היריבות בין מדינות אסיה רואה שיא כל כמה חודשים כאשר מדינה אחת מראה יכולות התקפיות מסוכנות. ביום א' זה קרה שוב, כשקוריאה הצפונית שינעה רכיבים שלראיית היפנים והאמריקאים נועדו לשיגור טיל בליסטי, כך מדווח האתר "asia one". לפי דיווח עדכני יותר של ה-CNN מאתמול (ב') בלילה, תמונות לוויין חושפות פעילות מוגברת באתר השיגור הטיל בצפון קוריאה.
על פי הפרסומים, ארצות הברית העבירה ליפן ידיעות על פיהן לוויין ריגול שלה זיהה הסעת חלקי טיל מהעיר הקוריאנית קונגצ'אנג-רי למקום ממנו ניסו הצפון קוריאנים בצעד פרובוקטיבי ולעגני, לשגר טיל באפריל האחרון, כידוע ללא הצלחה. לדברי האמריקאים חלקי הטיל דומים לאלו של הטיל ששיגורו כשל באפריל. זהות הרכיבים שהובלו אינה ידועה בודאות וכעת האמריקאים, היפנים ומדינות שונות באזור מנסות לאמת האם אכן מדובר בחלקי טיל.
באמצע החודש, לראשונה מזה ארבע שנים, יפן פתחה ערוץ הידברות עם קוריאה הצפונית בניסיון לחדש את היחסים בין המדינות. אולם, שיגור נוסף של טיל בליסטי יהפוך את העניינים למסובכים הרבה יותר, שכן מהלך שכזה ייתפס בתוקפנות מאיימת על יפן מה שיעיב, או אפילו יעצור את ההידברות בין המדינות.
"צפון קוריאה זה נעלם גדול"
למרות הדאגה האמריקאית והיפנית סביב חלקי הטיל האלו, הסבירות כי שיגור יצא אל הפועל שואפת לאפס. כיום, כאשר בסין יש מנהיגות חדשה, יש לקוריאה הצפונית אינטרס להצטייר פחות מאיימת כלפיה, שכן ערעור היחסים עימה עשויים לבודד אותה אזורית - במיוחד כאשר יחסיה עם יפן, קוריאה הדרומית ומדינות נוספות באזור אינן במיטבן.
מירוץ ההתחמשות הזה הוא תופעה שאינה מאפיינת את קוריאה הצפונית בלבד, אלא גם את סין שעם התחזקותה הכלכלית עשתה מספר מהלכי התחזקות צבאיים משמעותיים, את הודו שבנתה מחדש את כוחה באופן משמעותי, את קוריאה הדרומית, את מלזיה, את וייטנאם ומדינות נוספות באזור.
על תופעה זו סיפר לנו בעבר ד"ר יורם עברון, עמית מחקר במכון למחקרי ביטחון לאומי (INSS) וחבר סגל בחוג ללימודי אסיה באוניברסיטת חיפה. "קשה לדעת לאן האזור הזה צועד כי ישנו נעלם גדול שזה צפון קוריאה. אף אחד לא יכול לדעת מה יקרה כי חלק גדול מההתפתחויות באזור תלוי במדינה זו שאינה ניתנת לחיזוי. סין לא מעוניינת בשום פנים ואופן בעימות צבאי, לא עם ארה"ב ולא עם אף אחד – מהבחינה הזו סין היא כוח מתסיס אך גם מרסן. יש להניח שהיא תנסה, עד כמה שהיא יכולה, לרסן את צפון קוריאה. ים סין הדרומי יישאר אזור עימות אבל זה די יפתיע עם זה יעבור לפסים צבאיים. ולבי חצי האי הקוריאני... הכול יכול לקרות. עימות שיפרוץ שם יכול לפרוס מעגלים שלא ניתן לחזות איפה הם יסתיימו".