צפון קוריאה סיפקה ביום שלישי השבוע הצצה ראשונה לצוללת טילים בליסטיים חדשה של הצי, רק שעל פי חלק מהדיווחים לא בטוח שמדובר בצוללת חדשה.
מומחים שבדקו את התמונות ששודרו מצפון קוריאה, מעריכים שלא מדובר בצוללת חדישה. למעשה, מדובר בצוללת אלקטרו דיזל מסוג "פרויקט 633" המוכרת במערב בשם "רומיאו". מדובר בצוללת שנבנתה בימי ברה"מ, בין סוף שנות ה-50 עד ל-1961. הסינים בנו את הדגם הזה עד לשנת 1984.
צפון קוריאה רכשה בעבר כ-20 צוללות מהסוג הזה, וככול הנראה הם לקחו לפחות אחת מהן ושינו באופן משמעותי את הגוף שלה. בין השאר הוסיפו, לפחות לטענתם וממה שנראה בתמונות, צינורות לשיגור טילים בליסטיים.
Similarities between #NorthKorea ‘newly built submarine’ and existing Type-033 Romeo SSK
Part #1 The Stern pic.twitter.com/ZoybDxZQdf
ככל הנראה, בחלק שבו אנשי הצפון טשטשו את תמונת הצוללת התקינו את צינורות השיגור. למרות ההרחבות הרבות שעשו לגוף וגם שינוי והגדלה של גשר הצוללת, נראה שצפון קוריאנים שמרו על כמה מהתכנונים המקוריים שנעשו אי שם בשנות ה-50.
הצוללת נחשפה במהלך ביקור מתועד של מנהיג קוריאה הצפונית קים ג'ונג און, שעל פי הפרסום הורה להאיץ את יכולות הצבא.
על פי הדיווח שפרסמה סוכנות הידיעות הרשמית של צפון קוריאה, קים הביע "שביעות רצון גדולה" מהצוללת החדשה אחרי שלמד על מערכות הנשק שלה והיכולות. עוד דווח שהורה להאיץ את פיתוח חיל הים הצפון קוריאני, כולל צי הצוללות שגם ככה נחשב לחריג בגודלו.
על פי הטענות של הצפון הצוללת נמצאת בשלבים אחרונים של בנייה והיא תיכנס לשרות מבצעי בתקופה הקרובה. "המנהיג העליון הביע שביעות רצון מהתכנון והבנייה של הצוללת שיאפשרו לה לשרת את האסטרטגיה הצבאית של המפלגה", נמסר מסוכנות הידיעות הצפון קוריאנית.
North Korea's new ballistic missile submarine is a refurbished antique: https://t.co/8vf1k0dhpm
לצפון קוריאה יש את אחד מציי הצוללות הגדולים ביותר בעולם, מקום שלישי אחרי ארה"ב ורוסיה. זה כולל 87 צוללות תקיפה ועוד 50 צוללות קטנות וזעירות לפעולות חשאיות כמו החדרת סוכנים, פעולות חבלה ועוד.
על פניו צי מאיים רק שהמספרים זה לא הכל. כמו שאר זרועות הצבא, מדובר בצי מיושן על גבול העתיק ברמת המוזיאון. המספרים אולי יכאיבו פה ושם, אבל זה צי שלא ישרוד יותר מדי בשדה הקרב המודרני.
צוללת שמשגרת טילים בליסטיים, בטח גרעיניים, היא איום מדיר שינה בארה"ב ויפן. מדובר ביכולת שלצפון אין כיום לפחות עד כמה שידוע, והעובדה שתהיה להם אפשרות לשגר טילים גרעיניים בלי להתגלות זה דבר מטריד ולא רק במדינות האלה.
אבל ל"ענתיקה" הזו כמו שהגדירו אותה כמה מומחים, יהיה מאוד קשה לפעול בחשאיות מול המערכות המתקדמות והפלטפורמות שיש לציים שמולה.
נזכיר שלפני שנה צפון קוריאה הצהירה שניסתה בהצלחה שיגור של טילים בליסטיים מצוללות (ולא כמו אלו ששגרה השבוע שלא מצוללת). גם אז המומחים הטילו ספק באמינות ההצהרות ואף העריכו שהם נמצאים כמה שנים מיכולת מבצעית מסוג זה. ספק שגם הצוללת ה"חדשה" משנה את המצב.