רק שלושה חודשים חלפו מאז שמונה אלוף אליעזר טולדנו לאלוף פיקוד הדרום ועד שמצא עצמו מנהל עוד סבב של לחימה מול עזה. האלוף טולדנו נלחם כבר 20 שנה נגד הטרור. זה התחיל בלבנון, המשיך בשטחי הגדה ומשם לעזה.
בשני העשורים שחלפו הוא בנה לעצמו שם של לוחם נועז, קצין איכותי ונכנס לקבוצת ה'נסיכים' של הצנחנים, אותם קצינים שסומנו לתפקיד הרמטכ"ל עוד כשהיו בתפקידים זוטרים. "האיש עשה את כל התפקידים הנכונים, גם בחיכוך עם הדרג הפוליטי ואני מאמין שהוא יכנס ללשכת הרמטכ"ל", אמר לנו קצין בכיר שהיה פקוד של האלוף טולדנו.
אלוף אליעזר טולדנו, יליד 1973, התגייס בשנת 1991 לחטיבת הצנחנים כלוחם בגדוד 101. באותן שנים צה"ל היה שקוע כולו במלחמת ההתשה הלבנונית, כשבאותה מלחמה טולדנו התקדם בתפקידי מפקד מחלקה, מפקד פלוגה וקצין מבצעים של החטיבה.
רוב מכריו ומי ששרתו לצדו, מעריכים שבתפקיד המ"פ הוא כבר החל להתבלט ונשלח על ידי הצבא למערך המבצעים המיוחדים כמפקד פלגת ההכשרות בסיירת מטכ"ל.
כשפרצה האינתיפאדה השנייה, טולדנו היה בתקופת לימודים אותם קטע כדי לחזור לצנחנים ולהשתתף בלחימה. בהמשך מונה למפקד גדוד 101 של הצנחנים, אז כבר השם שלו בלט בקבוצת הנסיכים.
"הסימון שלו כסוס דוהר קדימה שלא חושש להגיד כל מה שנראה לו לנכון בלט כבר אז, כשהיה מג"ד 101", אמר קצין ששירת לצדו. "באחד הימים הרמטכ"ל דאז רב אלוף דן חלוץ ושר הביטחון שאול מופז הגיעו לביקור בגזרה, נזכר האחרון בסיפור שיכול להעיד על כך.
"הם שאלו אותו מה קורה ואיך התחושות", המשיך בסיפור. "אלו שאלות סטנדרטיות מלוות בציפייה שגם התשובה תהיה סטנדרטית. הם הופתעו כשהמג"ד טולדנו אמר להם שהמשימה לא מתאימה לצנחנים. אמר להם שהלוחמים בבעיה כי הגיעו להגן על הישוב היהודי בחברון ובמקום זה הם גם צריכים להתעמת איתם".
חברו לנשק של טולדנו מעיד כי: "מופז שהיה שר הביטחון ממש לא אהב את הדברים ששמע. אבל כולם העריכו את האומץ והיכולת שלו 'לא לדפוק חשבון' לבכירים".
"קצין לוחם עם סכין בין השיניים"
במלחמת לבנון השנייה טולדנו היה מפקד יחידת מגלן, תפקיד אליו נכנס רק שבועיים לפני המלחמה. מגלן הייתה בין יחידות היבשה הראשונות שנתקלה במחבלים של חיזבאללה.
ההתחלה הייתה קשה, כאשר בגזרת רכס השקד, שם הייתה "שמורת טבע" של חיזבאללה, הם נכנסו לקרב קשה וספגו שני הרוגים. במגלן עלתה אז ביקורת על מיקום עמדות היחידה ואופן ניהול הקרב, אותו הציל אגב רס"ן עמית זאבי, בנו של ראש אמ"ן לשעבר, האלוף (מיל') אהרון זאבי פרקש, שתפס פיקוד והוביל הסתערות שסיימה את הקרב.
מנגד, היחידה בפיקוד טולדנו הובילה את "מבצע נערי חוף", שהוא היה מהיוזמים שלו במהלך המלחמה. במבצע הושמדו כ- 150 מטרות חיזבאללה שונות, בין השאר עשרות משגרי רקטות. פעולה עליה היחידה עוטרה על יד אלוף פיקוד המרכז.
"אם כמג"ד הוא הוכיח את עצמו כקצין שלא דופק חשבון לבכירים לו, בלבנון השנייה הוא הוכיח את עצמו כקצין לוחם עם סכין בין השנייה וכאחד שיודע ליזום ולבצע פעולות יצירתיות", אמר בכיר ששרת לצדו.
לדבריו, "הגישה שלו מאוד קרבית ותקיפה. הוא מכין תכניות קרב כמעט בלי מגבלות, כי ככה הוא רואה את שדה הקרב. אבל לא פחות חשוב, אלה לא תכניות על הנייר. אחר כך הוא יעשה הכל כדי שיאשרו לו אותן. המוטו של טולדנו הוא - בלי יוזמה אין הצלחות וניצחונות".
ב-2011 הוא מונה למפקד חטיבת הצנחנים במילואים 226, במקביל לתפקיד מפקד קורס מ"פ\מג"ד. תפקיד אותו ניהל באופן שגרתי כמו קודמיו, מבלי שרשם הישג או שינוי חריג. לאחר מכן מונה למפקד חטיבת הצנחנים הסדירה, עליה פיקד גם במבצעי שובו אחים וצוק איתן.
בעזה שוב בלטה הלוחמנות והיצירתיות של טולדנו, שדחף בלי הפסקה לאישורים של עוד פעולות ומבצעים בגזרתו. "כל צה"ל סומך על הצנחנים", אמר ללוחמים לפני שנכנסו לעזה והוסיף, "אל תתנו להם להרים את הראש".
החטיבה שילמה מחיר כבד, תשעה הרוגים. אולם הייתה אחראית להכי הרבה מחבלים הרוגים מבין חטיבות החי"ר, כ-150 לא כולל עוד עשרות בסגירות מעגל אש. בנוסף לזה חשפה עשרות פתחי מנהרות של חמאס.
"אני חושב שבצוק איתן השם שלו התחיל לבלוט במקום הכי חשוב עבור מי שרוצה להיות רמטכ"ל", אמר קצין צבא בכיר הנחשב למקורב של טולדנו, "וזה בלשכת ראש הממשלה. מי שרוצה להיות רמטכ"ל חייב לבלוט תקשורתית ובעין הדרג הפוליטי".
הוא מוסיף כי: "הבעיה שטולדנו לא חובב גדול של התקשורת ולא אוהב להתראיין. אבל הוא מבין היטב שהוא חייב להיות שם כדי לשחק במגרש של הגדולים. אז הוא לא התראיין יותר מדי, אבל בוא נגיד שלא סתם כן שמעו על השם שלו ומה עשה בעבר".
הזמן לצד רה"מ והמינוי הייחודי
ואכן, ב-2015 מעניקים לטולדנו דרגות תא"ל והוא מתמנה למזכיר הצבאי של ראש הממשלה. הוא שוהה במחיצתו של ראש הממשלה כשלוש שנים, כאשר השניים האלה חיבבו והעריכו מאוד אחד את השני, כפי שהעידו רבים.
בתפקיד הזה טולדנו סימן וי באחד מהתפקידים הכי חשובים לעתיד בתפקיד הרמטכ"ל. ממשרד המזכ"צ "המפנק" הוא נשלח לחזית הלחימה מול עזה, כמפקד האוגדה. תפקיד שמילא עד אוגוסט 2020.
אחת הכותרות הזכורות מהקדנציה שלו כאוגדונר הוא מכתב לקציניו שהגיע לתקשורת ובו דרש מהם למצוא יותר זמן להיות בבית עם המשפחה.
האלוף טולדנו נכנס לתפקיד אלוף פיקוד הדרום במרץ השנה. "המינוי שלו לאלוף פיקוד הדרום נחשב מאוד חריג", אמר גורם צבאי. "לא נהוג למנות אלוף בתפקיד ראשון לפיקוד מרחבי".
זה קרה משתי סיבות. קודם כל מדובר בקצין לוחם מאוד מקצועי שהוכיח את עצמו בשטח וגם בפיקוד. אבל לכולם בצבא ברור שזה קרה גם בזכות הקשר הטוב שנוצר עם ראש הממשלה והאמון הרב ביניהם. אחד לא סותר את השני".
טולדנו מצדו, סימן את הכיוון אליו הוא מכוון במסגרת תפקידו החדש. "אני חותם בביטחון על היכולות המבצעיות והתוכניות לשעת חירום, מתחייב להעמיק בהן, לאתר פערים נוספים ולהשלים אותם", אמר אלוף טולדנו בנאום הכניסה לתפקיד.
עכשיו בימים אלה ממש הוא עובד כדי לספק את הקבלות למה שאמר, במגבלות האישורים של הדרג המדיני כמובן. גם היום רבים עדיין חותמים על ההצהרה שטולדנו עוד יכנס ללשכת הרמטכ"ל, לשם הוא מכוון.