השטחים הפתוחים של מחנה יפתח, יום ראשון בשבוע חם של סוף אוגוסט 2021. תחת שמש חזקה ובלב הנוף המרהיב של הצפון, חטיבת האש 215 של חיל התותחנים החלה לצבור את כוחותיה, לקראת תרגיל המדמה מלחמה נגד חיזבאללה.
קשה מאוד להפריז בעוצמת האש הנמצאת תחת ידיו של מפקד החטיבה, אלוף משנה גדי דרור. עשרות רבות של קני תותח המסוגלים לירוק אלפי פגזים במטרה לסייע לצוותי הקרב הגדודיים, משגרי רקטות באמצעותם מסייעים לכוחות ויכולים להשמיד מטרות בטווח עשרות קילומטרים באופן מדויק, מפעילי מטוסים ללא טייס ויחידות מסווגות, שאנשיהם יודעים להביא כל סוג חימוש שיש בארסנל של צה"ל אל המטרה.
המלחמה המדומה נפתחה בשעות הערב כאשר התותחנים ירו את הפגזים שלהם, שנפלו במרחק קצר מהכוחות שהסתערו על שטח האויב, חומת אש שהתקדמה יחד איתם והשמידה את עמדות האויב שבדרך.
האש הכבדה גם הרחיקה מאזור הלחימה את עשרות אלפי האזרחים הלבנונים, בדיוק כפי שנקבע בתכניות של צה"ל. המהלך הזה נועד לנקות את זירת הלחימה מ"בלתי מעורבים" וגם לגרום ללחץ כבד על ממשלת לבנון.
רקטות מסוג רומח השמידו חוליות נ"ט (נגד טנקים) בטחים בנויים, משגרי נ"ט ורקטות של חיזבאללה. כאשר כוחות החי"ר והשריון חצו את נהר הירדן כאילו היה זה הליטני בלבנון, התותחנים של 215 התקדמו יחד איתם.
בכל שלבי הלחימה האש שלהם לא הפסיקה ליפול על האויב. אנשי המודיעין של החטיבה יחד עם הקצינים הקדמיים סגרו מעגלי אש עם מסוקי הקרב ומטוסי F-16 שהפילו חימושים מדויקים על המטרות שהעבירו להם התותחנים.
אמנם מדובר באימון ולכולם ברור שברגע האמת לא כל התוכניות יתממשו. אבל מבחינת לוחמי חטיבת האש ככה תראה המלחמה הבאה, עוצמת האש שלהם תהיה מרכיב חשוב בניצחון. עזה, לבנון או סוריה. לא משנה איפה תפרוץ המלחמה הבאה, חטיבות האש של חיל התותחנים יהיו מרכיב חשוב בעוצמה של צה"ל ולא פחות חשוב במהירות התגובה.
עד לפני שנים אחדות מדובר היה באגד תותחנים וזה החליף את שמו ל"חטיבת אש", כמו למשל 215. לא מדובר בשינוי פשוט של שם. מדובר במבנה חדש של יחידה, המאגדת בתוכה סוגים שונים של יכולות אש יחד עם איסוף מודיעין תחת קורת גג אחת, כולל חיבור ליכולות השונות של צה"ל.
מבחינת הצבא מדובר בחטיבה "רב זירתית", כלומר כזו שיודעת לפעול בכל חזית, החל מתקיפת חמ"ל בלב בניין דירות עזתי ועד לפגיעה קשה ב'שמורות הטבע' של חיזבאללה או גדוד סורי ברמת הגולן.
מודיעין, מטוס, פגז ורקטה תחת מפקדה אחת
"בשנתיים האחרונות עשינו הרבה מאוד דברים כדי להתאים את עצמנו ולהיות מוכנים לאתגר המבצעי, לא משנה אם זה יהיה בדרום או בצפון", מסביר אל"מ דרור. "בתרגיל שאנחנו רואים פה, יש צוות קרב חטיבתי שכולל גדודי שריון, חי"ר, הנדסה ותותחנים עם כוחות נוספים".
לאיזה אירוע אמת התרגיל מכין?
"אנחנו מדמים פה תרחיש צפוני, שבתוכו מספר קרבות שקשורים לתקיפת עומק והכרעת רכיבים שונים של חיזבאללה. אנחנו מפעילים אש צמודה לכוחות כולל ירי רטוב, כשהלוחמים ירו פה מאות פגזים וידלגו יחד עם החטיבה לעומק שטח האויב, כשגם משם נאפשר להם הפעלת אש".
אל"מ גדי דרור, נשוי פלוס 4 מקיבוץ משמר הנגב, מנהל בשנתיים האחרונות את כל האופרציה האדירה הזו. השירות הצבאי שלו מייצג את ההיסטוריה של צה"ל בעשורים האחרונים. את דרכו בחיל החל ב-1998 כשצה"ל ישב בדרום לבנון והוא היה לוחם ומפקד צוות ביחידת תצפיות ארוכות טווח, שהפעילה אש לעבר חיזבאללה ממוצבי הר דב, כרכום ועוד.
מאז טיפס בסולם הדרגות והתפקידים, היה מפקד סוללה בגדוד 55, קצין אג"מ במבצע "עמוד ענן" ומג"ד 55 ב"צוק איתן", ממנו היחידה יצאה עם צל"ש. בשנתיים האחרונות הוא מפקד על חטיבת האש 215.
כשצה"ל מדבר על הצפון, הערכות הן שמלחמה מול חיזבאללה תצית את האזור מלחמת הצפון תשלב בין לחימה נגד חיזבאללה, מליציות פרו איראניות וגדודים סדירים של צבא סוריה - ולזה יש משמעות גדולה מבחינת חטיבת האש.
"התרחיש הצפוני מציב בפנינו את האתגרים של פעולה רחבה שכוללת תמרון עמוק. בכל מהלך כזה אתה צריך לדעת להפעיל אש שגם צמודה לכוחות וגם להפעיל את היכולות של צה"ל, כולל מודיעין וחיל האוויר, למקומות אליהם לא תתמרן".
לדברי המח"ט, זה חלק מהרעיון של חטיבת האש. "שמנו את המודיעין וחיל האוויר בתוך המפקדה וחטיבת האש אחראית על כל הפעלת האש במרחב האוגדה, בין אם אש שמכינה את השטח לכוחות, מלווה אותם או עצמאית".
המשמעות של דברי המח"ט היא שבמלחמה או מבצע, חטיבת האש תתקוף יעדים באופן עצמאי גם אם כוחות השריון והחי"ר לא יגיעו לשם. המעבר לחטיבות אש מאפשר להם להפעיל את חיל האוויר בגזרתם או להשתמש בפגזים, רקטות וטילים שלהם נגד מטרות בטווחים של 30-40 ק"מ ומעבר לזה, תלוי בסוג המשימה. כל סגירת מעגל האש מהמודיעין ועד רקטה למטרה, נמצא תחת מפקדה אחת.
במהלך הביקור בחטיבת האש 215 אל"מ דרור לוקח אותי לנקודת תצפית גבוה ממנה ניתן לראות את הפריסה של אחד הגדודים. בשטח תותחים עם נגמ"שי אלפא עמוסי פגזים, עמדות פיקוד ושליטה וצוותים של 'רוכב שמיים' שמכינים את המטוסים. "זאת העוצמה" אמר והוסיף שמה שמתנהל תחת המגבלות של שטחי האימונים, יהיה נרחב הרבה יותר באירוע מבצעי, כדי להתמודד עם האש של האויב.
חיזבאללה או חמאס הם לא מטרות קרטון. מדובר בארגוני טרור עם יכולות גבוהות במיוחד בתחום הרקטות והמרגמות. אל"מ דרור מדגיש שהם ככוח צבאי מודעים לכך ומבינים שלא מעט תכניות שהכינו ישתבשו בשדה הקרב. יודעים שבשל היכולות שלהם, האויב ינסה לפגוע בהם.
"בכל מקום שפרסנו אליו במהלך המבצעים בעזה בוצע לעברנו ירי רקטות ומרגמות", סיפר אל"מ דרור. "ברור לנו שזה יקרה גם במערכה בצפון". אבל הוא מוסיף, "גם כשזה קרה אז הלוחמים נכנסו לכלים, ככה הם היו מוגנים והמשיכו לבצע ירי לעבר המטרות. אנחנו יודעים להתאים את עצמנו לכל סוגי האש של האויב מבחינה מבצעית". זה כולל גם תגובה לעבר אותם מקורות ירי, אותם הם יודעים לאתר במהירות.
הוא מספר שבמבצע שומר החומות, ארגוני הטרור מעזה עלו די מהר על המיקום של הסוללות שלהם וניסו לפגוע בהם. באחד המקרים פצמ"ר נפל כ-20 מטרים מאחד התותחים. למרות זאת בשום שלב הירי שלהם לא נעצר, כשמנגד יכולות התצפית והמודיעין שלהם, אפשרו לסגור מעגל אש מהיר על משגרי הרקטות והמרגמות של הארגונים בעזה.
אל"מ דרור מבין שיש לו הרבה מאוד כוח אש תחת הידיים. "אני מסתכל על חברי המג"דים והמח"טים באוגדה ויודע שהם צריכים את כל העוצמה של צה"ל. מי שמצמיד להם אש לטובת מהלכי הקרב זו המפקדה שלי ולכן מדובר באחריות מאוד גדולה".
"אני יכול לספר, גם במובן של רעות", הוא מוסיף סיפור אישי, "שבצוק איתן אני מסתכל על מחשבי השליטה והבקרה ורואה את מג"ד 101 אבינועם אמונה ואת מג"ד 52 שגיב דהן, ששניהם היו איתי באותו הצוות בפו"מ, אני מפעיל אש מאוד צמודה אליהם. בסוף זה לקחת את העוצמה הזאת ולהביא אותה לקצה".
בין האחראים לביצוע הזה נמצא סרן א', קצין המודיעין של חטיבת האש 215. למרות גילו הצעיר, לסרן א' יש רזומה לא קטן בעולם המודיעין וזיהוי מטרות, לשם הגיע אחרי שהיה לוחם בשריון. כאשר צה"ל מדבר על סגירת מעגלי אש וחיבור בין המודיעין לאיתור המטרות והחימוש, סרן א' הוא אחד מהאנשים המעטים שעל הכתפיים שלהם מוטלת המשימה של אותו החיבור על ידי איתור אויב חמקמק, שזה כמובן תנאי בסיסי להשמדתו.
"אני אחראי על קבלת האינדיקציה המודיעינית והפללה של המטרה. דבר ראשון איפה האויב ושבכלל מדובר באויב ומעבר לכך, לדעת מה שלבי הפעולה שלו נגדנו, אז לקחת את המידע ולקשר חימוש למטרה. בסוף זה לאתר, לזהות ולהשמיד".
"זיהינו חמ"ל אויב והייתה לנו העוצמה לא לירות לשם"
מצד אחד יש להם המון כוח בידיים, מצד שני יש גם מגבלות, בעיקר בכל הקשור לירי בסביבה אזרחית, כשבמקרה שלהם מדובר בטונות של חומרי נפץ.
"לדעתי אפשר להתגאות בזה שצה"ל מוביל עולמי בלחימה בהתאם לדין הבינלאומי", הסביר אל"מ דרור. "לעשות את ההבחנה בין לוחמים של צבא האויב לבלתי מעורבים זה כלל יסוד מבחינתנו. נוציא את הכוחות שלנו עם כל היכולות להתקפה אבל יש מצבים בהם לא נירה ומוסר הלחימה נמצא כל הזמן. המודיעין שלנו הוא לא רק על האויב, אלא גם על המרחב וזה מאפשר לנו לפגוע רק באויב גם כשהוא בסביבה אזרחית, מבלי לפגוע בבלתי מעורבים".
מח"ט 215 מסביר שחלק מהמשימות שלהם כחטיבה הן להביא לפינוי אוכלוסייה אזרחית משטחי הלחימה, בעזה או בלבנון. את זה הם עושים על ידי שיגור פגזים לשטחים פתוחים הסמוכים לאזורי המגורים. שיטה בה צה"ל נוקט מזה שנים רבות עם מטרה כפולה. גם לגרום לפינוי אזרחים וגם שאלה ילחצו על המנהיגים שלהם.
"האויב משתמש בתשתית אזרחית ודבר ראשון שאנחנו נעשה זה לממש פינוי של האוכלוסייה ממרחב הלחימה, כחלק מהתהליך המבצעי. בגלל שאנחנו חזקים במודיעין ואש, יש לנו את הזכות לבחור על מה אנחנו יורים ומה לא. זה חלק ממה שאנחנו מתרגלים באימון הזה".
סרן א' מספר שבעזה היה להם אירוע שבו זיהו והפלילו חמ"ל של האויב בעזרת סנכרון בין כל מיני מקורות מודיעיניים, "ואז נכנסנו לדילמה מה הערכיות של תקיפת המטרה שנמצא במבנה אזרחי. הייתה שאלה האם אנחנו משמידים את החמ"ל והורגים אזרחים, האם זה עומד במדיניות האש".
הוא הוסיף שלצה"ל יש מדיניות בנושא הסיכון להרג אזרחים בהתאם להתקדמות הלחימה. "שם זה לא עמד ולכן לא השמדנו את החמ"ל, אבל 'ישבנו' על המטרה והפקנו ממנה עוד מודיעין, עקבנו אחרי אנשים".
לשאלה האם זה לא מתסכל ענה: "זו גאווה. עמדנו מאחורי עקרון המידתיות. לא הייתה שם לחימה, מדובר בהסלמה שזו מדרגה לפני. ידענו לקחת ולהפריד רגע. למרות שהמטרה שלנו זה להשמיד אויב, ידענו לקחת את עקרון המידתיות ולפעול כצבא הומני. בסוף אם היינו עובדים כמוהם, אז מה אנחנו שונים מהם?".
אגד 215 הפך לחטיבת האש לפני כשנתיים, כשבין השאר קלט גדוד רקטות במילואים. באוקטובר 2019 ביצעו אימון ירי חי של רקטות רומח משודרגות לטווחים של כ-40 ק"מ. חודשיים לאחר מכן, במסגרת תרגיל "חץ קטלני", חטיבה 215 תרגלה מבנה פיקוד ושליטה חדש כולל הקמה של תאי תקיפה והצבה של קציני שיתוף אש (קש"א) ומש"קי תקיפה ברמות הגדוד והפלוגה. זה אומר שלמח"ט יש עיניים וזרועות בכל הגדודים והפלוגות שצה"ל שולח לשדה הקרב.
בנוסף, צרפו לחטיבה מערך מטוסים ללא טייס "רוכב שמיים", שפעלו יחד איתם בפעם הראשונה באופן מבצעי בשומר החומות. "הסוללה הראשונה שפרסה אז לעזה הייתה שלנו", אמר אל"מ דרור. "הפעלנו מספר מבצעים בהם יכולות של חיל האוויר ושלנו וזאת הייתה רק טעימה קטנה. אני יכול להגיד שאנחנו נקלוט בעתיד יכולות נוספות".
מכיוון שמדובר בחטיבה "רב זירתית", העבודה של סרן א' הקמ"ן הופכת מורכבת יותר כשבמסגרת התפקיד שלו כאיש מודיעין, עליו להכיר היטב את התנאים של כל זירה מצפון לדרום. "לכל אזור יש איומים שונים מנ"מ באזור אחד או קרקע שמשתנה ממקום למקום. בעזה האויב פועל ממבנים של אזרחים, מרבי קומות. בלבנון השטחים יותר סבוכים ויש תשתיות אויב שמחכות לפעול נגדנו, אחרי שנבנו לאורך שנים".
כקצין מודיעין סרן א' ער להתעצמות של ארגוני הטרור בעזה, לבנון וסוריה. כמו כל ישראלי הוא גם שומע את האיומים שנסראללה מצפון וסינוואר מדרום מפריחים לאוויר על בסיס יומי. הוא גם מבין את האתגרים שזה מציב בפני הכוחות, אבל מציין: "אנחנו יודעים מה לעשות ואנחנו מוכנים לכל תרחיש שהצד השני יביא לנו, בין אם בעזה, לבנון או סוריה. מאוד מדגדג לנו לקחת את כל מה שתכננו, לתת לתוכניות שלנו משמעות".
האח הגדול של חיל התותחנים
סג"מ אילון רטנר סיים את ההשלמה החילית רק לפני חצי שנה ומונה לפקד על צוות רוכש שמיים בפלגה ג', שהוקמה לאחרונה. כחלק מהפקת הלקחים של צה"ל בעקבות משימות ואירועים בשטחי אוגדת יהודה ושומרון, כמו גם התרחבות המשימות של רוכב שמיים, הוחלט להקים פלגה שלישית שתתמקד בשטחי הגדה.
סג"מ רטנר מסביר: "יש את פלגה ב' הצפונית של סוריה ולבנון ופלגה א' הדרומית של עזה. פלגה ג' של איו"ש הוקמה לפני חודש כאשר עיקר המשימות שלנו בשגרה זה בעיקר אבטחה של כוחות, ליווי שלהם במעצרים. הפלגה הצפונית פועלת בעיקר בתחום של איסוף מודיעין על בסיס יומי".
כמעט ואין בוקר שבו לא מעלים את המטוסים של רוכב שמים לאורך גבול סוריה ולבנון למטרת מעקב אחרי פעילי טרור, זיהוי עמדות אויב, מעקב אחרי רכבים שיוצאים מאיתור מסוים וברגע שהוא מגיע לאיתור אחר, המודיעין יודע לקשר בניהם ולהפיק מידע. זה נכון גם לעזה.
סג"מ רוטנר הגיע מהפלגה הצפונית שם ביצע לא מעט סגירת מעגלי אש, כשבצפון תחום הפעלת האש הוא עיקר העבודה. "אנחנו הגורם שאוסף את המידע ומקשר את זה לקמ"ן או מי שצריך לסגירת מעגל אש. זה אירוע מדהים אפילו כשאתה עושה אה בתרגילים. המרחקים בין הישובים שלנו למטרות הם מאוד קצרים וכשאתה רואה את זה, ברור לך שאתה שם כדי לשמור על האזרחים".
רוכ"ש זו אחת מהיחידות המבוקשות בצה"ל. מפקדים דורשים אותם לכל משימה כמעט, מהפשוטה ועד למורכבת ביותר. "היה לי אירוע באיו"ש שהמחיש לי עד כמה אנחנו חשובים. ליווינו כוח שביצע מעצר וישבנו על האיתור שלהם. במקביל היה עוד מעצר ואז התבקשנו להוריד את העיניים ולעבור לאיתור אחר. באירוע שנאלצנו לעזוב נהרג לוחם. ברור לי שאם היינו באותו הרגע זה לא היה קורה ועבוריף זה אירוע שנצרב עמוק והבהיר לי עד כמה אנחנו חשובים".
רוכב שמים הוא כמו האח הגדול של עולם המודיעין. בכל יום הם עוקבים אחרי אנשים שלרוב לא יודעים שהם שם או מנסים להתחמק מהם. "בהתחלה זה היה מוזר, שורט. מי אני שאעקוב אחרי אנשים. אבל מאוד מהר אתה מבין מאיפה זה מגיע ושאין ברירה. כרגע היחידה מאוד מתחזקת בכיוון של סגירת מעגלי האש. זה הפך את הפעילות שלנו להרבה יותר משמעותית".
נקודה ראויה לציון היא שצה"ל הביא את היכולות שלהם גם לשריפות הגדולות שפרצו לאחרונה באזור ירושלים. מטוסי רוכ"ש עלו לאוויר לאורך כל שעות היממה ובדיוק כמו שהם מאתרים אויב, הם זיהוי מוקדי שריפות, כשבמקום הכוונה של טילים ותותחים, הם הכווינו כבאיות.
"פלגה ג' של איו"ש הייתה אחראית על אזור השריפות. במשך שבוע שלם צוותים היו באוויר וזיהו שריפות שמתפתחות והכווינו את הכבאים. זו הייתה פעילות חשובה ומצילת חיים, מדהים לדעת שאתה חלק מזה".