ארגון דאע"ש מתכנן להוציא לפועל פיגועים בעזרת רחפנים שיפזרו חומר רדיואקטיבי מעל ערים גדולות – כך הכריז בשבוע שעבר דיוויד קמרון, ראש ממשלת בריטניה, בוועידה בנושא נשק גרעיני שהתקיימה בוושינגטון. במקום פצצה שתישא טונות של חומרי נפץ, הרחפנים הללו יפזרו רעלנים באוויר שיפגעו באלפי אנשים, בדומה ל"פצצה מלוכלכת" - פצצה קונבנציונלית אשר מוסיפים לה פסולת גרעינית או חומרים רדיואקטיביים על מנת לגרום לזיהום ופאניקה נרחבים. ראש הממשלה הבריטי קרא למנהיגי העולם להתחיל לחשוב באופן דחוף על פתרון לאיום המסתמן, לטענתו.
זה עשוי להישמע קצת כמו מדע בדיוני, אבל אם דיוויד קמרון מודאג, אולי בכל זאת מדובר באיום ממשי. אז מה אנחנו באמת יודעים על פצצות מלוכלכות מעופפות?
1. גם סדאם חוסיין חשב על זה
אם האיום של מל"טים רדיואקטיביים נשמע לכם מוכר, זה כנראה כי שמעתם עליו איפשהו ב-2003. אז, הוזהרנו שסדאם חוסיין, נשיא עיראק, עלול לבצע בו שימוש. הפחידו אותנו עם סיפורים על מטוס בשם L-29 שאמנם נוצר באמצע שנות ה-60 אבל עבר לכאורה שדרוג רציני ע"י העיראקים, והפך למל"ט שמסוגל לשאת ראשי נפץ עם חומר רדיואקטיבי. על פי האתר GlobalSecurity.org, העיראקים לא נחלו יותר מדי הצלחה עם ההמצאה שלהם, ובטיסת ניסוי הצליח ה-L-29 לטוס 45 ק"מ עד שהתרסק. העיראקים מצידם טענו שהצליחו לשפר אותו בעזרת חלקים מטיל שיוט סיני, והפכו אותו למוצלח וקטלני.
2. המל"ט הוא החלק הפשוט של העניין
רחפנים מרססים די נפוצים כיום, במיוחד בתחום החקלאות. הם נמכרים בעלויות נמוכות ומבצעים בצורה מדויקת את משימותיהם - ריסוס חומרי הדברה מעל שטחים חקלאיים (כבר כיום ניתן למצוא רחפנים שמסוגלים לשאת חומר במשקל של 100 ק"ג). גם כוחות משטרה ברחבי העולם מחזיקים מל"טים שמסוגלים לפזר גז מדמיע במטרה לפזר הפגנות אלימות.
אז מהו האתגר האמיתי עבור דאע"ש? החומר. מומחים מעריכים שאנשי דאע"ש הצליחו להשיג חומר רדיואקטיבי שאוחסן במעבדות שבאוניברסיטה בעיראק, או שהם רכשו אותו דרך הרשת האפלה ("Dark Web", אתרי אינטרנט מוצפים בשימוש ארגוני טרור). אם דאע"ש אכן מחזיקים מל"ט ריסוס והצליחו להשיג את החומר, החיבור בין השניים עלול להיות קטלני ולגבות לא מעט קורבנות. אבל יש גם חדשות טובות.
3. זה רעיון די טיפשי
אחרי שישיגו מל"ט ויצליחו להשיג חומר רדיואקטיבי, הטרוריסטים יצטרכו לבנות מערכת יעילה שתפזר את החומר בשטח מצומצם ולא באופן נרחב - ענין שדורש מומחיות של ממש. הם יצטרכו לשגר אותו בלי לעורר את חשדם של גורמי הביון והביטחון, ואחרי שיצליחו, אם בכלל, גם מומחים מודים שהמתקפה הזו תביא לפגיעה בכמה עשרות קורבנות ולא יותר. במילם אחרות, מדובר באמצעי שנועד ליצור פאניקה המונית. לא רצח המוני.
4. מערכות נגד מל"טים – כבר כיום בשוק
מל"טים, אפילו כשהם לא יותר מהרחפנים הקטנים והמעצבנים שכולכם מכירים ונמכרים כיום בחנויות, הם ללא ספק איום רציני. לאחרונה הציגה חברת רפאל מערכת דומה לכיפת ברזל, שמיירטת רחפנים בעודם באוויר באמצעות חסימות GPS ורדיו. על פי רפאל, כל הרכיבים של המערכת כבר הוכחו מבצעית, והם בשימוש בקרב צבאות וכוחות שיטור רבים ברחבי העולם. שלא נצטרך להשתמש בה.