כ-300 רקטות שוגרו מרצועת עזה לעבר יישובי הדרום בימים האחרונים. חמאס, הג'יאהד האסלאמי ושאר הארגונים שגרו את הרקטות לעבר עוטף עזה ובשבוע האחרון הכניסו לטווח גם את תל אביב, השרון ואפילו חדרה.

השאלה שלא מעט אנשים שואלים, היא מאיפה יש להם כל כך הרבה רקטות? המספרים שפורסמו נעים סביב 10,000 רקטות מסוגים שונים, וזאת אחרי שבמבצע "עמוד ענן" בסוף 2012 הכריז צה"ל שמחסנים ומאגרים רבים הושמדו מהאוויר. גם במהלך מבצע "צוק איתן" כבר דווח על השמדת מאגרים, ועדיין שנראה ארגוני הטרור ברצועה לא סובלים ממחסור בתחמושת. בישראל מעריכים שלמרות סגירת המנהרות והפעולות של המודיעין לסיכול ההברחות ארגוני הטרור עדיין מצליחים להבריח רקטות לרצועה, "אם כי במספרים אפסיים ביחס למה שהיה", מציין יפתח שפיר, חוקר בכיר במכון למחקרי ביטחון לאומי.

>> אסף אגמון: "צה"ל לא רוצה להרוג. כשהוא ירצה התמונה תשתנה לגמרי"

עוד מעריכים בישראל שבזכות ידע אירני עברו ארגוני הטרור לייצור עצמי של רקטות. נראה שעיקר הרקטות כיום הן מאגר ששרד את תקיפות צה"ל והרבה מאוד ייצור עצמי. "אני מעריך שלמרות סגירת המנהרות, איכשהו הם מצליחים להעביר דברים מאירן, אבל יש גם לא מעט ייצור עצמי", מסביר יפתח שפיר שעומד בעשור האחרון בראש פרויקט המאזן הצבאי במזרח התיכון במכון למחקרי ביטחון לאומי, ושרת שנים רבות בתחום המודיעין ובחיל האוויר משם השתחרר בדרגת סא"ל. "אומנם השמידו להם מפעלים רבים אבל יש להם יכולת ייצור עצמי גבוהה".

בחמאס הבינו: שיטת הלחימה - כשלה
דובר הזרוע הצבאית של חמאס. טוענים שיש להם יכולת להגיע גם לחיפה | צילום:

עוד ציין, כי "במבצע עמוד ענן הם התגאו ברקטה חדשה מייצור עצמי, ה M-75, שהיא מייצור עצמי. הם קיבלו מהאירנים את התכניות והחומרים, כל מה שצריך, בשביל לייצר בעצמם. באמת זה לא דבר פשוט. אתה צריך מתקנים וחומרים. זה כבר לא קסאם שעובד על סוכר ודשן חקלאי. למשל הדלק של רוב הרקטות זה תערובת של אבקת אלומיניום שיצוקים בתוך בסיס פולימרי. עכשיו הבעיה העיקרית זה לא לקחת סתם חומרים ולערבב. מאוד חשוב איך טוחנים את החומרים והאחידות והערבוב מאוד חשובים. אי אחידות בערבוב משגעת את התעופה של הרקטה. תהליך היציקה מאוד ממושך ומוקפד, צריך מכשור בשביל זה ולא מספיק סתם לשפוך מכלי כי אז יהיו בועות אוויר וכשרקטה בוערת הלך עליך".

הצצה למפעל ייצור רקטות של חמאס

מדבריו של שפיר, שאותם מציינים גם גורמים בצבא ובמערך המודיעין, עולה כי חמאס ושאר ארגוני הטרור מצליחים להבריח רקטות לרצועה – "למרות שסגרו להם את המנהרות כמעט בצורה מלאה", כפי שאמר גורם שפרש לאחרונה מאמ"ן. "סיכוי סביר שפה ושם עוד יש מנהרות בודדות שפועלות ואולי יש כאלה שמגיעות לפה גם דרך הים, מסיני לעזה". אולם גם אותו גורם מעריך, "היום אפשר להגיד שהרוב או לפחות חלק ניכר מהרקטות מגיעות ממפעלים ברצועה. אגב זו הסיבה שראש הקרב של הרקטות האלה קטן בהרבה מהתקניות, למשל זו שנפלה על בניין בראשון לציון".

על השאלה איך נראית התשתית של הארגונים מוסיף שפיר, "כבר תקפנו מפעלים או מקומות שהיו חשודים בעמוד ענן וזה תואם את כל מה שאנחנו יודעים. תואם גם את השאיפות שלהם והצרכים שלהם. המפעלים האלה נמצאים בבניינים ועמוק באדמה. זה מקשה מאוד על העבודה אבל זה מה שקורה ואפשרי. בוא נגיד ככה, אנחנו עשינו את זה עוד ב-1946. אומנם לא ייצרנו רקטות אבל כבר אז עשינו את זה ותראה לאן זה הגיע".

בהקשר לדבריו של שפיר מעניין להראות שבפעם הראשונה ארגון חמאס פרסם סרטון ממפעל שמייצר רקטות M-75, גרסת חמאס לפאג'ר. מדובר בסרטון די מושקע של מחלקת התעמולה בארגון חמאס, שמעניק הצצה נדירה לאותו מפעל לייצור טילים ודומיו. לטענת הארגון הם הצליחו לשפר את יכולות הטיל, שמסוגל כיום לעבור את תל אביב. אגב הכותרת שהם נתנו לסרטון היא "שחר חדש", מעין לעג לאזעקות "שחר אדום" מה שמוכר היום כצבע אדום.

די ברור מאיפה הגיעו כל הרקטות אבל שפיר מבקש לציין שלא צריך לקחת את המספר 10,000 כנתון מדעי. "אין לי אימות לנתון והייתי רוצה לראות לזה מחקר אקדמי. מישהו אמר את הנתון הזה וכולם לוקחים את זה כתורה מסיני. אני מכיר את המודיעין וסומך עליו אבל גם שם יש מקרים של מספרים שצומחים. הערכה של מישהו בסיבוב ראשון הופכת לעובדה בסיבוב שני. זה קורה גם בשירותי מודיעין". 

M-75, הטיל החדש שמאיים על ישראל

מאז "עמוד ענן" החלו בחמאס להשתלט על מאות בתים של אזרחים תמימים והקימו בהם מחרטות לייצור של רקטת m-75. מדובר בחיקוי זול של הקטיושה המפורסמת ואת הוראות הייצור קיבלה יחידת הזרוע הצבאית של חמאס עז-אדין אקאסם במיילים ישירות מפעילי חיזבאללה המתמחים בייצור אמצעי חבלה.

במשך שלוש שנים יוצרו בעזה לפחות כ-1,000 רקטות m-75, המוסלקות בבונקרים מתחת לאדמה. ה--75 יכול להגיע למרחק שבין 80 עד 100 ק״מ. חמאס ערך בחודשים האחרונים עשרות ניסויים אשר תועדו על ידי יחידות מודיעין של צה״ל, כדי לשדרג את הרקטה שתוכל להגיע רחוק יותר, כלומר עד לאזור השרון. הרקטה נחשבת לבעלת עוצמה שזורעת הרס רב אך בעל דיוק נמוך מאוד.

"ה-m-75 זה הכוכב החדש של חמאס היום. הוא עוצמתי מהגראד והקאסם ויכול לגרום לאבידות רבות. זה השפן שחמאס שלף בסבב הזה ויתכן שגם יהיה שימוש בפאג'ר, הכול תלוי בתגובת ישראל", הסביר גורם צבאי. 

 

M-302, הרקטה שהגיעה לחדרה

השיגור שבוצע לעבר ישראל ביום שלישי בערב הוכיח שהם הצליחו להבריח גם רקטות מסוג M-302 מתוצרת סורית. בתחילה הכחישו את הנפילות באזור חדרה אולם לבסוף נמצאו השרידים על ידי חבלני משטרה שאישרו את זהות הרקטה. במודיעין הישראלי טוענים שהיו מודעים לעצם קיומה של הרקטה ברצועה אולם מבחינה עובדתית הירי הזה הפתיע רבים.

רקטת M-302 (צילום: צה"ל‏, Cc-by-sa-3.0)
חלק מהדגמים מגיעים לטווח של 200 ק"מ. רקטת M-302 שנתפסה באונייה "קלוס סי" | צילום: צה"ל‏, Cc-by-sa-3.0

נראה שהטילים האלה עשו מסלול דומה לזה של הקלוס C עוד לפני שזו נתפסה. הרקטות האלה יצאו מסוריה לאירן, משם העלו אותם על ספינה שפרקה את המשלוח הקטלני ככל הנראה בסודן. משם עשו הרקטות את הדרך לסיני ודרך מנהרות לרצועת עזה. כל זה מבלי שהמודיעין הישראלי הצליח לגלות אותן ולשלוח את מי ששולחים בדרך כלל לתפוס או להשמיד.

לרקטה הזו יש טווח שעולה על 100 ק"מ וחלק מהדגמים שלה מגיעים גם ל-200 ק"מ. יש לה ראש קרב שמשקלו נע סביב ה-150 ק"ג חומר נפץ. לחיזבאללה יש מאות ואלפי רקטות כאלה שגם שוגרו לישראל במהלך מלחמת לבנון השנייה. נהוג להגיד שאינה מדויקת אולם היא מספיק מדויקת בכדי לפגוע בעיר גדולה, המטרה העיקרית של היורים מעזה. לא ברור כמה רקטות כאלה יש בעזה אולם כעת מעריכים זאת בישראל בכמה עשרות.