בשנים האחרונות חלה עליה חדה ומדאיגה בתפיסת אמצעי לחימה בתחנות רכבת ישראל. מנתונים שהגיעו לידי mako פז"ם, בשנת 2018 היו 617 ניסיונות להחדרת אמצעי לחימה לרכבת לעומת 549 בלבד בשנת 2017 - עלייה של 12 אחוזים המתווספים לעליה של 20 אחוזים בין השנים 2017 ו- 2016.
בנוסף היו עוד עשרות מקרים של מציאת אקדחים ואמצעי לחימה שנשכחו במהלך נסיעה ברכבות, בתאי השירותים או על הספסלים. בין אמצעי הלחימה שנתפסו נמצאים גם רימונים, לבנות חבלה, תחמושת, מחסניות ועוד.
מאבטחי רכבת ישראל סיכלו בשנתיים האחרונות כמה פיגועי טרור ואירועים פליליים, לאחר שתפסו אמצעי לחימה רבים, כולל כמה שחיילים תכננו למכור לעבריינים וגם שוהים בלתי חוקיים שניסו להחדיר אקדחים.
"ערנות המאבטחים מנעה סחר באמצעי לחימה ומטבע הדברים גם מנעה פיגועים וחיסולים", ציין קצין מודיעין במשטרה, "חיילים הפכו ליעד עבור עבריינים וארגוני טרור בגניבת כלי נשק מבסיסי צה"ל ומכירתם תמורת בצע כסף".
גורם במשטרה מוסיף: "אחת השיטות של עבריינים בארגוני פשיעה היא להחדיר חיילים צעירים מטעמם לשרת ביחידות קרביות, כדי שתהייה להם נגישות לגניבת כלי נשק ורימונים באמצעותם הם מבצעים חיסולים. אם זה בירי או באמצעות מכוניות ממולכדות שמתפוצצות".
לדברי אותו גורם, "הצבא עושה סינון קפדני מאוד בעניין וכל מי שקשור בצורה ישירה או עקיפה לארגון פשיעה לא מגויס, אבל אי אפשר לעשות סינון אבסולוטי ויש כאלה שמצליחים לזלוג לשירות ביחידה קרבית".
"חיילים שסוחרים באמל"ח מנצלים לעיתים עומסים בימי ראשון וחמישי על תחנות הרכבת כדי לנסות להשתחל ללא בדיקה של התיקים שלהם. לפעמים זה מצליח ולרוב לא", הסביר קצין משטרה.
באחד המקרים נתפס חייל שנסע מבאר שבע לעכו כשבתיקו כמות גדולה של כדורים, כמה רימונים, מטענים מפורקים ולבנות חבלה. הוא נעצר על ידי המאבטחים, הועבר למשטרת ישראל והתברר שהוא גנב את אמצעי הלחימה והתכוון למכור אותם לעבריינים בארגוני פשיעה.
גורמים ברכבת ציינו, כי הבדיקות שנעשות לחיילים הן קפדניות ביותר כי לעיתים יכולים גורמי טרור להתחזות לחיילים ועלולים לבצע פיגועים. "היו מקרים מטורפים של חיילים ולוחמי מג"ב ששכחו רובים ואקדחים בתאי השוטרים בתחנות הרכבת ברחבי הארץ ובתוך הקרונות. מזל שהפקחים והנוסעים דיווחו עליהם וכך מנעו את העברתם לארגוני טרור או פשיעה".