כבר עשרות שנים שמשני צדי הגבול הקוריאני מוצבים מאות אלפי חיילים, לצדם אלפי טנקים ומעליהם מאות מטוסים. ארה"ב מחזיקה באזור צבא אדיר במסגרתו פועל "הצי האווירי השביעי", והמומחים מצביעים על תרחיש אפשרי, לפיו במקרה של התחממות הגזרה, מטוסים אמריקאים עלולים לתקוף טנקים צפון קוריאנים. אך מסתבר שהסיטואציה הזאת מתרחשת במקום הרבה פחות צפוי: לפי רשת וייס האמריקאית, מטוסים אמריקאים תוקפים טנקים צפון קוריאנים במרחק של 4,500 מייל מקוריאה – בעירק.
בתחילת החודש, 3 בדצמבר, פרסמה הרשת שמטוסי קרב תוצרת ארה"ב מסוג F-4, שהופעלו על ידי טייסים אירנים, תקפו מטרות של דאע"ש בעירק. על פי הרשת המטוסים הופעלו ללא סימני זיהוי, ככל הנראה בכדי להסתיר קשר אפשרי בין האירנים לארה"ב. על פי רשת וייס, זמן קצר אחרי התקיפה דיווחה רשת החדשות NK שטנקים מדגם רוסים שהושבחו על ידי צפון קוריאה והופעלו על ידי אנשי המדינה האסלאמית, הושמדו בתקיפה מהאוויר, שבוצעה כאמור על ידי טייסים אירנים. שהטיסו מטוסים אמריקאים.
אז איך הגענו למצב בו אירן עושה שימוש בכלי מלחמה של צבא ארה"ב, נגד מטרות טרור אסלאמיסטיות בעירק, שעושות שימוש באמל"ח רוסי שהושבח בצפון קוריאה? הטנקים, כך מסבירים בוייס, נפלו לידי הארגון הקיצוני בזמן מלחמת האזרחים בסוריה. ולמה אירן תוקפת את דאע"ש? ובכן, תלוי את מי שואלים.
סגן הרמטכ"ל של צבא אירן, מסעוד ג'זיירי, מכחיש שאירן מעורבת בהתקפות. זמן קצר אחרי פרסום התקיפה הצהיר ג'זיירי במסיבת עיתונאים שלמרות הדיווחים שום מטוס אירני לא תקף מטרות של דאע"ש בעירק, ושאירן לא תשתף פעולה עם ארצות הברית במלחמה נגד דאע"ש. אלא שארבעה ימים לאחר מכן ציטט הגרדיאן הבריטי את סגן שר החוץ האירני כשזה דווקא אישר שחיל האוויר של אירן תקף כוחות של דאע"ש בעירק, סמוך לגבול המשותף, וזאת לבקשת הממשלה בבגדד וללא תיאום מוקדם עם האמריקאים. בבגדד אגב טוענים שלא ידוע על להם על תקיפה כזאת. מה שמוסיף לא מעט שמן לסלט המסתורין האזורי.
חיל האוויר האירני - מיושן אך מפתיע
דווקא השימוש במטוסים אמריקאים פחות מפתיע בהקשר האירני. המטוסים האלה, F-4, F-14 ואחרים, נכנסו לשרות חיל האוויר של אירן במהלך שנות ה-70 וה-80. מאז השלטון הפרו-מערבי התחלף בזה של האייטולות וארה"ב הטילה אמברגו על אירן, מה שהביא לתחזוקה ירודה של מטוסי הקרב האירנים ואף מקרים של "קניבליזציה" –פירוק מטוס אחד כדי להשתמש בחלפים שלו עבור אחר.
אבל למרות כל הדיווחים, האירנים מוכיחים לעולם - בזכות מפגנים על בסיס שבועי ותקיפות - שחיל האוויר שלהם חי ובועט. על פי דו"ח של המכון למדיניות במזרח התיכון בוושינגטון, שפורסם ב-2012, לטייסי חיל האוויר האירני יכולות גבוהות יותר מכפי שהעריכו במערב. בין השאר הדו"ח מנתח את התקרית שבה אירן יירטה באזור המפרץ הפרסי מל"ט מסוג "טורף" של הצי האמריקאי. לפי הדו"ח, את המל"ט האמריקאי יירטו שני מטוסי קרב של חיל האוויר האירני. חוקרי המכון מציינים שלמרות שהחיל מפעיל כלים ישנים, חלק בני 40 שנים ויותר, הטייסים האירנים מפגינים כישורים גבוהים במיוחד. במקרה המל"ט טייסי הקרב האירנים פעלו ללא מכ"ם מנחה ולמעשה הונחו על ידי מערכת הבקרה האווירית, מה שמעצים עוד יותר את הפעולה.
כדי להבין את המורכבות של פעולה מסוג זה נציין שלאחר חדירת המל"ט של חיזבאללה לישראל, אגב בידיעה ואולי סיוע של אירן, התגאו בחיל האוויר שמטוסי F-16 הצליחו להפיל אותו וזאת למרות המורכבות. הקושי הוא בהבדלי המהירות שבין מטוס קרב למל"ט.
דיווחים ראשונים על תקיפות אירניות בעירק התקבלו כבר בחודש יולי האחרון. השאלה הגדולה עכשיו היא אם נראה שת"פ גלוי בין אירן למדינות המערב, או שנמשיך לראות תקיפות של מטוסי קרב שכביכול לא שייכים לאף אחד. משהו בסגנון הפעולה של הרוסים בחצי האי קרים. לחיל האוויר האירני יש על פי הערכות שונות כ-60 מטוסי F-4 פעילים ועוד כמה עשרות בודדות של מטוסי F-14, מסך של 80 שסופקו להם. לדאע"ש יש מנגד כמה עשרות טנקים שנפלו שלל ומאות רק"מים מדגמים שונים, רוסים, קוראנים וגם מערביים שלקחו לצבא עירק. כמו שזה נראה אזור הלחימה הזה יספק לנו עוד לא מעט סיטואציות מעניינות.