ח', כיום בן 61, הוא תושב מרכז הארץ אשר לחם במלחמת יום כיפור בחווה הסינית, אחד הקרבות הקשים והעקובים ביותר מדם שהסבו לצה"ל אבדות קשות ורבות.
ח', ששימש בקרב כתותחן טנק, חווה טראומות קשות במהלך הקרב. הוא ראה חלק מחבריו נהרגים מול עיניו, אחרים שנפצעו וטנקים שעלו באש כתוצאה מירי טילי 'סאגר' של הצבא המצרי. "הייתי עד למראות קשים ביותר. חברים שנהרגו, חיילים שנאלצו לדרוס חיילים מצריים בשרשרות טנקים ולהרוג אותם מטווח אפס כדי להישאר בחיים. טנקים בערו באש. עברתי טראומות קשות ביותר, לילות אכזריים. לא יודע איך שרדתי את הגהנום הזה", הוא טען.
לאחר שחרורו מהצבא, ח' למד באוניברסיטה יחד עם כמה מחבריו לקרבות המרים בחווה הסינית. מאז הוא כבר התחתן, הביא ילדים לעולם וניסה לנהל שגרת חיים רגילה. "חשבתי שאת זיכרונות המלחמה השארתי בשדה הקרב", סיפר. "את סיפורי הזוועה מהקרב נצרתי בתוכי ולא סיפרתי אותם לאיש במשך שנים רבות".
במרוצת השנים, חבריו של ח' הציעו לו לכתוב את זיכרונותיו בספר על הקרב, אבל הוא החליט להמתין עם זה עד שיהיו לו הכוחות הנפשיים להתמודד עם הדברים הקשים שעבר.
"התחלתי לכתוב והרגשתי לחצים קשים בחזה"
לפני מספר שנים, ח' קיבל פנייה מאחד מחבריו לנשק שביקש ממנו לכתוב על החוויות והזיכרונות שעבר בקרב על החווה הסינית. הוא ניסה כהרגלו להתחמק, לא רצה לחזור לאותם רגעים, אבל לבסוף שוכנע כי זה דבר חשוב שיש לעשות למען הדורות הבאים, לזכר הלוחמים שנהרגו ולאלה שנותרו בחיים.
ח' ניסה להתגבר על הקשיים הנפשיים והחל לכתוב במאמץ רב את זיכרונותיו לספר, אבל מהר מאוד הרגשות הציפו אותו והמראות הקשים חזרו אליו שוב. "כשהתחלתי לכתוב את הזיכרונות שלי לספר ונזכרתי במה שעברתי, הרגשתי לחצים קשים בחזה, קשיי נשימה", הוא מספר, "כשסיימתי לכתוב יצאתי נסער מהבית וסיפרתי לזוג חברים, תוך שאני בוכה ומתמוטט נפשית, מה שעבר עליי בכתיבה. אני נמנע היום מכל דבר שעשוי להסב לי טיפת אושר".
"מאז שפתחתי את תיבת הפנדורה שאותה ניסיתי להדחיק כל השנים, החל להדהד במוחי ובאוזניי כל מה שקרה. הזעקות קורעות הנשמה של הפצועים, השרופים המרוטשים, ריחות הדם, עצמות חיילים אומללים של האויב שדרסנו בשרשרות. הפחד, תחושת המחנק, הכול חוזר אליי כאילו זה קרה אתמול ולא לפני 40 שנה", טוען ח'. לדבריו, הדבר פגע לו בזוגיות וכאמור במצבו הנפשי שהדרדר עד מאוד.
ח' פנה לקצין התגמולים במשרד הביטחון על מנת שזה יכיר בו כנכה צה"ל, לאור תסמונת הפוסט טראומה שתקפה אותו בעת כתיבת הזיכרונות לספר. קצין התגמולים החליט לדחות את התביעה בגין התיישנות והעדר תיעוד רפואי בתיק.
בעקבות זאת, ח' פנה לעו"ד יואב אלמגור, שהגיש בשמו תביעה לבית המשפט השלום בראשון לציון נגד קצין התגמולים. לתביעה צורפה חוות דעת של פסיכיאטר מומחה, אשר קבע כי כתיבת הספר והעלאת הזיכרונות גרמה לטראומה נפשית קשה, שכן בתור לוחם הוא נחשף למראות קשים ביותר שעלולים לגרום למצוקה לכל אדם. עוד נטען בחוות הדעת, כי שחזור האירועים בשדה הקרב בעת כתיבת הספר גרמו להפרעות פוסט טראומתיות של ח', שאותן שמר לעצמו כל השנים ומנע מהן לפרוץ החוצה.
הפסיכיאטר קבע לח' 30 אחוזי נכות נפשית. בית המשפט ידון בקרוב בתביעה ויכריע האם להכיר בח' כנכה צה"ל.