יום שלישי השבוע. חמש בבוקר. כ-15 מסתערבים של מג"ב דרום פושטים על אחת השכונות בעיר רהט שבנגב, כדי לאתר שני חשודים בפעילות טרור המבוקשים על ידי שב"כ.יום שלישי השבוע. חמש בבוקר.
"זו לא פעם ראשונה שאנחנו פועלים ביישובים בדואים ומבצעים מעצרים של חשודים בפלילים ובפח"ע", שחזר אחד הלוחמים, "המעצר הראשון עבר בשלום וחיפשנו את החשוד השני. בשלב מסוים הבחינו בנו כמה אנשים ברחוב, ושאלנו מה אנחנו עושים פה. הבנו שנחשפנו ושאנחנו חייבים לפעול במהירות לבצע את המעצר של המבוקש השני"
אותו לוחם ממשיך: "פתאום נפתחה לעברנו אש מכמה כיוונים. להערכתי מדובר בירי מרובים ואקדחים. ואז נתקלנו לפתע בגבר (תושב רהט - סנד סאלם אל-הרבד, בן 27) שהיה עם אקדח ביד מכוון לעברנו. צעקנו לעברו: 'משטרה, משטרה', היינו בסכנת חיים ממשית. הוא לא ענה ואז ירינו לעברו שלושה כדורים כדי לנטרל אותו. מצאו במקום את האקדח טעון".
בכל זאת, לא יכולתם לפעול אחרת בסיטואציה הזו?
"יש חקירה של מח"ש ואני מאמין שהם יקבעו שפעלנו על פי הנהלים. אנחנו לא באנו במטרה להרוג אף אחד. ביצענו פעילות מבצעית מורכבת ופעלנו כפי שחנכו אותנו לפעול ועל פי הפקודות. כשמישהו מכוון אקדח לעברנו זה עניין של שניות שצריך להגיב, אין זמן לברר את הכוונה שלו".
הלוחם נשמע בטוח שהחקירה תעלה שהוא וחבריו פעלו על פי הנהלים, אך ניכרת האכזבה מעצם השיח בנושא. "מה היינו אמורים להגיד להורים של לוחם או לוחמים שחס וחלילה היינו נהרגים באירוע או נפצעים? שלא עשינו כלום להגן על ילדיהם? קל לתקוף אותנו מבלי לברר את העובדות. ירו עלינו, הכל קרה תוך שניות והגבנו כפי שהיינו צריכים להגיב. מכל אירוע מופקים לקחים וגם מהאירוע הזה".
"יש תוצאות במגזר הבדואי"
בשנים האחרונות יחידת ימ"ס דרום הפכה לאימת העבריינים במגזר הבדואי. הלוחמים המיומנים כבר למדו איך להסתערב ולהתערות בתוך אוכלוסיה צפופה וחשדנית, לעצור חשודים שביצעו פעילות טרור, כמו מעשי לינץ' בנהגים בכבישי הנגב במהלך מבצע 'שומר החומות' וגנבי נשק מבסיסי צה"ל.
"יש לנו יכולת שאין לאף יחידת מסתערבים. אנחנו פועלים גם בתוך ישובים לאתר מבוקשים, בהפרות סדר ומעשי לינץ' בשיתוף פעולה מלא עם הצבא, שב"כ ומשטרת המחוז הדרומי (יחידת מג"ן). התוצאות מדברות בעד עצמן", אומר מפקד היחידה סנ"צ ק' בראיון בלעדי ל-mako.
לדבריו: "למדנו היטב את כל שיטות הפעולה שלהם, אנחנו מתחפשים בכל מיני תחפושות ולא רק בחג פורים. מפתיעים אותם כל פעם מחדש, עד כדי כך שהבדואים חושדים בחבריהם כמי שהלשינו עליהם. זו המטרה שלנו, לגרום להם לבלבול גדול שלא יבינו איך הגענו אליהם".
בכל זאת, האוכלוסייה הבדואית מאוד חשדנית, קשה לחדור לתוכה?
"זה נכון, כולם מכירים את כולם ולכן הקושי לפעול ביישובים בפזורה בנגב ובתוך יישובי הקבע. לא פעם, כוחות שלנו נחשפו במהלך פעילות מבצעית מורכבת בתוך שבטים, לאיתור מפרי סדר או סוחרים באמצעי לחימה, אבל המשיכו עד לביצוע המעצרים".
מרבית הפעילות שלהם לא נחשפת לציבור הרחב. "אתם לא יודעים שביצענו מעצרים בצורה מתוחכמת מאוד כשהחשודים עוד ישנו במיטותיהם. כשביצענו את המעצרים הם חשבו שהם באיזה חלום. אנחנו נטמעים בתוך האוכלוסייה. גם בהפרות סדר פתאום משום מקום איתרנו את מיידי האבנים והאחראים ללינץ' ועצרנו אותם. תוך דקה הם היו בתוך המכונית ונעלמנו מהמקום".
לדברי סנ"צ ק', פעילות היחידה דומה לזה של מנתח כירורגי. "בזהירות הנדרשת אבל גם בנחישות, כדי לבצע את המשימה על הצד הטוב ביותר. אם יש תקלות אז מפיקים את הלקחים הנדרשים וממשיכים הלאה". מפקד ימ"ס דרום מספר שהפעילות ממש לא עוברת חלק בשטח. "אנחנו נתקלים בהרבה מאוד התנגדויות. לא אוהבים את הפעילות שלנו. אבל אם יירו עלינו באמצעי הלחימה הרבים שישנם במגזר הזה, נגיב על פי הפקודות".
בדבריו חזר המפקד על דברי הלוחם שלו מתחילת השיחה. "בכל מקום שחיי הלוחמים שלנו בסכנה ממשית תהיה תגובה הולמת כפי שהם למדנו בהכשרות ובאימונים. המטרה שלנו לסייע בהחלת המשילות בנגב. שיידעו שאין ואקום ריק, שיש פה חוק. אנחנו בשטח כל הזמן. עוקבים ומפקחים, ממוקדי מטרה".
בכמה מקרים לוחמי היחידה התחזו למשל לרועי צאן, בעלי עדרי גמלים, בעלי חנויות ואפילו מבריחים וביצעו מעצרים תוך שניות ספורות מבלי שהכוח נחשף.
"אלמנט ההפתעה ויכולת האלתור הם הדברים הכי חשובים בעבודת המסתערבים ביחידה", הסביר סנ"צ ק'. "אנחנו יודעים לנצל את היתרונות שלנו להיטמע בתוך האוכלוסייה. יש לנו משפט שמלווה אותנו כל הזמן: ב'עוז ובענווה'. לדעת להגיע להישגים אבל בצניעות, כדי לא להסתנוור ולשמור על מתח בריא ביחידה, גם בתקופות שגרה".
דאעש בסיני ופשיטות במסוקים
33 שנה קיימת יחידת המסתערבים ימ"ס דרום. היא הוקמה בשנת 1989. יחידת המסתערבים הראשונה של מג"ב שפעלה בתוך עזה וסיני תחילה ובהמשך, עם היציאה מהרצועה עברה לפעול במשולש הגבולות: ירדן, מצרים ורצועת עזה. מעל 100 לוחמים מסתערבים משרתים ביחידה.
"אנחנו בנויים בצורה כזו שהמסתערבים ביחידה ערוכים לכל תרחיש: החל מפח"ע שזה הכי חשוב, למנוע כניסת מחבלים לישראל ולשמור על ביטחון התושבים. סיכול הברחות סמים מהגבול עם מצרים, תפיסת אמצעי לחימה - בעיקר רובים ואקדחים - המוברחים מהגבול עם ירדן וכלה במעצר מבוקשים, כפי שקרה במבצע שומר החומות", אומר מפקד היחידה.
לדבריו, "יש ימים שיש לנו כמה פעילויות בתוך היום, במגוון משימות, ויש ימים שאנחנו דואגים שהלוחמים יהיו באימונים ובכשירות מבצעית, כדי שלא יתרגלו לשגרה".
עד לפני כחמש שנים מסתערבי מג"ב היו עסוקים בעיקר בסיכול חדירה של מחבלי דאעש לישראל (שלוחת 'אנצאר בית אל מקדס') שפעלו באופן אינטנסיבי וביצעו פיגועים נגד כוחות מצריים. שיתוף הפעולה החשאי בין ישראל למצרים בסיני, סייע להרחיק אותם מהגבול ולמגר את פעילות הארגון.
"דאעש פועל בסיני אבל לא כמו בעבר. פחות מרגישים את הפעילות של אנשיו", ציין סנ"צ ק', "אבל אנחנו מוכנים. יש לנו שיתוף פעולה מלא עם צה"ל והצבא המצרי".
מבריחי הסמים הם כאב ראש לא קטן למסתערבים. אלה נוהגים לחתוך את הגדרות, או להטעות אותם ולהבריח מנקודות אחרות. בשנה האחרונה הם תפסו כרבע טון חשיש, ועוד מאות אקדחים ורובים שהוברחו מהגבול עם ירדן. כמות הברחות הסמים ממצרים לישראל ירדה ב-50 אחוז בשנת 2021. מ-400 ל-200 בלבד. בין השאר, המבריחים עברו גם לגדל מריחואנה בחממות בשטח אש ובוואדיות וערוצי נחל.
"הם נועזים ומשוכללים. מכירים היטב את השטח. משתמשים בכלי רכב מהירים וקלים. אבל גם לנו יש כלי רכב מהירים וחדשים שנותנים מענה הולם ולא פחות, משתמשים במסוקים צבאיים ומשטרתיים. זאת כדי להגיע לכל נקודה שהם נמצאים ולעצור אותם לפני שיברחו עם הסמים. פתאום המבריחים רואים אותנו קופצים עליהם מהשמיים. אנחנו יודעים כבר את כל נקודות התורפה שלהם".
המסתערבים יחד עם צה"ל ולוחמי מג"ן הצליחו בשנה האחרונה לחשוף אלפי חממות מריחואנה ולהשמיד אותן, כשהם גורמים נזק של מאות מיליוני שקלים למגדלים באופן בלתי חוקי. באחרונה טיפלו במתפרעים ובהפרות הסדר בנטיעות שהיו בנגב והביאו למעצרים שסייעו להרגעת הרוחות.
נושא רגיש ביחידה הוא מותו של הלוחם סמל ראשון בראל חדריה שמואלי ז"ל, בתקרית בעזה באוגוסט 2021. "לקחנו את זה קשה מאוד ולקח זמן להתאושש. בכל זאת הוא היה מהלוחמים הטובים ביותר ביחידה. מכל אירוע מופקים לקחים, גם מהמקרה של בראל ז"ל. אנחנו בקשר טוב עם המשפחה, מלווים אותה ומוצאים את הדרך להנציח את זכרו. הוא לנצח יהיה בלבנו", אומרים הלוחמים.