"עשינו למעשה את האימון האחרון שלנו על מרכבה סימן 3 ובקרוב כל חטיבה 188 עוברת לטנקים מסוג מרכבה סימן 4 שזה שיא הטכנולוגיה".
את הדברים אמר לנו סא"ל מיקי שרביט, שניהל לאחרונה את אחד מאימוני השריון האחרונים של טנקי המרכבה סימן 3 הישנים יותר.
המעבר לטנק המרכבה סימן 4 יביא את השריון וזרוע היבשה למקום שונה לגמרי, עוצמתי וקטלני יותר. לא סתם מכנים את הטנק הזה "אדיר ביבשה" כמו זה של חיל האוויר.
סא"ל שרביט, מפקד גדוד 71 מדגיש שדגם הברק של הטנק זה הוא שיא הטכנולוגיה עם יכולות הגנה והתקפה חדשניות שמשפרות מאוד את הביצועים.
"כוח האדם היה נשאר ויהיה איכותי, אבל כל מה שקשור לשיפור מעיל רוח (מערכת הגנה), כוונות התותחן, מסכי מגע וקסדה חדשה שבזכותה לא נוציא את הראש החוצה אל מול האיומים, מגיע עם הטנק הזה. בקרוב אנחנו חטיבה של מרכבה סימן 4 שזה עולם אחר".
בשיריון מדברים על המעבר לטנק המרכבה סימן 4 במושגים של מהפיכה. תהיה להם קסדה דומה לזו שיש כיום לטייסי F-35 אדיר. בזכותה הם יתפעלו את הטנק מבלי להוציא את הראש ולא יהיו חשופים לאיומים שיש למשל בשטח בנוי. הקסדה תאפשר להם לראות כאילו דרך גוף הטנק.
בנוסף יותקנו במרכבה סימן 4 ברק מסכי מגע גדולים שיהיו נוחים לתפעול לבני הדור הצעיר שנולד עם מסך מגע ביד. תהיה להם סביבת עבודה נוחה ופשוטה להפעלה. בנוסף גם יכולות ההגנה מתקדמות ומשופרות.
השימוש באמצעים אלקטרוניים יכווינו את הלוחמים לביצוע המשימות לפי רמת הדחיפות, כאשר לצד כל אלה יהיו גם שיפורים לוגיסטיים שיאפשרו לטנק לבצע את משימתו בתקופה ממושכת הגדולה ב-30% מהטנקים שיש כיום.
השיפור יורגש גם בתחום האמונים. בטנק יהיו משקפי מציאות מדומה (VR), שיאפשרו ללוחמים לבצע אימונים וירטואליים.
לכאורה, מבחוץ הטנק נראה כמו זה שפועל כיום בגבול סוריה, לבנון ועזה אך הוא יהיה שונה במספר רב של תחומים. טווח הירי שלו יהיה גדול יותר ויהיה שינוי גם במערכות ההגנה שלו כמו מעיל רוח, שיסייעו לצוות גם באיתור האיום וההשמדה שלו.
לקחת את הלוחמים עד לקצה
נתונים אלו הם עיקר הסיבות לכך שהמרכבה סימן 4 ברק נבחר השנה לאחד מ- 15 טנקי המערכה החדישים והמתקדמים ביותר בעולם כיום, על פי דרוג טנקים עולמי של מומחי האתר ARMY RECOGNITION.
חטיבה 188 היא החטיבה הסדירה היחידה שלא מפעילה כיום טנקי מרכבה סימן 4. כרגע היא מפעילה טנקי סימן 3 שנכנסו לשירות בתחילת שנות ה-90.
"החבר'ה של חטיבה 188 שנמצאים כיום בהכשרות כבר מוסמכי מרכבה סימן 4", מבהיר המג"ד, "מעכשיו כולם עוברים לסימן 4 שזה כרגע אחד המוקדים העיקריים בזרוע היבשה ובשנה הבאה אנחנו עד הסוף שם".
למרות הטכנולוגיה המתקדמת, בחטיבות השריון חשוב מאוד לשמור על העקרונות הבסיסיים של לוחמת השריון, דבר שתמיד מציל חיים.
בתיעוד מהתרגיל האחרון אותו עברו לוחמי הגדוד של סא"ל שרביט, ניתן לראות איך הטנקים, למרות מערכות המיגון המתקדמות, מבצעים תרגולות שהוכיחו את עצמן בשדה הקרב ומצילות חיים.
התרגיל אותו עברו לאחרונה נועד לקחת אותם אל הקצה ולגרום להם להתמודד עם חזית מאתגרת מצד אחד, ושינוי משימה קיצוני מהצד השני.
זה התחיל בכך שהיו בטוחים שירדו עם הגדוד לפעילות מסוימת, כשלפתע הוקפצו בלי שום התראה ל"מלחמה על מלא". מושג אהוב בשיריון שנקרא "מאפס למאה" בכלום זמן.
"סיימנו תעסוקות בגזרות השונות ונכנסנו לתקופת אימון ברמת בגולן", מסביר סא"ל שרביט. "המטרה המרכזית של האימון הזה, היא קידום המוכנות שלנו לזירה הצפונית ובמידה ונדרש גם לדרומית. אנחנו מאמנים את המפקדים והחיילים להתמודד עם האיומים שיפגשו במערכה הבאה ולהבין אותם בכלל, כדי שידעו לתת את המענה המבצעי המיטבי".
לדבריו כל זה קורה מתוך הבנה ברורה שהשריון וחטיבה 188 בפרט יהיו המתמרן העיקרי ומה שיכריע את המערכה הבאה עם היכולות של הטנק, הניידות וכוח האש.
"באימון תרגלנו בעיקר הפעלה של כוחות משולבים - טנקים, חי"ר הנדסה וגם אוויר. רצינו לראות איך אנחנו ממצים את שיתוף הפעולה בצורה הטובה ביותר, כי רק כך ובסיוע המודיעין נביא את מה שאנחנו שואפים לשדה הקרב".
מוכנים לפגוש איראנים
על ההבדלים בין לבנון לעזה למשל הוא אומר: "אנחנו מתאמנים אל מול זירה צפונית ודרומית כי אנחנו צריכים לדעת להתמודד עם אויב שונה שלכל אחד מהם יש את המאפיינים שלו. בהקשר של הצפון מדובר בעיקר באויב, חיזבאללה, שהוא הרבה יותר גדול. תמרון שיהיה עמוק יותר וכמובן אלמנט הזמן שברור לנו שישפיע. נהיה חייבים לנצח מהר יותר".
לאנשי השריון ברור שלצד החיזבאללה הם יפגשו גם ציר של הכוחות איראנים. "לזה אנחנו נערכים. כרגע אנחנו פחות רואים קרבות של שריון בשריון, יותר חיזבאללה וכוחות רדואן (יחידה בתוך ארגון הטרור). המפקדים והלוחמים מבינים היטב מה נדרש מהם ואיזה אחריות יש על כל אחד לא משנה מה תפקידו. אני רואה את זה ברצון שלהם ללמוד כשהם מבינים מה יכול לפגוש אותם ועושים הכל כדי להיות מוכנים מרמת החייל ועד המפקד".
היום ברור שהטנק הוא גורם מרכזי בצה"ל. למעשה, בכל סבבי הקרב האחרונים כולל זה האחרון, רוב המחבלים נהרגו מאש טנקים.
גם התגובה של צה"ל, שבעבר הייתה נחלתו הבלעדית של חיל האוויר, מועברת כיום גם דרך הטנקים של חיל השריון. למעשה לרוב הם יהיו הגורם שיגיב ראשון על כל אקט לחימה ברצועת עזה.
מעבר לזה הם הפכו להיות עוד גורם חשוב באיסוף המודיעין בזירה. "איפה הטנק" או "תוציא את הטנקים" הם בדרך הכלל המשפטים הפותחים של כל אירוע מבצעי, בעזה או בכל מקום אחר.
ללוחמי השריון יש כיום חימושים חדישים שמתאימים לכל איום והטנקים נמצאים בגזרה כל הזמן 24/7. לא פעם המטרות נעלמות מהר ואין את הזמן עד שחיל האוויר יגיע. לכן העוצמה יחד עם הזמינות הפכו את השריונרים לכוכבים של צה"ל. מג"ד שריון הוא אחד מהמפקדים הכי משמעותיים בגזרה.
"אם נידרש, במערכה הבאה אנחנו נגיע עם כוחות ברמת כשירות טובה מאוד ולדעתי זה יהיה רע מאוד לצד השני", שולח מג"ד 71 מסר ברור.
זמן קצר אחרי שסיימו את האימון החל עוד סבב הסלמה מול רצועת עזה שלא ברור היה לאן התפתח אבל כן שלשריון יהיה את הנתח שלו בלחימה. את החלק שלהם בעוצמת התגובה של צה"ל כבר יש אבל אם ישראל תידרש לכניסה קרקעית הם אלו שיובילו אותה.