חשש במודיעין הצבאי בארה"ב: צוללות וספינות ריגול רוסיות ינתקו את ארה"ב מרשת האינטרנט במקרה של הסלמה. "החשש המרכזי הוא שבסופו של תהליך כל מדינה תוכל להזיק למערכת באופן חשאי לגמרי, ומבלי להזדקק לספינת מלחמה נושאת ציוד לחיתוך כבלים", אמר לניו יורק טיימס מייקל סצ'ריסט, לשעבר מנהל פרויקט של משרד ההגנה באוניברסיטת הרווארד.
החשש האמריקאי גבר בתקופה האחרונה, אחרי שזיהו פעילות מוגברת של צוללות וספינות ריגול של חיל הים הרוסי בסמוך לכבלי תת ימיים. כדי להבין מה עובר לגנרלים בראש, דמיינו לעצמכם ניתוק מוחלט מטוויטר, פייסבוק ואתרי חדשות אינטרנטיים בזמן מלחמה. משהו בלתי נתפס בימינו.
נכון להיום לא ידוע על מקרים בהם מדינה, או ארגוני טרור, פגעו בכבלים התת ימיים שמעבירים את הכמות האדירה של תעבורת האינטרנט. אולם, הדאגה מפני אפשרות כזו מדאיגה מאוד גורמים בכירים בפנטגון, כשברור להם שאם מישהו מסוגל לעשות דבר כזה, הם הרוסים.
פקידים רשמיים בוושינגטון אישרו ל"ניו יורק טיימס" שהדבר תפס את תשומת של הפנטגון. קציני מודיעין בפנטגון סיפרו לטיימס שהצליחו לזהות פעילות מוגברת של הצבא הרוסי בנקודות "רגישות" בים הצפוני, באסיה וחמור מבחינתם גם סמוך לחופי ארה"ב, מסלולי שיט שהתמקדו בעיקר לאורך הנתיבים של הכבלים התת ימיים. לדבריהם בחודש שעבר הגיעה לאזור האי הקובני ספינת ריגול רוסית, "יאנטאר" שמה, כשהיא מצוידת בציוד מתוחכם אותו ניתן להוריד ולהפעיל גם באזורים עמוקים במיוחד. באי פועל אחד מהבסיסים הכי מפורסמים של ארה"ב, בעיקר בזכות הכלא שממוקם בו, גואנטנמו. שם גם נמצאת גם נקודת יציאה של הכבל תת ימי.
"בכל יום אני מודאג ממה שהרוסים אולי עושים"
החשש הגדול בארה"ב זה, שחיל הים הרוסי פשוט ינתק את ארה"ב מרשת האינטרנט העולמית, ולא רק את ארה"ב. גם מדינות מערביות נוספות. סיוט של ממש במונחים ביטחוניים אבל גם כלכליים. אם להגיד את האמת, זה לא הניתוק מפייסבוק שמדאיג את הפנטגון, כי אם דרכי ההתקשרות המהירה, החשאית לרוב והעיקרית. אם עד עכשיו הם פחדו מקרבות סייבר להם ידעו לתת מענה הולם, עכשיו הם חוששים ממעשה טכני לחלוטין שידרוש מהם הגעה לנקודת החבלה ותיקון. מהלך שמן הסתם ייקח זמן.
קומנדר וויליאם מרקס, דובר הצי האמריקאי אמר: "זה די מדאיג לדעת שיש למדינה, כל מדינה, יכולת להרוס את הכבלים. בכל מקרה, לאור החשאיות של פעילות הצוללות אנחנו לא מדברים על הנושא". נראה שהוא רמז למענה האמריקאי. אולם האדמירל פרדריק רוג, שמפקד על הצי הפסיפי אמר: "בכל יום אני מודאג ממה שהרוסים אולי עושים".
זה המקום לציין שעל פי הידוע יש לארה"ב צוללות המסוגלות להאזין בדרך כזו או אחרת לאותם כבלים, אבל מבלי לפגוע בהם. נזק לכבלים כאלה יכול לגרום לנזק כלכלי אדיר למדינות המערב התלויות ברשת האינטרנט.
בינתיים ארה"ב משקיעה משאבים רבים ולווייני ריגול, מטוסים וספינות עוקבים אחרי תנועת כלי השיט הרוסים, במיוחד אחרי ספינת הריגול המדוברת. רוסיה מצדה טוענת כי "יאנטאר" היא בכלל ספינת מחקר שעוסקת באוקיינוגרפיה ושאין לה שום קשר לריגול. בארה"ב לא קונים את הסיפור, אולי בגלל שלפני כחצי שנה בכיר במשרד ההגנה הרוסי התגאה ביכולות הספינה בעומק הים.