מטוסי F15 סעודיים (צילום: צילום מתוך youtube)
תהיו בטוחים שגם לכם המלחמה הזאת, אם תפרוץ, תעלה ביוקר. חיילים סעודיים | צילום: צילום מתוך youtube

שנת 2016 נפתחה במתיחות צבאית לא קטנה שמדאיגה את העולם: מצד אחד, איראן, ומנגד - הסעודים. המתיחות הזו בין המדינות אמנם לא חדשה, אבל הרגע שבו עורף הראשים המלכותי של סעודיה (כן, יש דבר כזה) ערף את ראשו של איש הדת השיעי נימר אל נימר, קידם את המדינות האלה צעד אחד קדימה למתיחות צבאית חסרת תקדים. החשש הגדול של העולם הוא כמובן, ממלחמה שתפגע בתשתיות הנפט של המפרץ ותקפיץ לנו את המחיר של כל נסיעה.

בצד אחד של המפרץ קיים צבא די מיושן – הצבא האיראני, אבל כזה שנחשב פנאטי ובעל יכולות מרשימות, בעיקר בתחום הטילים. בצד הסעודי לעומת זאת, קיים צבא עשיר ומאוד משוכלל, אולם קטן יותר ופחות מקצועי. לשתי המדינות יש ארגוני טרור שהן ממנות וסביר להניח שיפעלו או יופעלו במקרה הצורך, וצריך גם להגיד שבפועל, שתי המדינות האלה כבר מנהלות מלחמה של ממש בתימן וגם בסוריה.

הקרב באוויר: ישן מול חדש

מטוסי F15 סעודיים (צילום: חיל האוויר הסעודי)
מטוסי F-15 סעודיים. דומים לאלו של ישראל | צילום: חיל האוויר הסעודי

נתחיל את ההשוואה שלנו בחילות האוויר של שתי המדינות, כאשר מצד אחד מפעילים הסעודים את מטוסי הקרב המתקדמים בעולם ואילו מהצד של איראן יש חיל די מיושן שגם סובל ממחסור תקציבי לא פשוט. די ברור שאם תפרוץ מלחמה בין סעודיה ואיראן, יהיו אלה חילות האוויר שיטוסו מעל שמי המפרץ ויכו כל אחד במדינתו של השני.

לאיראנים יש כ-224 מטוסי קרב מסוגים שונים, רובם מיושנים או כאלו שמצב התחזוקה שלהם בכי רע, ויעידו על כך התאונות הרבות שגבו את חייהם של לא מעט טייסים איראנים. בין מטוסי הקרב שניתן למנות בצד האיראני, יש את ה-F-14 מתוצרת ארה"ב שנמצא שם מאז שנות ה-70. האיראנים רכשו 80 מטוסים מסוג זה, אבל פחות מ-40 מהם נמצאים בשלב טיסה ואפילו פס הייצור שלהם נסגר לפני שנים.

F-14 בשימוש צבא אירן (צילום: www.iranmilitaryforum.net)
מטוסי F14 ישנים | צילום: www.iranmilitaryforum.net

יש להם עוד 28 מטוסי מיג 29 הנחשבים לטובים יותר, ועוד כמה עתיקות של ממש כמו 64 מטוסי פנטום שהחלו לטוס עוד בשנות ה-60. כל המטוסים של איראן עברו שדרוגים מגוונים, אבל הם עדיין רחוקים ממטוסי הקו הראשון שטסים כיום בעולם. לצד אלה, לאיראנים יש תחביב מוזר לחשוף מדי פעם מטוסי קרב מייצור עצמי, אבל רובם נחשבים לזיוף או שסתם מדובר במטוס ישן ששינו לו את הצורה מעט.

מטוסי קרב של חיל האוויר האיראני (צילום: Majid, GettyImages IL)
מטוסי קרב איראנים | צילום: Majid, GettyImages IL

מהצד הסעודי ניתן למנות את השפיץ של חוד החנית - לא בעיה גדולה למדינה שמוצפת בכסף. מול 224 מטוסי קרב איראנים, ניצבים 270 מטוסים סעודים שכאמור, כולם מתקדמים. אנחנו מדברים על עשרות רבות של מטוסי F-15 מהדגמים הכי טובים שיש בשוק: קחו לדוגמה את דגמי ה S וה-SA, שבגדול, דומים לדגם ה I של ישראל. רק כדי לסבר את האוזן, לישראל יש רק 24 כאלה, לסעודים יותר ממאה.

>> מכורים לפז"ם? הירשמו לפייסבוק שלנו

חוץ מזה, לסעודים יש עוד 70 מטוסי טורנדו - מטוס תקיפה ישן מתוצרת בריטניה, אולם המטוסים הללו עברו שדרוגים שכוללים תוספת של מערכות תקיפה ולוחמה אלקטרונית מתקדמות. לכל זה תוסיפו עוד יותר מ-70 מטוסי קרב מסוג טייפון, שנחשב לאחד מהטובים בעולם אחרי החמקנים של ארה"ב. בואו נגיד שלפחות באוויר, לסעודים יש יתרון גדול מאוד על האיראנים.

יתרון הטילים של האייטולות

האיראנים מודעים היטב לחולשה שלהם באוויר והם מפצים עליה בעזרת טילים שמפחידים את כל מדינות האזור. לאיראנים מאות רבות של טילים מסוג סקאד B ו-C ולצידם גם טילים מייצור עצמי שמכסים את כל שטחי הממלכה הסעודית. בתקופה האחרונה, חשפו האיראנים מתחמים לאחסנה ושיגור טילים שממוקמים עמוק מתחת לאדמה, ולפחות על פי האיראנים, הם מוגנים היטב מפני תקיפות אוויריות.

לסעודים אין יכולת אמיתית לנטרל את האיום הזה, אם כי יש להם תשובה לחלק מהטילים בדמות טילי הפטריוט, כאשר רק בשבוע שעבר הם הצליחו ליירט טיל באוויר אחרי ששוגר מכיוון תימן. בחינה קצרה של ההיסטוריה מלמדת שאיראן יכולה לנהל מלחמת טילים ארוכה ואכזרית ואין לה שום בעיה לשגר אותם למרכזי הערים, בדיוק כפי שעשו במלחמת איראן עיראק. לא פחות מפחיד, מבחינת הסעודים לפחות, זה היכולת שלהם לשים ראשי נפץ כימיים וביולוגיים על הטילים האלה.

גם הסעודים מפעילים זרוע טילים איכותית. בין היתר, ניתן למצוא שם טילים מסוג DF-3 וגם DF-21, אבל הכמות שלהם מזערית ביחס לאיראנים. ההשקעה של הסעודים בזרוע הטילים שלהם קטנה, והיכולת שלהם לאיים על איראן בתחום הזה כמעט שלא קיימת. צריך גם להגיד בהקשר לזה שלאיראן יש מערך ענק של טילי נ"מ שמכסים את שטחי המדינה, מה שאומר איום ענק שפוגע ביתרון הטכנולוגי של הסעודים בתחום מטוסי הקרב.

הקרב היבשתי: הפנאטים מאיראן

חיילים איראנים (צילום: Majid, GettyImages IL)
חיילים איראנים. כמעט 900,000 משרתים | צילום: Majid, GettyImages IL

בתחום היבשתי ניתן לראות שלאיראנים יש יתרון מובהק, לפחות בכל הקשור למספר החיילים. לסעודים יש צבא קטן באופן יחסי שמונה 214,500 משרתים ועוד 100,000 אנשי המשמר הלאומי. האיראנים מעמידים מולם צבא של 870,000 משרתים - כולל 100,000 אנשי משמרות המהפכה, אבל הנתון הזה לא כולל את שני מיליון אנשי הבסיג', מיליציה של פנאטים שפשוט לא רואים בעיניים.

קחו דוגמה קטנה ממלחמת איראן עיראק: במלחמה ההיא, התמודד צבא איראן עם כמות אדירה של שדות מוקשים שהניחו העיראקים. לא היו להם מספיק אמצעים לנטרול השדות, אז הם שלחו אלפי בני אדם שפשוט רצו אל השדות ו"ניקו" אותם בגופם. אנשי הבסיג' הם פנאטים דתיים ובדרך כלל גם לא משכילים שילחמו גם כאשר המצב אבוד. הם יעשו כל מה שאומרים להם, וזה כולל התאבדות על הכוח היריב. את האכזריות שלהם הם הפגינו גם נגד אזרחי איראן עצמם בהפגנות נגד המשטר.

צבא איראן מפעיל כ-1,600 טנקים, רובם מדגמים מיושנים כמו ה-T-72, ה-T-62 או ה-M-60 העתיק, כאשר יש להם גם טנקים מייצור עצמי שהם למעשה מעט טנקים ישנים שעברו שינוי קטן. מנגד, האיראנים מפעילים מאות רבות של קני תותח וכמות אדירה של טילי נ"ט.

זולפיקאר
זולפיקאר, אותה גברת בשינוי אדרת

אבל, גם פה היתרון הסעודי טמון באיכותם של כלי הנשק: בצד הסעודי ניתן למנות רק 900 עד 1,000 טנקים, אך מחציתם מסוג M1A2 אמריקאים הנחשבים לטובים בעולם. יש להם עוד מספר לא ידוע של טנקי לקלרק צרפתים ולאופרד 2 גרמנים, שנחשבים גם הם למתקדמים במיוחד. גם הם מפעילים כמות גדולה של טילי נ"ט אותם רכשו מארה"ב, בריטניה, צרפת ומדינות נוספות.

מטוסי F15 סעודיים (צילום: צבא ארצות הברית)
טנק סעודי | צילום: צבא ארצות הברית

הקרב הימי: חשש מפגיעה במסופי הנפט

הצי האיראני מעמיד אתגר גדול בפני הסעודים, ובמיוחד היכולת שלהם לפגוע במתקני הנפט והמכליות שיוצאות מהמפרץ, משהו שלא היססו לעשות בעבר. במהלך מלחמת איראן עיראק, האיראנים החלו לתקוף מכליות נפט של כווית, מה שהביא למעורבות של ארה"ב ומספר מדינות אירופאיות במלחמה. הסעודים יודעים שהתחום הזה רגיש במיוחד, ולאיראנים ישנה היכולת לפגוע במסופי הנפט גם באמצעות טילים אותם ניתן לשגר מהצד האיראני של המפרץ, וזה נזכיר שוב, יקפיץ את מחיר המשאב הזה בכל העולם.

סעודיה נגד איראן (צילום: סוכנות הידיעות האיראנית)
חיל הים האיראני - ספינות מהירות ושולות מוקשים | צילום: סוכנות הידיעות האיראנית

הצי הסעודי ששומר על המשאב היקר הזה כולל מאה כלי שייט, אבל 68 מהם - ספינות סיור קטנות שלא ממש יכולות למנוע את המתקפות האיראניות. יש להם עוד 11 ספינות טילים שנחשבות למתקדמות ולצידן עוד מספר שולות מוקשים שגם להן חשיבות גדולה. בעבר, האיראנים לא היססו לפזר מוקשים ימיים שגם פגעו בכמה מכליות נפט. בסופו של דבר, מדובר בצי קטן שמונה רק 13,500 חיילים.

לאיראנים יש מנגד 18,000 חיילים ועוד כוח ימי של משמרות המהפכה שמונה עוד 20,000 חיילים. האיראנים מפעילים 26 ספינות טילים, רובן מיושנות, אבל נושאות טילים מדויקים בעלי טווח שמכסה את כל הגזרה. חוץ מזה, יש להם עוד 18 צוללות והרבה מאוד ספינות מהירות עליהן הם הציבו טילים ומשגרי רקטות. אלה האחרונות פועלות כמו להקה של צרעות, ואימונים שהתפרסמו בתקשורת הראו איך הם שולחים עשרות סירות מהירות כאלה לתקוף את המטרה שלהן.

מלחמה של טרור

תחום נוסף שגם הסעודים וגם האיראנים חזקים בו הוא הטרור, כאשר גם לאלה וגם לאלה יש ארגונים שהם ממנים ומכווינים, ארגונים שבימים אלה ממש מנהלים לחימה בשמן בסוריה ובתימן. האיראנים, באמצעות משמרות המהפכה, מנהלים כבר היום מלחמה נגד הסעודים שמנהלים מבצע גדול בתימן. גם בסוריה קיים עימות של ממש כאשר האיראנים תומכים כידוע באסד, שנוא נפשם של הסעודים.

השימוש בטרור הוא שיטה ידועה של האיראנים, ואחת הטענות העיקריות של הסעודים היא שהאויבים שלהם מסייעים באופן ישיר לגורמים שיעים בממלכה. הסעודים חוששים שהאיראנים ינהלו נגדם מלחמת טרור בשטחי הממלכה, בעיקר באמצעות מכוניות תופת ומחבלים מתאבדים שיתפוצצו בלב הערים הסעודיות, משהו שכבר קרה בעבר. כמו כן, אפשר להניח שלאיראנים יהיה מאוד נוח לנהל מלחמה שלא "תלכלך להם את הידיים".

אבל האיראנים יגלו שגם הסעודים לא נלחמים נקי, כאשר כבר בשנת 2010 נחשף במסמכי וויקיליקס שסעודיה נחשבת למממנת הטרור העיקרית בעולם. די ברור שאם האיראנים ילכו לכיוון הזה, הם יגלו שזה יכול לחזור אליהם כמו בומרנג.