למעלה מארבעה עשורים מונח בקיבוץ אילות הסמוך לאילת ספר בשם "עיר שאין בה מסתור" מאת יצחק אורפז. הספר הזה מייצג תעלומה גדולה ולא פחות, מזה סיפור מרגש מימי מלחמת יום כיפור, מהקשות שבמלחמות ישראל.
שבוע לפני שפרצה המלחמה, הגיע הלוחם אלי יניב (וישניצקי) למילואים בפעם הראשונה. אלי וחבריו, כמו רוב עם ישראל, הופתעו מעוצמת האש שהנחית עליהם הצבא המצרי ומההסתערות ההמונית של לוחמי החי"ר המצרים. "במוצב אני מתחבר לחייל בשם רוני, תושב קיבוץ אילות. הוא נתן לי שלושה ספרים. ב-9 באוקטובר, היום השלישי למלחמה, אני כבר פצוע והמצרים כובשים את המוצב. המצרים לוקחים אותנו, ואנחנו עוברים מבונקר לבונקר במוצב כדי לוודא שאף אחד לא מסתתר. אנחנו מגיעים לאזור בבונקר שבו נמצאת המיטה שלי, ועל המיטה יש את הספר של אורפז. פתאום אני רואה חייל מצרי לוקח את הספר. הוא מכניס אותו לחולצה שלו כמזכרת", מספר אלי. "דווקא האלמנט הקטן הזה נתן לי מכה גדולה בראש". המלחמה מסתיימת, ואלי חוזר מהשבי.
בהמשך, מגיע באורח מסתורי לקיבוץ אילות הספר שלקח המצרי מהמיטה של אלי. לספר מוצמד מכתב: "לחברי קיבוץ אילות שלום. את הספר הזה מצאנו בעיר סואץ". המכתב מסביר שהספר נמצא על גופתו של חייל מצרי, ושהחייל שמצא אותו החליט להחזיר אותו לקיבוץ. אותו חייל לא מציין את שמו. כעת, אלי החליט לנסות למצוא את החייל האלמוני שהחזיר את הספר.
"הספר חזר שנה אחרי המלחמה, ולקח כמעט ארבעים שנה עד שקישרו אותו אלי. עכשיו, אם זה לא מאוחר מדי, אנחנו רוצים למצוא את החייל שהחזיר אותו", מסביר אלי. "זו סגירת מעגל. זה חשוב לנו".
רון (רוני) שצר, החייל שנתן לו את הספר, נהרג במהלך המלחמה. לאחר מותו הוענק לו עיטור המופת. אלי מבקש מהחייל לשעבר, אם יקרא את הכתבה הזו במקרה, שינסה ליצור איתו קשר או עם מזכירות קיבוץ אילות. "הוא צריך להיות בן 60 לדעתי, וזו סגירת מעגל חשובה".
יש לכם קצה חוט לגבי זהות החייל האלמוני? פנו אלינו בתגובות, בפייסבוק או במייל pzm@mako.co.il