הצי האמריקאי ביצע לאחרונה תרגיל נרחב באזור הוואי, במהלכו תרגלו שיטות חדשות לאספקת צוללת גרעינית בלב ים. בסרטונים ממנו, מרהיבים יש לומר, ניתן לראות מספר כלי טיס כשהם מעבירים ציוד לצוללת "הנרי ג'קסון".

באחד הסרטונים ניתן לראות העברת אספקה לצוללת על ידי מסוקי MH-60R "סי הוק". מסוקים מסוג זה יגיעו בקרוב גם לחיל האוויר שיפעיל אותם מספינות הטילים של חיל הים ומבסיס רמת דוד במסגרת טייסת 193.

_

זהו מסוק רב משימתי ללחימה נגד צוללות, חיפוש והצלה, הובלת כוחות, סיוע רפואי ועוד. מדובר באחד מהדגמים המתקדמים ביותר של המסוק הימי תוצרת "לוקהיד מרטין-סיקורסקי", המסוגל לפעול כמעט בכל תנאי מזג האוויר, יום ולילה. כל מסוק כזה יכול לשאת מטען במשקל שנע בין 1.9 ל-3 טון ציוד.

עוד ניתן לראות בסרטון את הצוללת כשהיא מקבלת אספקה גם מהמטוס-מסוק V-22. בימים אלה מערכת הביטחון הישראלית בוחנת את האפשרות לרכש של כלי הטיס הזה שנועד לכוחות מיוחדים. בעבר הוא כבר ירד מהפרק מבחינת ישראל ולאחרונה חזר לשולחן.

עוד נבחנה באימון שיטה להעברת מטענים קטנים בעזרת רחפנים, מה שיחסוך את השימוש בכלי טיס גדולים ויקרים. "אספקה על ידי רחפנים תביא לכך שצי הצוללות יוריד משמעותית את התלות שלו בנמלים כמו גם את רמת הסיכון והחשיפה של הצוללת", ציינו האמריקאים.

"הנרי ג'קסון" שתועדה בתרגיל, היא צוללת גרעינית מסוג אוהיו שנכסה לשירות ב-1984. חוץ מטילי טורפדו היא נושאת על סיפונה 24 טילים בליסטיים Trident II D-5. כל טיל כזה יכול להגיע לטווח העולה על 12,000 ק"מ עם ראשי נפץ גרעיניים בעוצמה משתנה.

תרגיל האספקה מן האוויר לצוללת הגרעינית אפשר לקבל הצצה לאחת מהיכולות של כמה מכלי הטיס שעתידים או מועמדים להגיע לשירות בצה"ל ובינתיים משמשים את הצבא החזק בעולם למגוון משימות.

הכלים בפעולה (צילום: USNavy, Twitter)
תמונות מרהיבות. המטוס-מסוק והצוללת | צילום: USNavy, Twitter