הסיפור של טוראי ר' הוא לא שגרתי. נער שהיה מדריך קרב מגע מוכשר באזרחות עד לאחרונה, אבל בשל לקות ראייה איתה הוא מתמודד כל חייו לא יכול היה לשמש גם כמדריך קרב מגע צבאי.
הוא בחר להתנדב לשירות ואחרי לא מעט קשיים הגיעה שיחת טלפון אחד ממפקדו בחטיבת הקומנדו, שסללה את דרכו לשירות משמעותי בחטיבה המובחרת. בראיון ל-mako הוא מספר על המגבלה שאף פעם לא נתן לה לעצור אותו ומנגד, על הנכונות לקבל סיוע, כמו זה שהביא אותו לתפקיד איכותי בצבא.
עוד כשהיה תינוק אובחן ר', היום בן 18, כלקוי ראייה. "האישונים שלי מרצדים כל הזמן", הוא משתף בבעיה איתה מתמודד. "המשקפיים עוזרות קצת לפקס את זה אבל לא במאה אחוז. זה בא לידי ביטוי בקושי לקריאה, ראיה מרחוק ועיוורון צבעים קל".
מבחינתך, יש הבדל בינך לבין שאר בני גילך?
"אי אפשר להתעלם מהמגבלה כי אחרת אני לא אוכל להתקדם עם זה. אני מתייחס לבעיה אבל לא נותן לה לעצור אותי. הגעתי למקומות שאני בספק אם אנשים בגיל שלי באופן כללי הצליחו להגיע".
ב-9 השנים האחרונות הוא מתאמן בקרב מגע והגנה עצמית. מתוכן 5 שנים כמדריך כשבשלוש השנים האחרונות, עד יום לפני הגיוס, לקח על עצמו את כל קבוצות הכושר במכון בו עבד.
"זה בא לידי ביטוי בתכנון והעברה של האימונים, מענה למתאמנים בכל מה שצריך", מסביר ר'. "גם בלימודים, לא נתתי לראיה לעמוד בדרך שלי אבל אם אני יודע שלא אצליח במשהו לא אתבייש לבקש עזרה, אין במה להתבייש".
השילוב בין העצמאות ובין המודעות לכך שיש דברים שבהם הוא זקוק לעזרה כדי להתקדם מאפיינים את ר' לאורך כל הדרך. "אני מתמודד עם זה כל החיים ומעולם לא חשבתי על עצמי כמישהו שמתקשה", הוא משתף. "הסתדרתי בכל מה שעשיתי, אם זה להתאמן, להדריך, בבית הספר וכדומה. הייתי משוכנע שגם בצבא לא אתקל באף קושי".
למרות מה שחשב הדרך לשירות צבאי כמו רוב בני גילו לא הייתה קלה. "היו לי המון שאלות על הצבא, חוסר הבנה על הוועדה הרפואית, אני משוכנע שאם הייתי צריך להעביר את הטפסים לצבא לבד לא הייתי מגיע לתפקיד שלי, לפחות לא ככה".
גיוס מתנדבים לקויי ראייה הוא עניין בירוקרטי סבוך שלמרות הרצון הטוב של כל הצדדים גורם לא פעם עוגמת נפש למתנדבים. לכאן בדיוק נכנסת תוכנית "מתנדבים לצה"ל" של "מרכז מגדל אור" שמאתרת מועמדים ומסייעת להם להתמיין לתפקיד מתאים בצה"ל, כולל ליווי צמוד וסיוע לכל אורך התהליך.
"חשוב לא לכפות את העזרה"
את תהליך ההתנדבות בסיוע העמותה החל ר' באמצע כיתה י"א. "הרבה לקויי ראייה רואים בזה איזשהו חיסרון וקשה להם לבקש עזרה. לפעמים חושבים שזו סוג של חולשה. חלק מההצלחה של מגדל אור זה לא לכפות את העזרה. מה שאני מוכן שיעזרו לי הם עוזרים לי ומה שלא אספק מידע – לא יוכלו לעזור לי".
על מנת להתגייס כמתנדב בהליך הזה צריך קודם כל לקבל פטור משירות, ולפני כשנה קיבל ר' את הפטור שכל כך חיכה לו, אבל נושא השיבוץ עדיין לא היה ברור.
"יום אחד המפקד שלי התקשר אליי", הוא משחזר, "ואמר שמע, אני מציע לך איזשהו תפקיד בחטיבה, אשמח שתבוא. אני לא מכיר הרבה אנשים, מתנדבים או לא, שהיו מסרבים לכזה תפקיד חשוב ומעניין באגף המבצעים של הקומנדו, מאוד הסתקרנתי וזה נשמע כמו תפקיד מעניין אז הלכתי על זה".
"בחודש שעבר התגייסתי בלווי צמוד של לינוי וסיוון מהעמותה, שתמכו בי לאורך כל הדרך, וגם אחרי יום הגיוס המשכתי לדבר איתן על בסיס כמעט שבועי. כל שאלה שהייתה לי וכל עזרה שהייתי צריך קיבלתי במהירות".
ר' משרת כמש"ק אג"ם בחטיבת הקומנדו. "התפקיד עוסק בהמון מידע מסווג, הוא משמעותי וקשר עם אנשים רציניים בצבא. משמח אותי שזה תפקיד חשוב וגם זה שיש ממש אחלה אנשים. כשהגעתי לבסיס מיד התחילו להסביר לי וכל שאלה שהייתה לי מיד קיבלתי תשובה".
"המח"ט ביקש שהוא יגיע לכאן"
מפקדו של ר' הוא קצין אג"ם של חטיבת הקומנדו, רס"ן א'. "תמיד מרגש לקבל חיילים מתנדבים שהשקיעו והתאמצו על מנת להתגייס", התייחס לפקוד החדש שלו. "המקרה של ר' ייחודי, אני יודע שהייתה מעורבות של המח"ט שביקש שהוא יגיע לכאן מתוך הכרה בכישורים הרבים שלו".
עוד הוסיף המפקד: "אני מלא הערכה לר' על ההתעקשות לשרת בצה"ל ועל הבחירה להגיע לתפקיד משמעותי. כולי תקווה שהסגר יסתיים במהרה ונוכל לחזור לשגרה".
ר', איך הקורונה משפיעה על התפקיד?
"קשה בקורונה להסתובב עם מסיכות כל היום וקשה לדעת מה היציאות הביתה אבל מעבר לזה יש את אותה האחווה עם האנשים כמו שהכינו אותי אליה לקראת הצבא".
עכשיו כשאתה בתפקיד, היה שווה להתנדב?
"במבט לאחור אני יכול להגיד שעם כל ההתנגדות והחשש שהיו לי בנוגע לתהליך, האנשים המדהימים במגדל אור ובמיוחד סיוון ולינוי שליוו אותי צמוד הורידו את החשש והפכו את התהליך למעניין וקל בהרבה".
מה השאיפות שלך להמשך השירות?
"אני שמח שיצא לי להתנדב לצבא ולהגיע לתפקיד כל כך חשוב ומשמעותי בחטיבה כמו הקומנדו. מקווה שאמשיך להנות ולצבור חוויות בשירות ובתפקיד בחטיבה. אם בהמשך תהיה אפשרות לצאת לקצונה אז מי יודע, אולי גם זה יקרה".
מה המסר שלך לאנשים שעוברים תהליך דומה?
"המסר הוא אל תתביישו להיעזר באחרים אם זה יקל עליכם ויעזור להגיע לאן שאתם מסוגלים ושואפים".
משרד העבודה והרווחה מפעיל מזה כארבע שנים חמש תכניות לשילוב צעירים עם מוגבלות ראיה בתפקידים משמעותיים בצה"ל, כמו זאת שבשיתוף מרכז מגדל אור, חלק מעמותת יעדים לצפון, מיסודה של קרן רש"י. התכניות מלוות מדי שנה כ-45 צעירים עם מוגבלויות שונות עד להשתלבותם המלאה בצבא.
מרכז מגדל אור הינו מרכז רב-שירותי המסייע הן לקידומם התפקודי, התעסוקתי, החברתי והרגשי והן, לפיתוח ומתן שירותים מקצועיים ועדכניים בקרב אנשים עם לקויות ראייה או עיוורון ברחבי הארץ ולאנשים המעורבים בחייו. למגדל אור 4 סניפים מרכזיים בחיפה, תל-אביב, ירושלים ובאר שבע, כאשר חלק ניכר מהשירותים ניתנים בסביבת מגוריו של מקבל השירותים.