אפליקציה חדשה של פיקוד העורף תאפשר לאזרחי ישראל בעלי הטלפונים החכמים לקבל התרעה על מקרה חירום - בכל מקום ובכל זמן. האפליקציה, שנמצאת בפיתוח בימים אלה, תשתמש בנתוני המיקום של מכשירי הטלפון של המשתמשים (באמצעות ה-GPS) על מנת לספק התרעה במקרה חירום, כך שיוכלו להגיע למרחב המוגן הקרוב ביותר.
ראש ענף התרעה בפיקוד העורף, סא"ל לוי יטח, הסביר את החשיבה שמאחורי הפיתוח החדש. "בישראל יש שישה מיליון גולשים באינטרנט, בדואר האלקטרוני, בבית, בטאבלטים ובטלפונים החכמים - כל הזמן ובכל המדינה - הם חיים ברשת. המטרה היא ניצול של תשתית האינטרנט לצורך הפצת מידע שיעניק התרעה והנחיות לציבור מדינת ישראל", ציין.
על מנת להשיג את מטרתה, האפליקציה, שתקרא "iOref", תשתמש ברשת האינטרנט ותעביר לא רק התרעות, אלא גם מידע בצורת תמונות, סרטונים וטקסטים שיסייעו לאזרחים להתמודד באופן הטוב ביותר עם מצב החירום.
איתור מיקום גם ללא קליטה סלולרית
עם קבלת ההתרעה על האיום ומיקודו בפיקוד העורף, האפליקציה תשלח התרעה ממוקדת למשתמשים שהיא תזהה שממוקמים באזור הסכנה לפגיעה. את זיהוי המיקום של המשתמשים, תבצע האפליקציה במספר דרכים: במידה ושירותי המיקום (GPS) של הטלפון פעילים, תזהה המערכת את מיקומו של הטלפון ותתריע בהתאם, במידה ושירותי המיקום של הטלפון אינם פעילים, תשתמש המערכת בשיטה של "חיתוך תאים", אשר מספקת מיקום מדויק לכדי חמישים מטרים ממיקומו המדויק של המכשיר. זאת דרך חיבור נקודת אמצע בין שתי נקודות קליטה סלולריות.
חידוש נוסף באפליקציה, אשר נועד להבטיח התרעה בכל מקום, גם באזורים בהם אין קליטה סלולרית רגילה או בזמני עומס בהם הרשת הסלולרית לא מתפקדת, הוא שימוש בשידור תאי (Cell Broadcast). שיטת שידור זו לא מתבססת על הטלפון עצמו אלא, על אנטנת השידור הסלולרית, והיא מסוגלת להעביר מסרים גם במצב בו למכשיר אין קליטה סלולרית.
אזרח אשר יוריד את האפליקציה יתבקש למלא מספר שאלות, בהן יתבקש להביע את הסכמתו לחלוק את נתוני המיקום שלו, ולמלא את מקום מגוריו. לאחר מכן, האפליקציה תהיה רדומה במכשיר עד אשר יהיה בה צורך. תוסף לאפליקציה יאפשר למשתמשים לעקוב אחרי התרעות בעוד שלושה אזורים נוספים בהם יש להם עניין. "לדוגמה, אם אני עובד ברמלה והילדים שלי לומדים באשדוד, אני רוצה לדעת מה קורה גם במקום בו הילדים שלי נמצאים. מדובר בהתרעה שתהיה רלוונטית רק למשתמש", הסביר סא"ל יטח.
כרגע האפליקציה עדיין בשלבי פיתוח וגרסה ראשונית שלה תיבחן בעוד כשלושה וחצי חודשים מתוך כוונה לשחרר אותה לציבור עד סוף חודש יוני. לאחר שחרור האפליקציה לציבור, תימשך העבודה על גרסה למחשב הביתי, אשר תעבוד במתכונת דומה לאחותה הניידת. "אני רוצה שההתרעה תגיע כמה שיותר מהר למשתמשים בכמה שיותר מקומות. העולם מתקדם ואנחנו מתקדמים יחד איתו", סיכם סא"ל יטח.