תופעה מטרידה צוברת תאוצה בשנים האחרונות: יותר ויותר שוטרים ולוחמי משמר הגבול מאבדים אקדחים בתאי השירותים בתחנות התחבורה הציבורית. זאת בנוסף למקרים בהם נגנבים אקדחים שנשכחו בכלי רכב או מבתים פרטיים, בגלל שלא אובטחו במקום מסתור.
ההערכות מדברות על עשרות מקרים שבהם נגנבו אקדחים לשוטרים ולוחמי מג"ב. לא ברור האם אקדחים הגנובים הגיעו לארגוני טרור או ארגוני פשיעה, אך בכל אופן העונשים הנגזרים על השוטרים בבית דין למשמעת של משטרת ישראל, די קלים יחסית לחומרת העבירה.
כך למשל הגיע באחרונה לבית הדין למשמעת עניינו של לוחם בכיר במג"ב שאיבד את אקדחו לפני כשלוש שנים בתא שירותים בתחנת רכבת "לב המפרץ". מתברר, שהלוחם היה אמור להתייצב במרכז הקונגרסים בחיפה. הוא נכנס לשירותים בתחנת הרכבת, הוציא מהנרתיק את אקדחו והניח על מיכל ההדחה. הוא מיהר לצאת מתא השירותים אבל שכח את האקדח.
כעבור זמן קצר הבחין שהאקדח שלו נעלם ונזכר ששכח אותו בשירותים. הלוחם בסיוע קצין ביטחון ומאבטחים סרקו את השירותים כדי לחפש את האקדח אבל לא מצאו אותו. ההערכה היא שמישהו גנב אותו. במקביל יידע הלוחם את מפקדיו על אובדן האקדח.
נגד הלוחם הוגש כתב אישום לבית הדין למשמעת של משטרת ישראל, בגין עבירה של החזקת כלי ירייה בניגוד לפקודות המשטרה. על פי הפקודות הלוחם היה צריך להחזיק את האקדח על גופו ולא להורידו ולהניחו על מיכל ההדחה. לטענת הנאשם, באותו היום הוא לא חש בטוב ולכן נכנס בדחיפות לשירותים.
"מקרים רבים של עבירות בנשק, סכנה ציבורית"
התובעת חשפה, כי אותו לוחם כבר הורשע פעם אחת כאשר שכח נשק בתוך ארונית בבסיס שביחידה והוא נשפט וקיבל נזיפה וקנס כספי. מפקדו של הלוחם שיבח בדיון את תפקודו ואת מסירותו. סנגורו ביקש להתחשב בעובדה שמדובר בלוחם בעל הערכות טובות שקיבל תעודות הצטיינות ממפקדיו ואשר סייע לתפיסות כלי נשק. הוא הוסיף כי העיכוב בקידומו ודרגתו גרם לו להפסד כספי של 24 אלף שקל ושמצבו הכלכלי אינו טוב, אשתו אינה עובדת והוא שקע בחובות.
השופטים שדנו בתיק ציינו בגזר הדין, כי הובאו בפניהם מקרים רבים של עבירות בנשק היוצרים ומגבירים את הסכנה לציבור. לדבריהם, מדובר בשוטרים הפועלים בהיסח דעת, בחוסר שימת לב של רגע ומתרשלים בחובתם לשמור על כלי נשקם. הם הוסיפו שגניבתם יש בה כדי לסכן חיי אדם.
אף על פי כן השופטים החליטו בסופו של דבר להקל בעונשו של הלוחם, והוא נדון לעונש של נזיפה חמורה שתירשם בתיקו האישי ולקנס כספי של 600 שקל, וכן 600 שקל פיצוי לקופת המשטרה על גניבת האקדח.
בשולי גזר הדין השופטים ציינו, כי אובדן כלי נשק של שוטרים היא תופעה שכיחה ששוטרים מגיעים בגללה לעיתים קרובות לבית הדין. הם קראו למשטרה לחדד את הנהלים בסוגיה זו, לפרט ולהבהיר בפניהם מתי מותר ומתי אסור לשחרר את האקדח ולהוציאו מהנרתיק ובכלל זה, גם בהגעה ושהייה בתאי שירותים.
ממשטרת ישראל נמסר בתגובה:
"בניגוד לנטען, בית הדין למשמעת של המשטרה לא הקל בעונשו של הלוחם אלא דווקא להיפך. הלוחם פעל בניגוד לפקודות ולנהלים ולכן בית הדין ראה בחומרה את המקרה החריג ולא הסכים לקבל את ההסדר כפי שהוא ובכך, השית על הלוחם עונש של קנס כספי לצד תשלום פיצוי, הורדה בדרגה על תנאי ונזיפה חמורה. בפסק הדין הודגש הצורך בענישה שתעביר מסר של הרתעה תוך הדגשת מימד ההרתעה וכי "האיזון הראוי מחוייב לתת ביטוי מחמיר יותר בהיבט נורמטיבי". משטרת ישראל ומשמר הגבול ימשיכו לפעול להקפדה מלאה ומימוש פקודות ונהלי הארגון, הגברת המודעות והאחריות האישית של שוטרים ולוחמים באשר לשמירת ציוד בכלל וכלי נשק בפרט, זאת לצד טיפול נכון בחריגים במישור הפיקודי והמשמעתי בהתאם".