד ומשפיע על יכולות המטוס מבחינת טווח ותמרון. שלא לדבר על מעבר דרך מדינות שלא ירצו להיות מעורבות בתקיפה ישראלית.
פצצות ה-JDAM איתן, בין השאר, המריאו מטוסי הסופה שתקפו את הכור בסוריה שקלו קצת פחות מטון. משקלן של פצצות חודרות כפול מזה ואף יותר. יש לכך משמעות הטכנית כבדה מבחינת יכולות הטיסה והתמרון של מטוסי הקרב שכנראה יצטרכו להגן על עצמם.
מגבלת הגיבוי האמריקאי
נתון נוסף שיש להתחשב בו בכל הקשור לתקיפה ישראלית באיראן, הוא שהיא יכולה בסבירות לא נמוכה לגרור גם את ארה"ב למלחמה מול האיראנים.
אחרי המלחמה שעברו בעיראק וזו שעדיין לא הסתיימה באפגניסטן בשילוב המכה הכלכלית שהביאה הקורונה, ספק גדול שהאמריקאים יהיו מוכנים לשלם את מחיר המלחמה בעבור הרפתקה ישראלית. וזה ממש לא משנה עד כמה הדוד סם בעל ברית קרוב של ירושלים.
חשוב להדגיש שוב, רוב ההכנות של ישראל לתקיפת אתרי הגרעין של איראן חסויות באופן טבעי. סביר מאוד להניח שהיא לא תשלח את הטייסים למשימת "התאבדות". יתכן שאם תקיפה כזו תצא לפועל נופתע מאופן הביצוע והיכולות. מה גם שלפעמים רוח הלחימה וההון האנושי גוברים על החישובים הקרים של המספרים.
לא מעט גורמים איתם שוחחנו ביקשו לציין בנוסף כי לא צריך להאדיר באופן מוגזם את התגובה האיראנית לכל תקיפה שכזו. אולי ישגרו טילים בתגובה, יפעילו את חיזבאללה או יוצאיו לפועל פיגועים בחו"ל. "את העתיד לא ניתן לחזות, אבל כנראה שלא יהיה פה תסריט של ארמגדון", כפי שאמר אחד מהם.