מפקדת הארמיה המשולבת ה-49 של צבא רוסיה בשדה התעופה של חרסון. המפקדה שוכנת בבסיס אווירי שנכבש על ידי הרוסים, שהפכו את המקום למנחת קדמי עבור חיל האוויר, מרכז לוגיסטיקה ומפקדת הארמיה. הבסיס הותקף מספר פעמים כדי לפגוע בכלי הטיס הרוסים, אולם מתקפה אחת נחשבת לחריגה ומאוד מדויקת.
לידי המודיעין האוקראיני הגיע מידע על המיקום המדויק של מפקדת הארמיה המשולבת ה-49. הם מצליחים לסגור מעגל ולתקוף את המפקדה באש ארטילרית וטילים. התוצאה קשה מבחינת הרוסים. מפקד הארמיה, לוטננט-גנרל יקוב רזנצב נהרג ואיתו כמה מאנשי המטה שלו. הוא היה הגנרל השישי שהצבא הרוסי איבד במלחמה, שביעי אם נספור גם את הצ'צ'נים.
הערכה היא שלמרות היכולות של האוקראינים, מותם של קצינים בכירים רבים כל כך, קרה בזכות סיוע מודיעיני מסיבי אותו צבא אוקראינה מקבל ממדינות המערב ובעיקר מארה"ב. אלה מאתרים את עמדות הפיקוד באמצעות לוויינים, טיסות סיור ומודיעין ופריצה למערכות התקשורת הרוסיות. ככל הנראה שגם ב"יומינט", כלומר מודיעין אנושי המופק דרך סוכנים בשטח.
המודיעין הזה מסייע לצבא אוקראינה לא רק נגד גנרלים, כי אם גם לגילוי יחידות ותנועות של הצבא הרוסי לצורך תקיפה שלהם. למרות שאין לה חיילים באוקראינה, כך מנהלת ארה"ב מלחמה נגד רוסיה.
ההתרעות המוקדמות
המודיעין האמריקאי והבריטי הוכיחו יכולות גבוהות עוד לפני הפלישה הרוסית לאוקראינה. כבר במרץ 2021 הרוסים החלו לשלוח כוחות רבים לכיוון הגבול עם בין המדינות. זה הדליק נורות אדומות במודיעין האוקראיני ודי מהר גם ב- CIA והמודיעין הצבאי האמריקאי.
בסוף 2021 כבר החלו ארגוני המודיעין של אוקראינה וארה"ב לפרסם דיווחים בדבר פריסת כוחות של צבא רוסיה סמוך לגבול אוקראינה. ככל שחלפו הימים, נראה היה כאילו מדובר בשידור חי משטחי הכינוס של הצבא הרוסי.
בנובמבר של אותה השנה האמריקאים דיווחו על ריכוז של כ-90,000 חיילים רוסים סמוך לגבול רוסיה-אוקראינה. במקביל, ניתן היה לראות באתרים למעקב אחר טיסות גידול משמעותי בכמות טיסות הביון של חיל האוויר האמריקאי. סביר שגם הלוויינים סיפקו תוצרים משלהם, כמו גם שאר צינורות המידע.
בדצמבר 2021 כבר התפרסמה מפה עליה ציינו את ריכוז הכוחות הרוסים יחד עם הערכה של הביון האמריקאי, שלפיה בהוראת הנשיא ולדימיר פוטין הצבא הרוסי מתכנן לצבור עד כ-175 אלף חיילים, כדי לפלוש לאוקראינה בתחילת שנת 2022. אז גם החלו הדיווחים בהם נחשף כי הצבא הרוסי שלח כוחות גדולים לבלארוס, במסווה של תרגיל צבאי גדול.
בינואר 2022 המודיעין האמריקאי חשף באמצעות דובר הפנטגון, ג'ון קירבי, את תכנית ההונאה הרוסית שהייתה אמורה לתת להם לגיטימציה לפתוח במלחמה. לדברי קירבי: "רוסיה הניחה תשתית לכך שתהיה בידה את האפשרות לבצע פרובוקציה שתיתן לה אמתלה לפלישה, בדמות פעולת חבלה או פעולה מודיעינית".
התוכנית אותה הרוסית אותה הציגו האמריקאים הייתה: "להאשים את אוקראינה כי היא זוממת מתקפות נגד הכוחות הרוסים במזרח המדינה. יש בידנו מידע שמצביע על כך שרוסיה כבר שתלה קבוצות של סוכנים שמטרתם להוביל מבצעי "דגל כוזב", שיספקו לקרמלין תירוץ לפלוש".
במקביל, המודיעין הבריטי חשף שהרוסים החלו לבצע פעולות במטרה להקים בקייב "ממשלת בובות" שתסור למרותם. בתחילת חודש פברואר ארגוני הביון של שלוש המדינות חשפו שהרוסים כבר צברו בשטחי הכינוס כ-140 אלף חיילים.
רגע השיא הגיע ב-13 בפברואר, אז דיווח מי שהוגדר כ"גורם אמריקאי בכיר", שפוטין החליט לפלוש לאוקראינה ב-16 בפברואר, יום רביעי. הרוסים הכחישו מצדם את הדיווח ואכן התאריך חלף מבלי שפרצה מלחמה. אולם הערכה היא שהפרסום יחד עם לחצים שהגיעו מסין, הביאו לדחייה. הרוסים אף דיווחו על נסיגת חלק מהחיילים שלהם מהאזור.
אולם גם אז, המודיעין האמריקאי והבריטי שללו את הדיווח הרוסי והם אף ידעו לספר שבשטחי הכינוס כבר יש 150,000 חיילים רוסים. מבצעי ההונאה של הרוסים קרסו מול המודיעין המערבי, לכולם היה ברור שמלחמה זה עניין של זמן ואז, כבר החלו לצאת הדיווחים כי הצבא הרוסי עזב את שטחי הכינוס ועבר לשטחי הזינוק, מהם יפלשו לאוקראינה.
ב-23 בפברואר האמריקאים העבירו לאוקראינה דיווח כי רוסיה תפלוש למדינתם בתוך 48 שעות. ואכן, ב-24 בפברואר סמוך לשעה שש בבוקר שעון מוסקבה, המלחמה פרצה כאשר חיל האוויר הרוסי תקף שורה על יעדים באוקראינה ושיירות ענק של צבא היבשה הרוסי פלשו למדינה.
טיסות, סוכנים ומודיעין טקטי
לפחות מבחינה תקשורתית, הערכה הייתה שהרוסים יכריעו את האוקראינים בתוך ימים בודדים, מקסימום שבועיים. אולם ניתן כבר להניח שזרם ישיר של מידע מודיעיני לצד אספקת אמל"ח אדירה (גם שיפור של הצבא האוקראיני) שיבשו את התכניות של הצבא הרוסי וגרמו לו לשקוע בבוץ האוקראיני.
את השינוי הבולט ניתן היה לראות, שוב, באתרים השונים למעקב אחר טיסות. מרגע שהמלחמה פרצה, היו בכל רגע נתון כעשר טיסות ביון של חיל האוויר האמריקאי בסמוך לאוקראינה, לפחות כאלה שניתן היה לאתר. בהמשך הגיעו הדיווחים על ההרוגים הרוסים, הסרטונים של מטוסים נופלים וטנקים מתפוצצים. מארבים לשיירות וסגירת מעגלי אש על ריכוזי הצבא הרוסי ועמדות פיקוד חשובות.
נראה שמרגע הפלישה של הרוסים לאוקראינה, האמריקאים החלו להזרים לצבא שם מידע מודיעיני, שסייע להם לשחוק את הצבא הרוסי ולשבש להם את התכניות. ניתן להעריך בסבירות גבוהה מאוד שבאוקראינה פועלים סוכני CIA ואחרים, המתאמים בין הצבא האוקראיני לשרותי הביון שמספקים את המידע.
אחרי שסייעו בשיבוש המאמצים התודעתיים של רוסיה ולא פחות חשוב - גם "קנו זמן" שאפשר להם להיערך ולהתארגן לפלישת הצבא הרוסי, המודיעין האמריקאי והבריטי סייעו להם ברמה הטקטית, באיתור הכוחות הרוסים וסגירת מעגלי אש. שיירות רוסיות עלו באש בקצב מסחרר, מה שפגע בלוגיסטיקה של הצבא הרוסי, שגם כך התגלתה במערומיה.
פעם אחר פעם האוקראינים ידעו מראש על נתיבי ההתקדמות של הכוחות הרוסים, מה שאפשר להם להיערך ולהציב להם מארבים, ליחידות האוקראיניות הסדירות להתארגן ולתקוף אותם. הערכה היא שאחרי חודש לחימה, הצבא הרוסי איבד למעלה מ-2,000 כלי רכב בכלל זה טנקים, נגמ"שים, תותחים וגם מערכות נ"מ שאותרו וסגרו עליהן מעגלי אש.
Today, 's of a US F-35 refueling over as part of a NATO air policing mission were posted by the USAF. The F-35A in the photos is noticeably not equipped with the radar reflectors normally used near potentially hostile radars, meaning its in its stealthiest configuration. 1/4 pic.twitter.com/Iqtfbw2Go0
חשיפה מעניינת הייתה בחודש פברואר, כאשר חיל האוויר האמריקאי פרסם סדרת תמונות של מטוסי F-35 מבצעים תדלוק אווירי בשמי פולין. המטוסים תועדו כשהם במצב חמקני מלא. חמקן כזה הוא לא רק מטוס קרב, המערכות של המטוסים האלה משמשות גם לאיסוף מודיעין והכוונת מקורות אש שונים.
מדובר בתמונה נדירה יחסית, במיוחד כשהם פועלים קרוב לאזורים עוינים. נראה שהאמריקאים מפעילים אותם בתוך אוקראינה לאיסוף מודיעין והכוונת אש מנגד של צבא אוקראינה, אולי אף להכוונת יחידות בשטח.
הפעלת מטוסי החמקן בשטחי אוקראינה מעידה, אם זה אכן קורה כפי שניתן להעריך, שלאמריקאים יש ביטחון מלא בכך שהרוסים לא יכולים לאתר אותם ולפגוע בכלי הטיס. נזכיר שבעבר פרסמנו כי מטוסי חמקן התקרבו באופן מכוון למערכות הגנה אווירית של הרוסים בסוריה ולא התגלו, מה שעורר זעם במוסקבה. נראה כי המידע משם ובכלל סייע לביטחון האמריקאי במטוסי החמקן שלהם.
התוצאה - בלגן בצמרת הרוסית
כל החשיפות של המודיעין האמריקאי, בריטי ועוד כמה מדינות בנאט"ו, הביאו את הרוסים, סביר מאוד להניח, להשקיע משאבים רבים בגילוי החדירות המודיעיניות וחיסולן. זה אומר שהמודיעין הרוסי צריך להפנות קשב למשימה הזו, על חשבון משימות אחרות, בהן אולי גם המלחמה.
מעבר לכך, סביר שזרם המידע שהפך את הרוסים לשקופים יצר חוסר אמון בצמרת הפיקוד וגם בצמרת המדינית. מה שפוגע ביכולת של כולם לתקשר אחד עם השני ומפה גם פוגע בניהול הלחימה. הדיווחים מהשבועות האחרונים על הדחה ומעצר של בכירים ברוסיה, יכולים להעיד על הנושא הזה.
בימים האחרונים דווח על נסיגת כוחות של רוסיה מערים רבות באוקראינה ובהן קייב וסביבותיה. המודיעין הזר שסייע לאוקראינים לשבור את מתקפות הרוסים ולשבש את התפקוד לאורך שדרת הפיקוד שלהם, תרם משמעותית לצורך של צבא רוסיה לחשב מסלול מחדש באוקראינה.
למודיעין יש כוח אדיר בכל הקשור לשדה הקרב, את זה ניתן לראות היטב באוקראינה. תמיד יש גם אי דיוקים טבעיים בתמונת מודיעין ועדיין, ראוי לציין כי הביון המערבי מקפיד לרוב להציג תמונה אמינה של המצב בשטח. לא פעם, כאשר האוקראינים הפריזו במידע שהפיצו, דווקא אותם גופי מודיעין ציננו את ההודעות שלהם, אך השורה התחתונה היא שאותם גופי ביון פועלים לטובת האינטרס האוקראיני באופן מובהק.