לאחרונה נפתחה תערוכה מעניינת למדי, בה מציגים הצלם פבריזיה פאריסי (Fabrizia Parisi) והיוצר גיוליו איקצ'טי (Giulio Iacchetti), את מנות הקרב בצבאות העולם. אנחנו בפז"ם החלטנו להרחיב את הפרויקט ולהציג לכם את כלל תנאי השירות של חיילי צה"ל אל מול אותם צבאות. בואו נגיד בעדינות - יש לנו לאן לשאוף.
צה"ל - יתרון גדול ביציאות
בצה"ל שלנו, מנת הקרב דלה יחסית לאלה שאוכלים חיילים מסביב לעולם. על פי התערוכה, חיילי צה"ל מקבלים עוף או בקר עם אורז בארוחות מחוממות, אם כי צריך להגיד שאלה נדירות וברוב מנות הקרב נסתפק בקופסאות טונה. בתערוכה ציינו שיש גם אפונה ברוטב עגבניות ועלי גפן ממולאים בקופסאות שימורים. יש גם ארוחה צמחונית שכוללת אורז, חומוס, תירס, וגם זיתים ירוקים. לקינוח יש חטיף שוקולד, אגוזים, חלבה או פירות משומרים.
לאחרונה זכו חיילי צה"ל לתוספת שכר שמסתכמת באלף שקלים ללוחמים, כ-750 לתומכי לחימה ו-550 לעורפיים. סג"מ בקבע מקבל בממוצע 5,461 שקל לחודש וסגן מקבל 7,555. רס"ן בצה"ל מקבל כ-19,000 והשכר הממוצע של אל"מ עומד על 37,000 שקל. בתחום של הגנרלים, אלוף מקבל כ-56,000 שקל לחודש ומי שמעוניין להציץ לתלוש של הרמטכ"ל, יגלה שהוא מקבל כ- 73 אלף שקלים בחודש (ברוטו כמובן). אגב, רס"ל בקבע מקבל בממוצע כ-7,000 שקלים בחודש ורנ"ג כ- 20,000. אם אתם חושבים שזה הרבה, חכו להמשך הכתבה.
היתרון היחיד של צה"ל אל מול צבאות העולם נמצא בתחום היציאות. במקסימום, גם אם נגיד נשארתם שבת או חטפתם עונש חמוש, תסגרו חודש בבסיס. לא כולל מלחמות כמובן, שממש התארכו בתקופה האחרונה. גם הבסיסים הכי רחוקים נמצאים במרחק של 4-5 שעות נסיעה, ושמענו שבחיל האוויר יש כמה שזוכים לקבל מונית אווירית, מה שמקצר את הזמן.
המילואימניקים של צה"ל עושים בממוצע 21 ימים בחודש, עליהם הם מקבלים את השכר הממוצע שהם מקבלים בעבודה. לזה יש להוסיף בונוסים נחמדים של כמה אלפי שקלים והרבה כבוד, שעוד קיים. סעיף נוסף ומיוחד שבו לצה"ל יש יתרון גדול זה נושא הלה"טבים. זהות מינית לא מציבה גבולות וצה"ל נחשב לאחד מ-20 הצבאות המובילים בתחום.
צבא ארה"ב - כסף מעולה אוכל טוב ויציאות גרועות
אז אחרי שהצבנו את הרף של צה"ל נמשיך לצבא העשיר ביותר בעולם. נתחיל כמובן ממנת הקרב, שכוללת לא מעט פינוקים אם כי היא לא המובילה בתחום. בניגוד לצה"ל, כל מנות הקרב של ארה"ב מחוממות והן כוללות בין היתר בשר בקר, עוף, פסטה, ירקות, קרקרים ועוגת שקדים וחמאת בוטנים לקינוח. יש שם גם קפה, סוכר, מלבין קפה ומסטיקים. תוכלו למצוא שם אפילו ערכת תפירה אישית, גפרורים, ערכה לטיהור ונייר טואלט. אגב, כבר שנים שאין שם מצת זיפו וחבל.
השכר בצבא ארה"ב משתלם למדי וכולל הרבה מאוד בונוסים. טוראי מקבל שכר בסיס של 1,500 דולר לחודש ורב"ט מקבל 2,000 דולר לחודש. לאחר שנתיים של שירות, עולה השכר של רב"ט ומגיע ל-3,000 דולר בחודש. במקרה של קצינים, אנחנו מדברים על 2,800 דולר בחודש לסג"ם ועל 5,000 דולר לסרן (שזה כמעט שכר של אל"מ בצה"ל). גנרלים בצבא ארה"ב מגיעים לשכר לא רע בכלל של 19,166 דולר בחודש, כשזה לא כולל בונוסים. את אותם בונוסים מקבלים במקרה של שירות מעבר לים, מבצעים, מלחמות ושלל סעיפים נוספים. אלה מוסיפים לכל חייל כ-25 עד 50 אלף דולר בשנה, תלוי בדרגה (נדגיש כי מדובר בשרות קבע). כל מי שמתגייס לצבא ארה"ב וחותם על חוזה מינימום של ארבע שנים, מקבל לאחר מכן שכר לימודים מלא להשכלה גבוה, בכל אוניברסיטה שיבחר. מי שמתגייס ומתחייב לחוזה של שמונה שנים, ממשיך לקבל את שכר הבסיס שלו עד סוף חייו.
אבל למרות על הת"ש האמריקאי הזה, נדגיש שהיציאות שם גרועות. במקרה של קו, הם לא רואים את הבית חצי שנה ברציפות, למעט חופשה רגילה של שבועיים סה"כ. כשהם לא בקו הם יוצאים רק בחגים, אולם כל חייל נשוי יכול לגור בבסיס וכל עוד אין אימונים או פעילות מיוחדת, הוא זכאי לצאת לאפטר ולישון בבית. בעיה נוספת היא הבסיסים הרחוקים. החיילים האמריקאים יכולים למצוא עצמם בעיראק, אפגניסטן, ירדן ואפילו בחורים כמו גרינלנד. מצד שני הם יכולים למצוא עצמם גם במדינות באירופה, במזרח באסיה ובדרום אמריקה, מקומות שהחיילים שלנו מטיילים בהם אחרי השירות.
מילואימניקים מתאמנים שם בכל סופ"ש שני, אולם גם אלה עושים קווים ופה אין פשרות - חצי שנה הרחק מהבית. שכר של מילואימניק שם מגיע בממוצע ל-15,000 דולר בחודש לחייל, ול- 35 עד 45 אלף לקצין. בנושא הלהט"בים צבא ארה"ב נמצא במקום גרוע וחיילים גאים יכולים להתגייס רק אם לא יצהירו על נטייתם המינית. בשנתיים האחרונות המדיניות הזו נפרצה, אבל יש לה עוד דרך לעשות.
צרפת - לא משלמים בזמן
השירות בצבא צרפת יכול להיות מפנק יחסית, עד כמה ששירות צבאי יכול להיות כזה, אם כי יש בו גם לא מעט בעיות. בתחום הקולינרי יש לצרפתים במה להתגאות, מנת הקרב שלהם כוללת טורטליני בקר, בשר טלה משומר, ממרח סלמון וגם סלט. כל המנות שלהם מחוממות ולצדן יש מעדן חלב, קפה, תה, אבקה להכנת משקה שוקולד, אגוזים, ג'לי פירות וחטיף אנרגיה.
טוראי בצבא צרפת מרוויח 1,200 אירו בחודש, סג"מ מרוויח כ-2,500 אירו בחודש והגנרלים מקבלים שכר של כ-6,000 עד 7,500 אירו בחודש. גם פה מדובר בשכר שלא כולל בונוסים (על שירות מעבר לים וכו'), יחד איתם מגיעה המשכורת לכמה אלפי אירו בחודש. עכשיו חלק הבעייתי - מדי פעם משרד הביטחון הצרפתי לא משלם את המשכורות בזמן. בפעם האחרונה זה הביא לגל מחאה ענק, כשנשות החיילים התפשטו בהפגנתיות ודרשו את המשכורת בשם הבעלים במדים.
היציאות בצבא צרפת גרועות במקרה של קווים אבל לא רעות בכלל כשהחייל נמצא בשטחי המולדת. קווים נמשכים ארבעה חודשים ובמקרה של שירות מעבר לים, החייל יוצא לחופשה רק בחגים ולרגילה של שבועיים. כאשר החייל בבסיס הוא יכול לצאת לאפטר בכל יום, כל עוד אין אימון בבוקר או בלילה, וזכאי לישון בביתו במידה והוא נשוי. החיילים צרפתים יכולים למצוא עצמם בכל מיני חורים כמו ג'יבוטי, קמרון, ג'ונגלים במזרח אסיה או דרום אמריקה וכמובן שגם באפגניסטן.
לצרפת צבא מילואים גדול שמזכיר את המודל הישראלי. גם שם יש כאלה, במיוחד קצינים ולוחמים ביחידות מיוחדות, שמגיעים ל- 150 עד 200 ימי מילואים בשנה. אבל גם להם זה משתלם כשהשכר מגיע לאלפי אירו בחודש. בתחום הלהט"ב צבא צרפת נחשב למוביל בעולם, כשהוא לא מציב שום הגבלה בתחום.
צבא קנדה - הכי משתלם
החיילים בצבא קנדה מקבלים כבר שנים את השכר הכי גבוה בעולם, האוכל שלהם מעולה וגם היציאות שלהם לא רעות בכלל. מנת הקרב הקנדית כוללת כמה סוגי בשר כמו חזיר בקר ועוף, בנוסף לסוגים שונים של פסטה ואפילו מוקפץ אסייתי. כמובן שהמנה שלהם מחוממת וכוללת גם קפה, סוכר, מלבין, חלב ותה. בכל מנה יש ערכת תפירה וערכה לטיהור מים.
חוץ מכל הת"ש הזה, הנקודה הכי שווה של צבא קנדה היא העובדה שהם מקבלים את השכר הגבוה בעולם. טוראי שרק התגייס לצבא מרוויח כ-2,500 דולר בחודש, סמל מתחיל קופץ כבר ל-5,000 דולר בחודש, סג"מ צעיר מקבל כ-6,500 דולר בחודש וגנרל מתפנק עם 23,000 דולר בחודש. גם בצבא קנדה יש לא מעט בונוסים אותם מקבלים במקרה של שירות מעבר לים, או בבסיסים הנידחים של המדינה בצפון. אלה יכולים להוסיף לשכר בין 20 ל-40 אלף דולר בשנה. מעניין לציין בהקשר הזה שדווקא יוצאי צבא רבים, שגם זוכים לפנסיות שפה אפשר לחלום עליהן, אמרו שההוצאות של השכר "לא משקפות את האפקטיביות של הצבא".
גם היציאות בצבא הקנדי לא רעות בכלל. חייל קנדי יוצא בכל סופ"ש למעט כוננות או קווים מעבר לים, שנמשכים בין שלושה חודשים לחצי שנה. במקרה של קו הוא זכאי לרגילה של שבועיים, כמו חייל אמריקאי בצבא ארה"ב. היציאות הפחות טובות הן בחיל הים, שם חייל יכול לסגור חודשיים או שלושה על אוניה, אבל זה נכון רק להפלגות ספציפיות.
לצבא קנדה צבא יש מערך מילואים התנדבותי הדומה לזה של ארה"ב. אימון בסופי שבוע ועוד אימון ארוך, שבוע עד שבועיים, פעם בשנה. גם פה הם זוכים לשכר מפנק של אלפי דולרים בחודש, בלי קשר לשכר שלהם בעבודה האזרחית. בתחום הלהט"ב גם בקנדה אין שום הגבלות.
צבא רוסיה - מפסיד בכל פרמטר
בחינה של כל הנושאים מלמדת שהשירות בצבא הרוסי לא נחשב לתקופה הכי לוהטת בחיים, וזה בלשון המעטה. מנת הקרב של צבא רוסיה כוללת קרקרים משיבולת שועל, גולש בקר, שומן חזיר, ממרח כבד, תבשיל בקר, כוסמת וסולת. יש בשר עם אפונה וגזר, גבינה וריבה, לפתן פירות ושוקולד לקינוח. חוץ מזה יש לחיילים הרוסים קפה, תה, כל מיני ויטמינים וטבליות לטיהור מים. אין שום התחשבות בצמחונים ואם יש שם כאלה חיילים, הם נאלצים לוותר על חלק גדול מהמנה ולהיות רעבים.
לצבא הרוסי יש גיוס חובה של שנתיים ולכן השכר ההתחלתי שם נמוך, אם כי עדיין גבוה מזה הישראלי. טוראי רוסי מרוויח 350 דולר בחודש ורב"ט כ-450 דולר בחודש. הקצינים מרוויחים שכר נמוך משמעותית מהקצינים של צה"ל, כשמפקד מחלקה שם מרוויח כ-750 דולר בחודש ומג"ד מרוויח פחות מ-900 דולר בחודש. גנרלים בצבא רוסיה מרוויחים כאלף דולר בחודש.
גם היציאות בצבא הרוסי גרועות עד גרועות מאוד. חייל סדיר יוצא לביתו פעמיים בשנה, בדרך כלל בחגים. יש להם אפטרים מדי פעם, אולם חיילים בשנה הראשונה לא זכאים לזה כלל. אנשי הקבע זכאים ליציאות טובות יותר ובמקרה שהם גרים בבסיסים, הם גם זכאים לישון כל לילה בבית. כמו כן, לפחות על פי פרסומים בעולם, החיילים והקצינים הרוסים שמשרתים במדינות כמו סוריה, לא רואים את הבית למשך כל תקופת השירות.
נציין שלרוסים יש מערך מילואים שגם בו התנאים מחפירים והשכר עלוב. חוץ מזה, בתחום הלהט"ב אין מה לדבר בכלל. לאלה אסור לחשוף את הנטייה שלהם וכשזה קורה, הדבר מסתיים בפציעה (היו גם מקרים של רצח).
תאילנד - צבא סגפני עם גנרלים עשירים
לא מדובר במדינה עשירה והדבר בא לידי ביטוי בשכר החיילים. מנגד, מדד השחיתות שם לא מחמיא במיוחד ואת זה רואים לרוב בשכר הגנרלים. אם נתחיל במנת הקרב, אז נציין שהיא כוללת אורז, מרק דגים, בקר עם פלפל ושום, אבקות רטבים ופירות יבשים.
השכר שם לא משהו ומתחיל מ-350 דולר בחודש לחייל פשוט, כ-500 עד 700 לקצין מתחיל (שזה לא מעט בתאילנד) וכ-1,500 דולר בחודש לקצינים בכירים. אומנם לא מדובר בהרבה כסף, אולם מסיבה כזו או אחרת הגנרלים התאילנדים הופכים אחרי השירות לאנשים העשירים ביותר במדינה, לפעמים גם לפני השחרור.
הגיוס שם די מוזר: מצד אחד חובה לשרת בצבא, אבל מצד שני מגייסים אותם באקראי לתקופה של שנתיים. אם צעיר מקומי הגיע להתנדב לגיוס חובה, אז השירות שלו ימשך רק שנה וחצי. אין מידע על היציאות הביתה בצבא הזה, אך ממעט פרסומים שניתן למצוא, ידוע שזה קורה פעם בכמה חודשים וחיילים פשוטים לא רואים את הבית שנה ויותר. צבא המילואים התאילנדי כולל רבע מיליון אנשים, אולם לא ברור כמה ימי מילואים הם עושים בכל שנה. על פי חלק מהפרסומים יש כאלה שעושים יום אחד בשנה ויש כאלה שמגיעים ל-40 ויותר. גם פה יש הטוענים כי התנאי להתחמקות ממילואים הוא תשלום כסף מסוים.
למרות שתרבות הטרנסג'נדרים נפוצה מאוד במדינה הזו, בצבא אין להם מקום והם אינם מגויסים. גם להט"בים לא מתגייסים לצבא התאילנדי, אלא אם כן הם מסתירים את נטייתם המינית.
>> כושר קרבי מסביב לעולם: כמה חזקים צריכים להיות חיילים בחו"ל?