ביום שני השבוע התקיים במכללת ספיר כנס בשיתוף המכון למחקרי ביטחון לאומי (INSS), שעסק בין היתר בגל האלימות הנוכחי, בלקחי מבצע "צוק איתן", בהיבטים חברתיים ובהיבטים צבאיים-אסטרטגיים, בדרכי התמודדות עם האתגר הפלסטיני ועוד. בין הנואמים בכנס היו הרמטכ"ל לשעבר רא"ל מיל בני גנץ, ראש המכון למחקרי ביטחון לאומי אלוף במיל' עמוס ידלין, מפקד חיל האוויר לשעבר אלוף במיל' עידו נחושתן ואלוף פיקוד דרום לשעבר אלוף במיל' יום טוב סמיה.
סמיה, שציין כי הוא מכיר את רצועת עזה כבר משנות ה-70, יצא נגד מדיניות חלוקת הצל"שים אחרי צוק איתן. "72 צל"שים אחרי מבצע כזה, אותי כאיש צבא זה מאוד מביך. זה כבר עובר כל גבול, ואני לא מדבר על תמונות המסיבות ואלבומי הניצחון. אין לי בעיה אם כל זה היה מתקיים לצד אמונה מלאה שהתקיימו כל התחקירים, מ-א' ועד ת' כולל הקשים והמביכים והלא פשוטים גם מול האוכלוסייה בעוטף עזה, הצבא בתוך עצמו והדרג המדיני", אמר סמיה על חלוקת הצל"שים.
עוד אמר, "אם הייתי יכול לשים יד על הלב ולהגיד שכל זה (התחקירים) התקיים, אז יאללה שיהיה מסיבות. החבר'ה מהקייטרינג ירוויחו קצת כסף, בסדר. אבל לצערי הרב, ואני מנוע לפרט מה לא (תחקרו והפיקו לקחים), אותי זה מאוד מטריד".
"המבצע הבא – בשנתיים הקרובות"
לכנס הגיעו גם לא מעט קציני צבא וגורמים ביטחוניים בכירים, ורובם כך נראה הסכימו עם האלוף במיל' סמיה. "הכמות של הצל"שים הייתה מוגזמת וממש לא מוצדקת", אמר אחד מהם. "כל מפקד שהוביל את החיילים שלו עם שריטה על היד קיבל צל"ש. רוצה דוגמה, למה צוות מסוק שחילץ פצועים תחת אש מקבל צל"ש? הם עשו בדיוק מה שמצופה מהם, זו העבודה שלהם. גם אתה יכול לשאול למה המסוק הזה כן קיבל ואחר לא, למרות שעשו את אותו הדבר". לדבריו התשובה הייתה בין היתר בסוג הקרב. מי שחילץ מקרב שהסתבך, קרב אותו כינה "כישלון", קיבל צל"ש ואילו בקרבות שהתנהלו כמצופה – לא.
"אני לא מוריד מהגבורה של החיילים, הם עשו את העבודה כמו שצריך", הבהיר הגורם הביטחוני. "הם חתרו למגע וכיסחו לחמאס את הצורה בכל מקום שהם העזו להתמודד איתם. אבל אלה האנשים שלנו וזה התפקיד שלהם. איזה מסר אנחנו מעבירים לכוחות בשטח, כשנותנים צל"ש על משהו שגרתי כביכול? בוא נשים את הדברים על השולחן, נלחמו פה שלוש אוגדות עם סיוע צמוד מהאוויר והיבשה, מודיעין וכל המשחק הזה נגד כמה אלפי מחבלים שלא מתקרבים לרמה של הכוחות".
סמיה גם סקר את המבצעים הקודמים, והגיע למסקנה שעל פי הסטטיסטיקה המבצע הבא יצא לפועל במהלך 2016, 2017 – ושהוא יהיה קשה יותר. עוד ציין, שברגע זה יש "עשרות מנהרות שנחפרות בעזה, יכול להיות 20 מנהרות ויכול להיות עוד 50 מנהרות. האם אנו מתכננים פעולת מנע? לא. למה? כי יש הפסקת אש עם חמאס. אבל אנחנו לא מדברים עם חמאס". לדברי סמיה, המנהרות לא הפכו את הקערה על פיה, אך הן היו הישג לחמאס.
למרות הדברים, חשוב להגיד שכל מי שהיה בתפקיד פעיל מדגיש שצוק איתן היה הצלחה צבאית, זאת בניגוד לתחושות בעם ובתקשורת. הצל"שים אמנם היו מוגזמים מבחינתם, אבל הכוחות בשטח חתרו למגע וניצחו בכל מקום שהגיעו אליו. "היללות היו הרבה יותר גדולות מהמציאות", אמר הרמטכ"ל לשעבר רא"ל במיל בני גנץ'. "מבצע צוק איתן נעשה במקום ובשעה הנכונה. לא שלא היה מה לשפר, אך הייתה בו הובלה נכונה של ראש הממשלה, שר הביטחון והצבא וכוחות הביטחון".