בתוואי שטח קיצוני ובמזג אוויר מאתגר, נערך לפני כשבועיים בקפריסין תרגיל ראשון מסוגו בחיל הרפואה. עד היום היכא"ם (יחידה כירורגית אשפוזית מטכ"לית), המוכרת יותר כבית חולים שדה, הייתה בשימוש אך ורק במבצעים הומניטריים. אך כעת, לראשונה, קיימה היחידה תרגיל רפואה יחד עם כוחות מיוחדים מחוץ לגבולות המדינה, וזאת כדי לדמות תרחישי מלחמה שונים, שבמסגרתם מוקם בית חולים שדה בשטח האויב.

במהלך התרגיל עברו החיילים את התהליך המלא מהרגע שבו נפצע לוחם עד לרגע שהוא מועבר לטיפול ביכא"ם. "תרגלנו את השרשרת הטיפולית שתהיה בזמן אמת", מסביר סגן קצין רפואה ראשי, אל"ם ד"ר חגי פרנקל. "לקחנו חייל שדימה פצוע, בדרך הוא עבר את דרגי הטיפול הרלוונטיים ובסוף התהליך הגיע לבית חולים שדה - כמו במלחמה".

לדבריו, מאחר שהתרגיל לא התקיים בישראל, צוותי הרפואה היו מנותקים מאזור הנוחות שלהם: "תוואי השטח היה שונה ממה שהם מכירים, מזג אוויר היה קשה לטיפול, העבודה הייתה מסביב לשעון ובנוסף הם טיפלו לבד בפצועים מה שנתן את האפקט המנטלי".

"היכא"ם יאפשר לנו להעניק טיפול רפואי מהיר ללוחמים בתוך שטח האויב", סבור אל"ם ד"ר פרנקל, "בזכות החובשים והמטפלים, שהם הטובים ביותר בתחום הטראומה והטיפול הנמרץ, ובזכות ציוד ההחייאה המתקדם".

העובדה שיכולות הסיוע ההומניטרי של צה"ל זוכות לשבחים ברחבי הגלובוס, ממש לא מפתיעה את אל"ם ד"ר פרנקל. "צוותי הרפואה שלנו מביאים מקצועיות שאין כמותה בעולם", הוא קובע, "הכתירו את בית חולים השדה שלנו לטוב ביותר, מאחר שהוא נותן מענה מגוון לפציעות שונות".

"לא בטוח שבמערכה הבאה נזדקק לכך", הוא מסכם, "אבל אנחנו יודעים שיש לצה"ל את היכולת לנהל בית חולים שדה מעבר לגבולות המדינה. אימון זה העלה את רמת הכשירות של צוותי הרפואה והכין אותו בצורה הטובה ביותר לזמן מלחמה עתידי".

הכתבה פורסמה במקור באתר צה"ל