דרמה של ממש התרחשה אתמול (ד') בבית הדין הבינלאומי בהאג. במהלך דיון בדבר ערעורו של פושע המלחמה סלובודאן פראלייק על הרשעתו ב-2013 ושליחתו למאסר בפועל של בין עשור ל-25 שנה בגין פשעים שביצע נגד האנושות, פרץ פראלייק בצרחות על חבר השופטים בטענה שהוא "חף מפשע". רגעים מאוחר יותר קם פראלייק ממקומו, שתה משקה מכוס קטנה והוסיף "נטלתי רעל". פראלייק הובהל לבית החולים, שם נקבע מותו.
למרות התקרית החריגה, המשיך בית הדין לדון בבקשת הערעור שהגיש פראלייק על הרשעתו כפושע מלחמה בשנת 2013 - ודחה אותה.
מאיש רוח לאיש מלחמה
סלובודאן פראלייק נולד ביוגוסלוביה הקומוניסטית בינואר 1945, זמן קצר לפני שהסתיימה מלחמה העולם השנייה. עוד כנער הוא נחשב למשכיל ועד לשנת 1972 הספיק לסיים בהצלחה שלושה תארים באוניברסיטת זגרב. הוא סיים תארים בהנדסת חשמל, בפילוסופיה ובסוציולוגיה, ולבסוף השלים גם תואר באקדמיה לקולנוע. הוא עבד בטלוויזיה המקומית ובמהלך שנות ה-70 וה-80 ביים סרטים והצגות בתיאטרון של זגרב.
חייו של איש הרוח, הסופר והבמאי קיבלו כיוון לא צפוי ב-1991. באותה שנה פרצה מלחמת העצמאות של קרואטיה בין הממשלה הקרואטית, שהכריזה עצמאות מיוגוסלביה, לבין הצבא העממי היוגוסלבי והסרבים המקומיים. במהלך המלחמה התנדב פראלייק לצבא הקרואטי וקיבל לידיו את המשימה להקים יחידה צבאית שכללה משכילים ואנשי רוח שאסף מכל חלקי המדינה.
למרות שלא היו לו השכלה או ניסיון צבאי, פראלייק הצליח במשימתו, שכללה בין היתר את ההגנה על העיר אוסיייק. כבר באותה תקופה החלו לצוץ שמועות על פשעי מלחמה שהוביל ועל השתתפותו במעשי טבח כחלק מטיהור אתני של קרואטיה מסרבים.
רצח, אלימות ואונס קבוצתי
היכולות שהפגין פראלייק במלחמה הפכו אותו לקצין בכיר ב"צבא העם היוגוסלבי". אחרי שנחתם הסכם סרייבו הוא הועלה לדרגת גנרל בצבא, ובמקביל שימש כחבר בכיר במשרד ההגנה. במסגרת תפקידו הממשלתי הוביל פרלאייק הרג המוני של גברים ממוצא סרבי ואונס שיטתי והמוני של נשים סרביות. על פי הרשעתו באו"ם, פרלאייק אחראי בין היתר להקמת מחנות ריכוז ולמותם של לפחות 2,000 גברים שנקצרו מאש מקלעים בקבוצות ונקברו אחד מעל השני בשוחות שנחפרו מראש.
ב-1993, לאחר מינויו לראש המטה של מועצת כוחות ההגנה הקרואטים, הורה פראלייק לאנשיו להוציא להורג גברים מוסלמים בכל עיר בה פועל הצבא. בעקבות ההוראה נרשמו עשרות מקרים של טבח בערים ובכפרים. באחד מהמקרים אושר לקבוצה של קרואטים להיכנס לכפר עם אלות, בעזרתן נרצחו כ-40 אזרחים לפחות.
הטיהור האתני בעמק לשבה הוא כנראה הטבח הגדול ביותר שנקשר בשמו של פרלאייק. לאחר פרצי אלימות בין הקרואטים לבין המוסלמים באזור תקפו הקרואטים, ובראשם פרלאייק, ערים וכפרים בעמק במשך כחודש. מספר הנרצחים באירועים אלה נאמד באלפים וכך גם מספר הנשים שנאנסו.
"חף מפשע"
המלחמה תמה רשמית ב-23 בפברואר 1994, כשנחתם הסכם השלום בתיווך אמריקני בין הקרואטים לבין בוסניה. סלובודאן פראלייק נעלם ועד היום לא ברור היכן הוא שהה או מה היו מעשיו. אך ב-2013 הוא נעצר והועמד לדין על פשעי המלחמה שביצע.
לאורך כל הדרך הכחיש פראלייק את המיוחס לו. גם במעמד בו נטל את חייו אמש טען שאינו אשם. אולם העדויות והמסמכים שהביאו להרשעתו לא השאירו הרבה מקום לספק.