נקודת ציון משמעותית בפרויקט ספינות הסער של חיל הים. התעשייה האווירית מדווחת היום (ראשון) כי החלה בשילוב מערכות לחימה על גבי ספינות הטילים החדשות ביותר.
בין השאר מדובר בהתקנת מכ"ם 'מגן אדיר', חלק חשוב ב'מוח' של הספינה ואמצעי שיהפוך את הסער לאמצעי לחימה משפיע, הרבה מעבר לזירה הימית. מערכות הלחימה שיותקנו יספקו מעטפת תקיפה והגנה מרחבית, נגד איומים אוויריים וימיים.
בישראל יש כיום שתי ספינות טילים מסוג סער 6 מסך של ארבע שהוזמנו, אח"י מגן ואח"י עוז. בזרוע הים מצפים לכניסתן של הספינות לשירות, מהלך שיקפיץ את יכולות הלחימה של החיל.
השבוע, זרוע הים החלה בשילוב מערכות על גבי הספינה, כחלק ממדיניות משרד הביטחון וצה"ל להפעיל בספינה טכנולוגיות מתקדמות פרי תוצרת ופיתוח ישראליים.
על פי הדיווח, התעשייה האווירית השלימה בימים אלה בשיתוף עם מפא"ת במשרד הביטחון וזרוע הים, את הפעימה הראשונה בהתקנת מערכת מכ"ם 'מגן אדיר' שתהיה העיניים של הספינה ואף מעבר לזה.
למעשה חיל הים בנה סטי"ל חדשני בליבו מכ"ם מתקדם, כדי להגן על נכסים אסטרטגיים של מדינת ישראל ולהשפיע על מרחבים גדולים משמעותית, מהיכולת הקיימת כיום. מה שנכון גם לסגירת מעגלי אש בתקיפה.
בשונה מספינות הסער 5 וה-4.5 הוותיקות, המכ"ם של הסער 6 נבנה גבוה יותר, כדי לאפשר להן להתמודד עם ההגנה על אזורים נרחבים, בין השאר משום שעד היום ספינות חיל הים לא היו צריכות להתמודד עם הגנה על אתרים גדולים במים הכלכליים. תחום ההגנה הזה קיים פחות מעשור והעובדה שכבר יש פה ספינה שמתעסקת בזה, מהווה מכפיל כוח לזרוע ולצה"ל.
מכ"ם גבוה על ספינה מאפשר טווח גילוי גדול משמעותית מהקיים כיום. יש לציין שהמכ"ם משולב במערכות הגנה נוספות ביבשה ובאוויר יחד עם שאר מערכות הגילוי והלחימה. הסער 6 לוקחת מכ"ם גבוה, שיבנה תמונה מרחבית גם לפיקוד ולמערכות לחימה נוספות, למשל סוללות כיפת ברזל ביבשה בצד ההגנתי או מטוסי קרב וטילים ביבשה ובאוויר בצד ההתקפי.
בחיל הים אמרו לא פעם כי מדובר במערכת מכ"ם מתקדמת מסוגה בעולם, שתהווה את ה"עיניים" עבור כלל מערכות הספינה בעולמות ההגנה והתקיפה. למשל טילי הברק 8 ליירוט טילים, מערכת טילי כיפת ברזל ימית וטילי הים-ים וים-קרקע של הספינה.
ספינות הסער 6 ישדרגו את חיל הים הישראלי גם בעולם התוכן המודיעיני, ויהיו גם כלי לאיסוף מידע באזורים רחוקים מטווחים ארוכים כולל בתחום הסייבר.