מתקן לאימון בתווך תת-קרקעי ייבנה במל"י (מרכז לאימוני יבשה) עד סוף שנת 2014, נוכח איום המנהרות המתעצם בגזרות השונות. במתקן צפויות להתאמן בשלב הראשון מחלקות הלו"ז (לוחמה זעירה) של גדודי החי"ר, ובשלב מאוחר יותר גם יחידות המילואים.
"בחודשים האחרונים החלה להתבסס התפיסה לפיה לכל גדוד צריכה להיות יכולת עצמאית להתמודד בתווך התת קרקעי", הדגיש ראש מדור לוחמה תת קרקעית (לת"ק) במל"י, רס"ן אייל היימן. "כיום ברור שכל כוח ייתקל בזה בגזרתו. מול כמות מנהרות מרובה בגזרה של כל גדוד, אי אפשר להסתמך רק על היחידות שמתמחות בזה", פירט. רק בחודש שעבר הגיעה תזכורת לאיום התת-קרקע, כשנחשפה מנהרת טרור אשר חדרה לשטח מדינת ישראל באזור דרום רצועת עזה. לצד האיום הגובר ברצועת עזה, האיום קיים גם בגזרת לבנון, שבה המנהרות ישמשו בין היתר גם למטרות שיגור רקטות וטילים. "ההבנה היום היא שחמאס ברצועת עזה מבין שיהיה לו קשה להתמודד בלחימה פנים מול פנים, ולכן הוא מעדיף להילחם בתווך התת-קרקעי", הסביר רס"ן היימן. "המטרה שלו היא לבצע פיגוע, או להגיע לעורף ישראל ביום פקודה", הוסיף.
בהתאם להבנה שכל גדוד ייתקל באיום הזה, הוחלט שיש צורך בהקמת מתקן אימונים שיהיה ייעודי לאיום המנהרות. המתקן ישתלב במאל"א (מרכז לאימוני לוחמה אורבאנית) וגם במתקן ייעודי נוסף במל"י. "יהיה שילוב של מנהרות התקפיות ומתחמים מורכבים בין הבתים, כאשר יהיו מותקנים שם גם אמצעי תחקור ומצלמות", סיפר רס"ן היימן. "המנהרות יהיו מבוססות על מנהרות שנמצאו, ויכללו גם מלכודות", חידד.
המנהרות שייחפרו יהיו בטווחים התואמים את המציאות, ויכללו כמספר מתחמים - מורכבים והתקפיים המשקפים מאפיינים של הגזרות השונות. "זה יקפיץ את האימונים מדרגה ויכפיל את היכולת להתאמן ולהתמודד עם האיום", ציין רס"ן היימן. עוד לדבריו, המתקן יהיה הגדול והנרחב ביותר בצה"ל, לצד המתקנים הקיימים בבא"פ (בסיס אימונים פיקודי) אליקים, בא"פ לכיש ובסיס יחידת יהל"ם.
המתקן נבנה בשיתוף עם אוגדת עזה ועם עוצבת הגליל, אשר מכירות את האיום היטב מההתמודדות היום-יומית עמו בשטחי הגזרות. "שילוב היחידות בתהליך הוא מאוד משמעותי. הן אישרו לנו שהמתקן אכן תואם את תורת הלחימה של האויב", שיתף רס"ן היימן.
באופן כללי, הלחימה בתווך התת-קרקעי הינה קשה ומאתגרת, כאשר הלוחם צריך להתמודד עם תנאי שטח מסובכים. "אתה לא יודע מה קורה מעליך או איפה הכוח ממוקם וצריך להתמודד עם בעיות ניווט והתמצאות", סיפר רס"ן היימן. "מדובר בלחימה טורית במאפיינים של חושך, כאשר יש הגבלה בשימוש באמצעי לחימה ובאמצעים לראיית לילה המבוססים על אור כוכבים", הסביר והוסיף כי "אלה לא יעבדו במנהרה – והאימונים במתקנים החדשים הם אלה שיבטלו את הפערים".