ליל ה-24 באוגוסט 2019. לוחמי ולוחמות גדוד עיט 595 של חיל האיסוף הקרבי, שמגייס הבוקר (שלישי) לשורותיו מחזור חדש, היו דרוכים ומתוחים.
במקרה זה הם נערכו לחוליית טרור שעל פי מודיעין שהתקבל קודם לכן אמורה היתה להגיע לגבול כדי לפגע באמצעות רחפנים. "ידענו שזה הולך לקרות, באיזו חוליה מדובר ומה הם רוצים לעשות אבל לא את הזמן המדויק", משחזר מפקד הפלוגה, סרן חן דנינו.
בשלב מסוים התקבל מודיעין על כך שהפיגוע מתוכנן להתבצע באמצעות רחפנים. "מאותו שלב הצוותים שלנו נערכו בהתאם על כל הגזרה במטרה לזהות את החוליה", מציין המ"פ. "היו גם כמה הקפצות סביב האירוע שנגמרו בלי כלום והייתה התרגשות באוויר".
באופן חשאי הצוותים מתצפתים לכיוון סוריה עם שלל אמצעים שיש להם. חלק מוסתרים, חלק צופים דרך חמ"לים ועמדות נסתרות. רחפן עולה לאוויר כדי לקבל מבט על.
"באחד הלילות לוחם שלנו מזהה אורות רחוקים ומקפיץ אמצעי", הוא חוזר אל הרגע הדרמטי, "אז אנחנו מזהים את החוליה ומעבירים את הזיהוי למודיעין ולחפ"ק. בהתחלה יש רק חשד, אבל אחרי חמש שניות ברור לנו שזה הם".
על מה שעובר בראש באותו הרגע אומר סרן דנינו :"יאללה בוא נוריד אותם. זה מה שאתה אומר לעצמך. בפיקוד מחליטים לראות מי הם ולחקור את החוליה, לברר למשל אם יש עוד מישהו שקשור אליהם".
מכאן מתחיל מירוץ דרך השעון של הלוחמים בשטח. "מבינים מה הם מנסים לעשות ומתחילים בשיבוש של כל האירוע, לעקוב אחרי החוליה ולהבין מאיפה באו ואם יש להם עוד שותפים".
בצה"ל מחליטים לאפשר לחוליה לעזוב את השטח אחרי שסיכלו את פיגוע הרחפנים. הם חזרו למתחם ממנו פעלו, וזה הופצץ לאחר מכן על ידי מטוסי חיל האוויר. כל חברי החוליה נהרגו.
התמונות של חברי החוליה מתקרבים לגבול עם רחפן בידם שודרו במהדורות החדשות לאחר שסיכול הפיגוע נחשף. עכשיו אפשר לספר שמה שפרסם דובר צה"ל תועד למעשה דרך אחד האמצעים של דנינו וחייליו. "יש התרגשות כשאתה מבין מה אתה רואה. מהרגע הזה כל אחד עושה הכל כדי לעשות את התפקיד שלו הכי טוב".
לחבר'ה של דנינו לא היה זמן לשמוח על ההצלחה. מיד הם עברו לשלב הבא, לזהות באמצעים שלהם כל ניסיון לתגובה של האיראנים. "אנחנו מבינים שיש סיכוי שנכנסים לימי קרב ומנסים לאתר את האויב במרחב, סורים או כל גורם אחר שאנחנו מכירים היטב".
מיליציות שיעיות שהוכשרו על ידי כוח קודס היו אמורות להוציא את הפיגוע שנוהל ישירות על ידי מפקדם העליון קאסם סולימאני, מה שמלמד עד כמה ייחסו לפיגוע הזה חשיבות.
הלוחמים והלוחמות שסיכלו את הפיגוע חשו גאווה גדולה מאוד. "הורים שלחו את הסרטון ואמרו תראו מה קרה אצלכם. לא ידעו שאנחנו יודעים. אתה לא יכול לספר שהיית שותף לזה ומפה הגאווה שלנו. הלוחמים הבינו עד כמה הם תורמים לביטחון המדינה".
הפלוגה עליה מפקד סרן דנינו מורכבת מלוחמים ולוחמות שבשגרה אחראים על חשיפת אויב בחזית. "לזהות את הסורים וגם את הארגונים שבסביבה. להבין מי הם ואיזה אמל"ח יש להם", הסביר. "יש לצוותים הרבה מאוד אמצעים אופטיים ואלקטרו-אופטיים, שעוזרים להם לאסוף את המודיעין ולעבוד עם יחידות אחרות".
סרן דנינו התגייס לצה"ל כלוחם יחמ"מ (יחידת מודיעין מטרות) בשנת 2011 ימים בהם הגזרה הסורית הייתה שקטה מאוד. היו מספר אמצעי תצפית ועוד כמה אמצעים מטכ"ליים לעומק סוריה. לא יותר.
השינוי המשמעותי מתחיל בשנת 2013 אז הוקם גדוד עיט של האיסוף הקרבי במתכונתו הנוכחית ובעיקר הפיכה של הפלוגה הייעודית לפלוגת יחמ"מ. בגדוד כמה מאות לוחמים ולוחמות בסדיר ועוד כמה מאות במילואים.
כחלק מהשינוי ללוחמים כיום יש פי 6 אמצעים ממה שהיה קודם ההקמה שלהם. הם אחראים על כל גבול רמת הגולן, ספקי המודיעין והמטרות של צה"ל בגזרה.
"בכל יום שעובר יש אירוע מבצעי שחלק מהם קטנים ושגרתיים וחלק פחות", הוא מסביר על השירות ביחידה. "בכל יום יש ריגוש וברובם אתה מביא תוצר מודיעיני. דברים לא מתפרסמים לרוב כי בסוף זה המקצוע ולא הכל צריך להתפרסם".
על ייחוד התפקיד הוא מסכם ואומר: "מה שאנחנו מביאים זה מודיעין שאי אפשר להביא אם אין כוח שנמצא שם. למשל תמונות פנים של אנשים או לקחת דיווחי קשר ולראות האם מה שמדברים עליו מתממש".
לחיל האיסוף הקרבי שישה גדודים שפרוסים לאורך כל גבולות ישראל וגם בגזרת איו"ש. התפקיד דורש פרופיל רפואי 72 לבנים ו-82 לבנות.