כבר בתחילת הלחימה נגד המדינה האסלאמית הכריז נשיא ארה"ב שבלחימה לא יהיו "boots on the ground", כאשר הכוונה לחיילים על הקרקע. יחד עם קואליציה רחבה מנהלת ארה"ב מערכה אווירית, אבל נראה שיש כאלה שבכל זאת החליטו לצאת לשם עצמאית ולהילחם על הקרקע נגד עורפי הראשים שבסוריה ועירק. המפורסם שבהם הוא ג'ורדן מתסון, חייל מארינס לשעבר, שנסע לסוריה כדי להצטרף לכורדים ולהילחם בדאע"ש.
מתסון התפרסם בזכות התמונות שהעלה לדף הפייסבוק הפרטי שלו, שהפכו לויראליות, אולם על פי דובר ה-YPG, ארגון כורדי שנלחם נגד דאע"ש בסיוע הקואליציה האווירית, מתסון הוא "אחד משלושה אמריקנים". עוד עולה מהדובר ומפרסומים של מתסון עצמו כי הוא "נלחם בצפון מזרח סוריה". ובנוסף פרסם מתסון איך כמעט היה קרוב למוות: "נפגעתי מפגז מרגמה במהלך לחימה שנמשכה שש שעות, אבל אני בסדר".
מאוד מהר הוא הפך לאייקון ברשת כאשר על שמו נפתח דף פייסבוק בשם "Jordan matson – YPG", הוא צבר במהירות חברים אולם מסיבה שאינה ברורה החליטו בפייסבוק למחוק את הדף. זה לא עוצר את מתסון מלעדכן את המעריצים שלו בדף הפרטי שלו. "היום היה לנו קרב קשה אבל תודה לאל לא היו נפגעים. הצלחנו לגרש את דאע"ש מהעיירה", ציין חייל המארינס לשעבר. ברגע של התלהבות כתב, "רוצו בני ז****, רוצו עד בגדד ותספרו שג'ורדן מתסון בעיר (is in town) ולא עוזב עד שתמותו".
יש לציין שנפתחו מספר דפי פייסבוק על שמו של החייל לשעבר אולם נראה שרובם מזויפים, וכנראה נועדו לגייס לוחמים נוספים נגד המדינה האסלאמית. בינתיים מנסים כלי התקשורת בעולם להבין מי זה הצעיר שמשתף בחוויות המלחמה שלו. בן ה-28 מגיע ממדינת וויסקונסון שבארה"ב. בריאיון שנתן לרשת טלוויזיה כורדית מקומית (כלי תקשורת במערב לא הצליחו לתקשר איתו) ציין מתסון שלמד על העם הכורדי כבר כשהיה בתיכון, "זה היה כשלמדנו על מלחמת המפרץ ומה סדאם עשה לעם הכורדי", סיפר, ולדבריו לכן הוא הצטרף אליהם.
דובר המרינס אישר שהוא שרת שם בין השנים 2006 ל-2007 כלוחם חי"ר, "מעט יותר משנה", אך סרב לציין מדוע מתסון עבר שרות כל כך קצר. בראיון לרשת הכורדית ציין מתסון שהספיק לעבור "סבב שרות בעירק. העם הכורדי עזרו לנו כשהיינו בצפון עירק". עוד ציין, "לפני שהצטרפתי ל-YPG עשיתי מחקר על העם הכורדי והמחתרות, על המאמץ שלהם להקים מדינה".
מתסון נושא את אות "המלחמה בטור" ומדליות נוספות כמו "מדליית ההגנה, מדליית הקשת "וכנפי צניחה". כל זה הופך את התעלומה למסקרנת הרבה יותר, משום שנראה שלא מדובר בחייל בעייתי, מה שהיה מביא לשחרור מוקדם בקלון. אבל השאלה הגדולה באמת היא האם נראה חיילים מתנדבים על הקרקע במקום אלה שמדינות הקואליציה מסרבות לשלוח. או שאולי מדובר בדרך סודית לשלוח לוחמים לסייע לארגונים שנלחמים במדינה האסלאמית, וגם כאלה כבר ראינו במהלך ההיסטוריה.