עימותים קשים, הרוגים ופצועים רבים היו השבוע בגבול רצועת עזה. עשרות אלפי בני אדם הפגינו במספר מוקדים לאורך גדר הגבול, הבעירו צמיגים, השליכו אבנים, מטענים ובקבוקי תבערה כחלק מ"צעדת המיליון", כמחאה על מעבר השגרירות האמריקנית לירושלים וציון יום הנכבה.
מי שהצית בשטח את המחאה הוא ארגון הטרור חמאס. שליטתו של הארגון באירועים ניכרת בפעולות הסתה גלויה לאלימות, קריאה להגעה לגדר, ארגון לוגיסטי ובקרה על המתרחש מעמדות שליטה בקרבת גדר המערכת.
חמאס אומנם מנסה להציג עצמו כארגון פוליטי, מדיני וחברתי, אבל שלא יהיה ספק, מי שקובע את הטון הם אנשי הזרוע הצבאית. הם שולטים בממון, בחיי האזרחים ברצועה וגם בתאריך המדויק של המלחמה הבאה.
יש רמטכ"ל, מפקדי מרחבים וגם חטיבות
כלי התקשורת בישראל נוהגים לכנות את מפקד הזרוע הצבאית של הארגון כ"רמטכ"ל חמאס" ואת מפקדי הערים כ"מפקדי חטיבות". בצה"ל לא אוהבים את הכינויים האלה, שכן לא מדובר באנשים שעברו הכשרה צבאית במכללה לפיקוד ומטה או משהו בסגנון הזה. מפקדי הזרוע הצבאית של חמאס התקדמו בגלל כריזמה אישית, וותק והרבה דם ששפכו, ולא רק בצד הישראלי של הגדר.
לכל עיר ברצועת עזה יש מפקד, שבתחום אחריותו לאמן את הלוחמים ולהתכונן ללחימה במקרה שישראל תפלוש. תחת פיקודם יש יחידות צלפים, טילי נ"ט, חיילי רגלים, יחידות של מומחי לחימה במנהרות ועוד. כמו כן הם אחראים לייצר אש רקטות בשעת פקודה. במקרה של הערים הסמוכות לגדר, הם אלה מנהלים היום את אותן הפגנות "שלום" שאנחנו עדים להן.
הכירו את האנשים הכי מבוקשים בארגון חמאס. או למעשה: הצצה לרשימת החיסול של צה"ל ושב"כ ברצועת עזה.
"האורח" המבוקש: מוחמד דף
ראש גדודי עז א-דין אל-קסאם – הזרוע הצבאית של חמאס מומחד דף הוגדר על ידי מערכת הביטחון הישראלית כטרוריסט המבוקש, הבכיר והוותיק ביותר ברשמית החיסול של ישראל. מדובר באדם שאחראי לרצח של ישראלים רבים מאז שנות ה-90.
ישראל ניסתה להתנקש בדף פעמים רבות, ללא הצלחה. דף התייחס לניסיונות ההתנקשות בו בנאום טלפוני שנשא בכנס לציון 15 שנים להיווסדה של חמאס: "אללה רצה להרגיז את היהודים והוא הציל אותי".
במבצע "צוק איתן" המשיך דף לשמש מפקד הזרוע הצבאית של חמאס למרות פציעות קשות ונכות שהזיזו אותו מקדמת הבמה. בתקשורת הזרה פורסם כי במהלך המבצע הפציץ צה"ל את ביתו בשכונת ח'אן יונס בעזה, וששני פלסטינים נהרגו בהפצצה. אך כשנה מאוחר יותר פורסם בישראל כי הוא עדיין בחיים. הכינוי דף ("צ'יף" בערבית – "אורח") ניתן לו ככל הנראה מכיוון שנהג להחליף כל הזמן את מיקומו.
המפקד בפועל: מרוואן עיסא
מרוואן עיסא הוא האיש שעומד בפועל בראש הזרוע הצבאית של חמאס והוא ממייסדי הארגון. עיסא היא מי שהוביל את חמאס לפרויקט המנהרות, יזם את הקשר של הארגון עם איראן ואת הקמתן של יחידות קומנדו חדשות לארגון.
משהו על דמותו של האיש ניתן ללמוד מדברים שאמר לנו בעבר קצין בכיר בצה"ל: "בפברואר 2005 עיסא יצא בראש קבוצה של אנשי חמאס לתקיפה של כלא בעזה. היו שם אנשי פת"ח שרצחו קרוב משפחה שלו. אחרי שהם השתלטו על הכלא הם הוציאו את האסירים מהמבנה והוציאו אותם להורג. לא בטוח בכלל שאותם האנשים באמת השתתפו ברצח, אבל זה לא ממש עניין אותו".
מפקד מרחב צפון הרצועה: אחמד ע'רנדור
כמו רוב הבכירים של הארגון, אחמד ע'רנדור - בכיר הזרוע הצבאית של חמאס שאחראי על הלחימה וההגנה בצפון רצועת עזה - שרד מספר ניסיונות חיסול של ישראל. יש לו המון דם על הידיים, של ישראלים ופלסטינים והוא נחשב לקיצוני אפילו ביחס לקולגות שלו.
על פי הפלסטינים, במהלך עימות בין ישראל לחמאס במסגרתו בוצע ירי רקטות לעבר ישראל בשנת 2007, הורה אחמד ג'עברי שהיה בזמנו המפקד בפועל, לעצור את הירי, אולם ע'רנדור סרב והמשיך בשיגור לעבר ישראל. הוא מהבודדים שהיו מעורבים בחטיפת גלעד ונותרו בחיים. במסגרת תפקידו הוא אחראי גם על התיאום בין מפקדי הערים, הכפרים ושאר מרחבי הלחימה בצפון הרצועה.
מפקד מרחב מרכז ברצועה: אימן נופל
אימן נופל נחשב לנץ מבין פעילי הארגון. הוא אחראי על התאום, ובלחימה על ניהול האש בכל מרחב מרכז עזה. כבר לפני עשור הצליח נופל לקשור קשרים עם הבדואים בסיני כדי שאלה יוכלו לסייע לזרוע הצבאית בעיקר בכל הקשור ללוגיסטיקה ונשק.
בשנת 2008 הוא פוצץ את החומה בין עזה לסיני, מה שהפך אותו למטרה גם אצל המצרים. הוא נעצר על ידם כשהסתנן לסיני ועונה בכלא המצרי. הוא הצליח לברוח בשנת 2011, במהלך המהומות של האביב הערבי במצרים.
מפקד העיר עזה: ראאד סעד
ראאד סעד הוא לא רק מפקד העיר הגדולה ביותר ברצועה. במהלך מעצרו של מחמד מורתג'א על ידי שב"כ, התברר שסעד אחראי בין השאר על "הסתת" כספי תרומות לתושבי עזה לזרוע הצבאית. כמו כן, הוא האחראי על שיפור דיוק הרקטות המשוגרות לעבר ישראל - בעזרת גורמים בטורקיה.
מפקד העיר ח'אן יונס: מוחמד סנוואר
מוחמד סנוואר הוא פעיל בזרוע הצבאית של חמאס מאז שנות ה-90. הוא ישב בכלא הישראלי והפלסטיני ונחשב למבוקש בכיר ששרד לפחות שישה נסיונות חיסול ממקודים וגם את הריסת ביתו על ידי צה"ל.
מעמדו של סנוואר שודרג באופן משמעותי אחרי שאחיו יחיא סנוואר הפך למנהיג חמאס. כמו כל מפקדי הערים, הוא אחראי על כמה אלפי לוחמים וירי רקטות לעבר ישראל בשעת פקודה. שמו של סנוואר עלה לכותרות ב"צוק איתן", אז צה"ל פרסם חילופי דברים מרשת הקשר של חמאס, שם נשמע סנוואר מעודד את לוחמיו שנלחמו נגד צה"ל: "ניצחתם בעמידתכם האיתנה בעופרת יצוקה, וניצחתם באחדותכם בעמוד ענן. אנו תפילה לאללה שתנצחו בגדולתכם נגד האויב במערכת צוק איתן. עליכם להתאזר בסבלנות, להיות מלאי גבורה. אללה יביא לכם ניצחון. מאללה הטוב והמיטיב תבוא הישועה".
בין מפקדי הערים, ניתן למנות גם את אימן מנצור, אחמד חמודה ועיאד א-שנברי, שמפקדים על ג'בליה, בית להיה ובית חנון בהתאמה. מפקד גזרת רפיח עלה לאחרונה לכותרות, אחרי שבכירים בצה"ל טענו שהוא היה בכוונת של צלף ישראלי, כשניהל את ההפגנות על הגדר בגזרה שלו, ובצה"ל החליטו שלא לירות בו.
לצד מפקדי החטיבות, ניתן למנות גם את הבכירים בתחום החבלה והביטחון הפנימי של הארגון – אנשי המנהלה, המודיעין והמבצעים במפקד הזרוע הצבאית:
בכיר במערך החבלה ואמל"ח: עימאד עקל
עימאד עקל הוא האיש שאחראי על הצטיידות מערך החבלה של חמאס ועל אימון האנשים בהכנת והפעלת חומרי נפץ ומטעני חבלה. על פי הדיווחים הוא גם מפעיל חוליות של גורמים בעזה שאינם קשורים לחמאס. מעניין לציין שבכל פעם שחיל האוויר הישראלי תקף את ביתו, תועדו פיצוצים גדולים שהעידו על אמל"ח שהוחזק שם. הוא עלה לכותרות לאחר שהיה מעורב בחיסול פלסטינים כנקמה על רצח אחיו.
ראש מערך הרקטות: איימן סיאם
למרות שבישראל כבר בישרו על מותו של איימן סיאם באופן מאוד נחרץ, האיש שמנהל את מערך הרקטות של חמאס בחיים.
איימן סיאם הוא האיש שמעביר לכל מפקד אזורי כמה רקטות לירות ביום ולאן (נתונים שנקבעו מראש). הוא זה שאחראי גם על הסתרת האמצעים והמשגרים, לרוב בסביבה אזרחית. מערך הרקטות של חמאס בנוי באופן כזה שכל אזור יכול לשגר באופן עצמאי ועליו לייצר כמות מסוימת של רקטות ביממה. הפסקות האש, כמו יתר פעולות הירי של הארגון, מלמדות על השליטה הפיקודית של חמאס על מערך זה.
אחרי שניצל מניסיון התנקשות ב"עופרת יצוקה", רגע מביך נרשם לצה"ל במבצע "צוק איתן. לאחר שפורסם שצה"ל הצליח לחסל את ראש מערך הרקטות של חמאס כשרכב על אופנוע – חזרו בצבא מהדיווח. הסתבר שהאיש על האופנוע לא היה סיאם, והאחרון עדיין חי ויורה.
ראש מנגנוני ביטחון הפנים: תוופיק אבו נעים
תוופיק אבו נעים מפקד על כמה אלפי לוחמים שבשגרה אמורים לשמור על הסדר ברצועה. הם אלה שמבצעים מעצרים של פעילי ארגונים סוררים שיורים רקטות לעבר ישראל ופועלים נגד פעילי דאע"ש בעזה. הוא נחשב לפעיל בכיר ואנשיו אמורים להילחם בכוחות צה"ל במקרה שאלה יפלשו לרצועה. בעבר היה אסיר בישראל ושוחרר בעיסקת שליט. אבו נעים ואנשיו שותפים פעילים בניהול ההפגנות על גדר הרצועה.
"שר הפנים": פתחי חמאד
מי שמכונה "שר הפנים של חמאס" הוא פתחי חמאד, בשנות ה-50 לחייו, שמוכר בעיקר כאיש פוליטי של הארגון.
במקביל לתפקידו – שכלל בין היתר את ניהול עסקת שליט - הוא המפקד של "מגיני אל-אקצא" תא חשאי של חמאס. חלק מההערכות מדברות על כך שאנשי ארגון זה היו אלה שניסו לאחרונה להתנקש בראש הממשלה הפלסטיני ראמי אל-חמדאללה. מדובר בכמה מאות לוחמים שתפקידם להתנקש, לענות ולבצע שלל פעולות מתחת לפני השטח. תוך מתן מרחב הכחשה לחמאס עצמו, כולל פעולות טרור נגד ישראל.
מודיעין והברחות: מחמד דבאבש
מחמד דבאבש נחשב לבכיר מנגנוני המודיעין של חמאס ומראשי מנגנון ההברחות של אמל"ח לרצועה. מעט מאוד ידוע על פעילותו, אולם מעורבותו עם בדואים מסיני הביאה לזה שבעבר הוא נעצר על ידי המצרים. בין השאר ידוע שהחדיר פעילים שלו לארגוני הסיוע ההומניטריים בעזה ואלה חלבו משם לא מעט מיליוני דולרים לקופה של חמאס.
עוד שמות ששווה לזכור, הם עבד אל-האדי סיאם, מבכירי גדודי עז א-דין אל-קסאם שכבר ניצל בעבר מכמה ניסיונות חיסול של צה"ל ונאפז סבייח, אף הוא בכיר בזרוע הצבאית של הארגון. מדובר בשניים שאחראים על תיאום בין הדרג הבכיר של הארגון לשטח. השניים גם חברים במועצה הצבאית העליונה של חמאס. נאפז סבייח נראה לצדו של ג'עברי כשאלה ליוו את גלעד שליט, רמז לרמתו בארגון. סביח מבוקש וותיק שהיה אחד ממתכנני הפיגועים בקו 18 ירושלים בשנת 1996.
ליעדים אלה יש להוסיף גם את הפעילים שפועלים בחו"ל. כמו למשל ד"ר מען חטיב הוגדר על ידי השב"כ בתחילת 2015 כ"ראש זירת מלזיה" מטעם המפקדה הצבאית של החמאס בחו"ל. מחמוד עטון ומוסא עכארי פעילי חמאס בטורקיה, שאחראים על העברה של כספים לרצועת עזה והגדה כדי שישמשו לפיגועים נגד ישראל.
יש עוד הרבה שמות שלא פורסמו, שסביר להניח שמוכרים לצה"ל ונמצאים ברשימת החיסול. כמו למשל שמו של מפקד כוח נוחבה, יחידה הקומנדו של חמאס שמונה כמה אלפי לוחמים ואנשיה מאומנים בפעולות גרילה ושימוש במגוון רחב של כלי נשק.