עד לאחרונה, יכולות זרוע הטילים האיראנים לא הייתה מרשימה. בשנתיים האחרונות איראן השתמשה חמש פעמים בטילים כנגד האויבים שלה. בשני המקרים הראשונים מטח טילים נורה מאיראן ליעדים של דאע"ש בסוריה, אך הטילים נפלו לפני שחצו את הגבול בגלל תקלות ואלו שחצו פגעו הרחק מהמטרות.
הפעם השלישית הייתה נגד ישראל: במאי 2018 שוגרו 32 רקטות לעבר רמת הגולן אך גם במקרה הזה, רובן נפלו בשטח סוריה וארבע יורטו על ידי כיפת ברזל.
בספטמבר 2018 יצא לפועל השיגור המבצעי הרביעי, שהפעם כבר היה מוצלח הרבה יותר מבחינת איראן. שמונה טילים נורו לעבר יעד בו נפגשו מנהיגי ארגון טרור באזור הכורדי באיראן עצמה. הטילים נורו לטווח של 220 ק"מ, 6 מהם פגעו במטרה וחיסלו את אותה צמרת פיקודית.
האירוע החמישי והאחרון כבר היה הרבה יותר דרמטי, והוכיח יכולת מבצעית איכותית שהדליקה לא מעט נורות אזהרה. מדובר במטח הטילים שנורה לעבר מתקני הנפט בסעודיה, שהיה משולב גם בהפעלה של כטב"מים תוקפים.
הקלף הרציני מאחורי האיום
על פי התדרוך שהועבר לקבינט המדיני-ביטחוני בישראל התקיפה יצאה מאיראן עצמה, כשהשתיקה הסעודית ובעיקר זו של ארה"ב, הגבירו בימים האחרונים את החשש שאיראן מתכננת תקיפה כזו גם נגד ישראל. ריאיון נדיר שהעניק מפקד כוח קודס במשמרות המהפכה, גנרל קאסם סולימאני חיזק הערכה זו.
IRGC BGen Amir-Ali Hajizadeh played a key role in the Sept 14 drone/cruise-missile attack against ARAMCO facilities deep inside Saudi territory, according to information revealed on Sept 30 by the NCRI-US. pic.twitter.com/oVfMRWkKch
בניגוד למדינות המערב שם זרוע הטילים היא כוח מסייע לחיל אוויר מודרני וחזק, באיראן חיל האוויר מיושן והזרוע היא הקלף הרציני שמאחורי האיום. מבחינתם הזרוע הזו הייתה מה שהביא את הסעודים והאמריקאים לכדי שתיקה רועמת וחשף את העוצמה שלהם כנמר של נייר.
זרוע הטילים של משמרות המהפכה היא כוח אסטרטגי שתפקידו לתקוף בשטח האויב. הניסיון שהאיראנים צברו מהפעלת הטילים שלהם בתימן, סוריה ועיראק רק חיזק את ההבנה שלהם. בשנים האחרונות נוספה גם זרוע הכטב"מ, שרק הפכה את היכולת האיראנית למתקדמת ויעילה יותר.
שברי טיל בסעודיה, הברחה לחיזבאללה
כפי שכבר פורסם ההערכה בצה"ל היא שבניגוד לתקיפה בסעודיה, אם האיראנים אכן יתקפו את ישראל הם יעשו זאת מעיראק, טווח של כ-650 ק"מ או מסוריה. מהלך כזה יאפשר להם ביצוע ירי חשאי יותר של טילים קטנים יותר.
מדובר גם בטילי שיוט הנחשבים למדויקים, מהירים יותר וכאלו שעקרונית גם קשים יותר ליירוט. זאת בהנחה כמובן שהמודיעין הישראלי לא יעלה על הכוונה עוד לפני הירי, כפי שקרה לפני מבצע "בית הקלפים" בסוריה.
טיל "חובאוויזה": לטענת האיראנים הם הצליחו להשמיד מטרות נייחות עם הטיל הזה שיודע לטוס בגובה נמוך מאוד ולכן קשה לאיתור ויירוט. נחשף בפברואר 2019, ולטענתם מדובר בטיל שיוט חדש שהטווח המבצעי שלו מגיע עד ל-1,300 ק"מ. עקרונית זה הטווח ממערב איראן לישראל, אולם סביר מאוד שאם ישתמשו בטיל, זה יהיה משטחי עיראק או סוריה.
טיל ה"מובין": אם ירצו לשגר את הטיל הזה לעבר ישראל, האיראנים יאלצו להבריח אותו לסוריה בגלל הטווח. נחשף באוגוסט השנה על ידי האיראנים שטענו כי מגיע לטווח של 450 קמ"ש ויכול לשייט בגובה של 45 אלף רגל. עוד טענו שם כי יש לו יכולות לחמוק ממכ"ם, להגיע למהירות של כ-900 קמ"ש ולשאת ראשי נפץ עד 120 קילוגרמים.
#Persian Invisible Dagger: #Iran unveiled small-scale model of her 1st stealth cruise missile called #Mobin at #MAKS2019 in #Russia.
Mobin cruise missile can penetrate heavily defended enemy airspace 450 km away carrying various payloads weighing 120 kg at 900 km/h. #ایران pic.twitter.com/kaZNDYGGwu
טיל ה"סומאר" (קודס-1): מומחים שבחנו את שברי הטילים שאיראן שיגרה לעבר מתקני הנפט בסעודיה, העריכו שטיל זה היה אחד מהם. נחשף על ידי שר ההגנה האיראני במרץ 2015. טווח הטיל נע על פי פרסומים שונים בין 1,500 ל-2,500 ק"מ ויכול לפגוע בטווח רחב של מטרות בכל התנאים, הודות ליכולות לחמוק ממכ"ם והישרדות גבוהה בשדה הקרב.
טיל ד'ואלפקאר: איראן הצליחה להבריח את הטיל הזה לידי אנשי חיזבאללה וההערכה היא שאם אכן תהיה תקיפת טילים איראנים, זה יהיה אחד מהם שישוגר מסוריה או לבנון. מסוגל להגיע לטווח של 550 עד 700 ק"מ, לשאת ראש נפץ במשקל חצי טון ונחשב למדויק בזכות מערכת ניווט.
שטים רחוק וטסים נמוך
אם הפרסומים באיראן נכונים, אז בתחילת השנה הם הוכיחו יכולת שיגור של טילי שיוט גם מצוללות. במהלך תרגיל שיגרה צוללת מסוג פאתאח טיל שיוט שלטענת האיראנים מגיע לטווח של 1,300 ק"מ. המשמעות היא יכולת לשגר באופן נסתר והרבה יותר קשה לגילוי ומניעה.
שני טילים נוספים שאיראן פיתחה בעצמה וניתן לשגר מכלי שיט, הם ה"קאדר" שמגיע לטווח של 250 ק"מ וטיל "קדיר" בעל טווח של 300 ק"מ.
Iran Successfully Test-Fires Strategic Cruise Missile from Submarinehttps://t.co/YSEeY0aFhj#Iran#CruiseMissile#IranNavy#Qadir#Submarine pic.twitter.com/9yUYH2vlfy
לטענתם ביכולתו של הקדיר להתמודד מול לוחמה אלקטרונית באמצעות מכ"מים מתקדמים שבו ולהיות משוגר מספינות ומסוקים, מה שמאפשר לו להגדיל את הטווח. גם כאן, נטען שהוא קשה לגילוי ויירוט בגלל גובה טיסה נמוך.
כטב"מים מתאבדים במתקפה משולבת
בסעודיה, הוכיחו האיראנים יכולת תקיפה משולבת של טילים וכטב"מים. על פי דובר הצבא הסעודי איראן שלחה 25 כטב"מים במסגרת התקיפה המדויקת. אותם כלי טיס לא מאוישים מספקים גם מודיעין בזמן אמת ויכולת לכוון את כלי הטיס למטרות שהתגלו תוך כדי התקיפה, לצד יכולת לשגר ממנו חימוש לעבר מספר מטרות.
המתאבד "קאסף 2K": מדובר במטוס ללא טייס מהסוג שמתאבד על המטרה כשהוא מפוצץ את מטען הנפץ שלו בגובה של 15-20 מטר ומפזר מטח גדול של רסיסים. היכולת שלו לטוס בגובה נמוך ולתמרן כמעט כמו מטוס, מקשה מאוד על הגילוי וההפלה שלו.
בחודש ינואר הופץ תיעוד שלו חודר לבסיס של חיל האוויר התימני בזמן מצעד ומתפוצץ מעל לבמת הבכירים, מה שגרם להרבה מאוד הרוגים ופצועים. חלק מהכטב"מים שתקפו בסעודיה היו מדגם זה, שקיים בגרסאות דומות גם אצל חמאס וחיזבאללה.
3-SAMAD: גם מל"ט זה השתתף בתקיפת מתקני הנפט בסעודיה ושייך לסוג הכטב"מים המתאבדים. כאשר הכלי נחשף על ידי האיראנים, הם טענו שיעיל לטווח של 1,700-1,500 ק"מ וכאשר מגיע למטרה שלו הוא צולל לעברה ומתפוצץ, בעזרת טכנולוגיה המאפשרת לחמוק מגילוי.
#Aramco Fibre glass made Long-Range (Qasef-2K) drones, turning saudi oil infrastructures into shred of metal scrap, its time for the saudis to talk to iran to end this proxy war and bring stability to #Yemen pic.twitter.com/6XrLoLfE8X
סאעקה: אחד מהכטב"מים היותר מפורסמים של איראן. ככל הנראה מדובר בכלי טיס שאותו ייצרו בתהליך הנדסה לאחור, אחרי שכטב"מ חמקן אמריקאי מסוג RQ-170 התרסק באיראן. לטענת האיראנים מדובר במל"ט חמקני בעל יכול לשאת חימוש.
למרות הטענות לחמקנות נזכיר שזה הכלי שאיראן שלחה לישראל ואותר על ידי מערך ההגנה של חיל האוויר רוב זמן הטיסה שלו, עד שהופל על ידי מסוק אפאצ'י. חלק מהתמונות שהסעודים פרסמו מרמזות שיתכן וגם זה השתתף בתקיפת מתקני הנפט.
אבאביל: את הכלי הזה האיראנים הצליחו להעביר לחיזבאללה וגם לחמאס, כשלא מן הנמנע שישגרו אותו במידה ותהיה תקיפה איראנית נגד ישראל. כטב"מ איראני שמגיע במספר דגמים בהם "T" בעל מתעד שמשדר לתחנה קרקעית בזמן אמת ונושא חומר נפץ במשקל 45 ק"ג, איתו הוא מתאבד על המטרה. לאורך השנים צה"ל הפיל את הכטב"מ אחרי שחדר מלבנון וכטב"מ אחר מעזה.
שאהד 129: על פי פרסום שלא אושר כטב"מ מהסוג הזה הופל בישראל אחרי שחדר מלבנון. אחרים הופלו על ידי טייסי קרב אמריקאים בשמי עיראק וכנראה גם סוריה. המודיעין האמריקאי טען שזה הכלי שגם השתתף בתקיפת מכליות נפט במפרץ. מדובר בכטב"מ לאיסוף מודיעין ותקיפה לו יש יכולת שיוט ל-24 שעות ברציפות, טווח של 2,000 ק"מ וטיסה בגובה של 24,000 רגל.
המזימה האיראנית: להקיף את ישראל בטילים
האיראנים עושים מאמצים לשלוח את הכטב"מים שלהם ללבנון, לרצועת עזה ולתימן. בלא מעט מקרים הם גם הצליחו, כאשר המטרה היא להקיף את ישראל בטילים וכטב"מים מכמה שיותר חזיתות, כדי לאתגר את המודיעין, חיל האוויר ומערך ההגנה האווירית.
יש לציין שחלק מההצלחה האיראנית בתקיפה נגד סעודיה הייתה שתקפו מכיוון לא צפוי. לסעודים יש מערך הגנה גדול ומתקדם כשלראייה, הצליחו ליירט כ-500 טילים וכטב"מים שנורו מתימן. אולם המערך היה מכוון כמעט כולו לכיוון תימן בעוד שהתקיפה האיראנית הגיעה מהעבר השני.
לישראל מערך הגנה נגד טילים רב שכבתי, שמגן על המדינה 360 מעלות. עם זאת, חשוב לציין שהמטריה הזו לא תגן על כל רחוב או עיר וגם את זה יש לקחת בחשבון.