נשיא צרפת, פרנסואה הולנד, הכריז בסוף השבוע האחרון על פתיחת מבצע צבאי שנועד לסייע לצבא מאלי שבאפריקה. המבצע הצרפתי נועד למגר את פעילות ארגוני טרור שמקושרים לאל קאעידה, לאחר שאלו התבססו בצפון המדינה. גם הבריטים הודיעו שיסייעו לצרפתים ומטוסי תובלה של הממלכה המאוחדת מסייעים בהובלה של ציוד צבאי למאלי. מדובר בחזית חדשה ישנה של הטרור העולמי, וגם לנו כישראלים כדאי להפנות תשומת לב למה שקורה ביבשת השחורה. נראה שארגוני אל קאעידה בונים מאחז ביבשת שכולל רצף טריטוריאלי במזרח – שזוחל לכיוון סיני ומשם לרצועת עזה. המבצע הצרפתי מתרכז כרגע בתקיפות אוויריות אולם כוחות קרקעיים של צבא צרפת ומדינות אפריקאיות נוספות כבר החלו לזרום למדינה.
כובשים את האוכלוסייה בכסף וממתקים
אחרי שבאל קאעידה הבינו שהם מתקשים לנצח באזור אסיה והמזרח התיכון, החליטו לפני כחמש שנים להעצים את הזרוע האפריקנית. הדבר תפס תאוצה אחרי חיסול מנהיג אל קאעידה אוסמה בן לאדן. גורמי מודיעין במערב יודעים לספר שפעילי הארגון מגיעים לכפרים במזרח היבשת, מדינות כמו סומליה, סודן ובמערב במאלי וחוף השנהב, שם הם מסייעים לתושבים העניים בכסף מזון ואף ממתקים לילדים. לדברי גורמי ממשל במאלי, פעילי הארגון הצליחו בשנים האחרונות לגייס לא פחות מ-130 מיליון דולר, בעיקר מחטיפות כופר. את הכסף הם משקיעים בגיוס לוחמים, הקמת מחנות אימונים ובתרומות לקהילות המקומיות.
הם מגיעים לכפרים חמושים בקלאצ'ניקובים ובכסף. אחרי שיצרו קשר ראשוני הם מסייעים בציוד וטיפול רפואי חינם. לדברי המקומיים כשנולד ילד בכפר פעילי הארגון שולחים מתנות וממתקים ואף מעניקים לכל משפחה סכום שווה ערך ל-20 דולר, משכורת עתק במונחים מקומיים. לאחר מכן הם בונים בכפר מסגד שהופך מאוד מהר למרכז הפצת האידאולוגיה ולשכת גיוס. כך הצליח הארגון להפוך את זרוע אפריקה שלו לאחת החזקות שאף מייצאת לוחמים לחזיתות אחרות, בהן אפגניסטן וסוריה.
הקשר הצרפתי ליבשת השחורה
נשיא צרפת, הולנד, הכריז שהמבצע הצרפתי הוא חלק מהמלחמה שנפתחה לפני עשור כנגד הטרור העולמי. אלא שלצרפתים יש גם לא מעט אינטרסים ביבשת אפריקה, רובם כלכליים. בנוסף ,חלק מאותן מדינות, בהן מאלי, הן מושבות צרפתיות לשעבר ונראה שגם לקשר ההיסטורי יש משמעות במעורבות הצרפתית. באפריקה חיים כיום רבע מיליון אזרחים צרפתים וחמישה אחוז מסך הייצוא הצרפתי נמכר באפריקה. לזה יש להוסיף את העובדה שאפריקה עשירה במחצבים טבעיים שרובם נמכרים ביבשת אירופה. בכל שנה קונים הצרפתים חומרי גלם ב-20 מיליארד אירו. בנוסף צרפת היא המייצאת השנייה בגודלה ליבשת. כשלמשחק נכנסים מוצרים כמו נפט, אורניום, מתכות יקרות ויהלומים, די ברור מדוע צבא צרפת פעיל מאוד ביבשת.
לצבא הצרפתי יש באופן קבוע 7,000 חיילים שפרוסים ביבשת אפריקה. יחידות צרפתיות, צבא ולגיון הזרים, פרוסים במדינות כמו חוף השנהב, ג'יבוטי, צ'אד ועכשיו גם במאלי. בשנים האחרונות ביצע הצבא הצרפתי מספר פעולות קומנדו בחוף השנהב, סומליה והיה שותף עיקרי בתקיפות אוויריות של מדינות נאט"ו במהלך המהפכה שהפילה את קדאפי.
על המעורבות ארוכת השנים של הצרפתים באפריקה ניתן ללמוד גם מכישלון מבצע החילוץ של היחידה המיוחדת GIGN בסומליה. בפרסום הראשוני מסרו הצרפתים שבפשיטה נהרג חייל מכוח החילוץ ואזרח צרפתי, אולם בהמשך למדנו שהאזרח שנהרג היה דניס אלקס, סוכן של ה-DGSE, הביון הצרפתי, שנלקח בשבי יחד עם סוכן נוסף (שהצליח לברוח) על ידי ארגון שבאב ששייך גם הוא לאל קאעידה. דניס היה חלק ממבצע איסוף מודיעיני של הצרפתים בסומליה. נכון להיום ישנם עוד שמונה אזרחים צרפתים שמוחזקים כבני ערובה באפריקה ומי יודע, אולי חלק מהם סוכני מודיעין.
המבצע הצבאי
ביום שישי האחרון התכנס הקבינט הביטחוני בצרפת, שם הוחלט על תחילת המבצע הצבאי. כבר למחרת, ביום שבת, תקפו מטוסי קרב מסוג מיראז' 2000 ורפאל מטרות באזור העיר קונה שנמצאת מצפון לבירת מאלי, במקו. מדיווחים שיצאו ממאלי עולה שלפחות מאה בני אדם נהרגו בתקיפות. המערכה האווירית כללה גם סיוע של מסוקי קרב צרפתים, והיא נעשתה במקביל לתקיפה מהקרקע של צבא מאלי. הצרפתים כבר רשמו הרוג בקרבות לאחר שטייס מסוקים צרפתי נהרג, אם כי נסיבות מותו עדיין לא ברורות.
ביום ראשון החלו לזרום לבמקו כוחות קרקעיים של צבא צרפת ולגיון הזרים. הצרפתים הסתייעו גם במטוסי תובלה גדולים מסוג C-17, שהעמיד לרשותם חיל האוויר הבריטי. גם ארה"ב מסייעת למבצע הצרפתי והחלה להפעיל מטוסים ללא טייס שמסייעים באיסוף מודיעין ואלי גם בירי מהאוויר. במקביל לכוחות הצרפתיים החלו לזרום למדינה יותר מ-3,000 חיילים של חוף השנהב, אליהם מצטרפים גם חיילים מניגריה, סנגל וניז'ר. המבצע הצרפתי כבר החל לרשום הצלחות לאחר שכוחות מאלי, כאמור בחסות חיל האוויר הצרפתי, הצליחו להניס את המורדים אל מוחץ לעיר קונה.
נראה שהלחימה במאלי תהפוך לחזית גדולה ומשמעותית, זאת לאחר שעבדאללה אל צינגטי – דובר אל קאעידה באזור הסהרה – אמר, "מדובר במבצע צבאי של הצלבנים נגד הפרויקט האסלאמי שנועד לסייע למאלי. כל המוסלמים צריכים להגיע למלחמה ולעצור את הצלבנים". הוא גם העביר מסר מאיים לצרפתים ואמר, "העסק הזה עדיין בידיים שלכם. עיצרו את העוינות כלפינו, אחרת תחפרו את הקברים של בניכם במו ידיכם כדי לשלוח אותם לגיהינום".
נראה שבצרפת חוששים שהלחימה תגלוש למדינה עצמה והולנד הורה לגופי הביטחון להגביר את ההערכות כנגד פיגועי התאבדות ופעולות טרור. כמו כן הורה לצבא להיערך לפינוי של יותר מ-6,000 אזרחים צרפתים שחיים במדינה.
גורם צבאי שצוטט בכלי תקשורת בצרפת אמר, "נראה שאנחנו לקראת מערכה גדולה כנגד הטרור העולמי שתשפיע על האזור גם מחוץ ליבשת. הטרוריסטים של אל קאעידה לא יוותרו כל כך מהר על המאחז האיתן שבנו באפריקה. מאחז שמהווה גב לוגיסטי וצינור אספקה לחזיתות נוספות".
הקשר הישראלי
ההתבססות אל ארגוני הטרור ביבשת אפריקה משפיעה ותשפיע גם על מדינת ישראל. כבר היום פועלים ברצועת עזה ארגונים סלאפים בעלי קשרים לארגון אל קאעידה. ברצועה קיים ארגון שנחשב לקטן בשם ג'יש אל-אסלאם (צבא האסלאם), ארגון שמקבל את הכסף והנשק מפעילי אל קאעידה באפריקה. הציוד הצבאי מגיע לסודן (חלקו מיוצר שם בסיוע איראני) ומשם מוברח למצרים. בעזרת שבטים בדואים ופעילי אל קאעידה שפועלים גם בסיני הוא מוברח דרך מנהרות לרצועת עזה. צבא האסלאם היה מעורב בחטיפתו של גלעד שליט, ובנוסף פעל נגד אזרחים מערביים שנמצאים ברצועה. בארגון הכריזו שבכוונתם להקים בעזה, בתור התחלה, אמירות אסלאמית. נראה שאפילו בחמאס חוששים מהארגון הקיצוני ולא מעט עימותים קשים התרחשו ברצועה בין חמאס לצבא האסלאם.
לפחות על פי פרסומים זרים ניתן לספר שבישראל ערים למה שקורה ביבשת אפריקה. על פי אותם פרסומים ישראל ביצעה מספר תקיפות בסודן כנגד מחנות אימונים, מפעלים לייצור נשק ושיירות שהיו בדרכם לעזה. בנוסף לזה ישראל מסייעת לצבא קניה (בעלת ברית חשובה של ישראל ביבשת), במלחמתה נגד פעילי ארגון אל שבאב. אל שבאב, כאמור ארגון שבסיסו בסומליה, הקים מאחז חזק בקניה. צבא קניה פתח כבר לפני שנה במערכה אווירית וקרקעית נגד הארגון, כשבין השאר הוא הסתייע בקצינים ומודיעין ישראלים ואמריקאים.
נראה שמאז שנפתחה מלחמת הטרור העולמית נעלם המושג של טרור מקומי. כל המערכות מקושרות וזו כבר לא בעיה של ממשלה כזו או אחרת. הקיצונים פורסים את הרשת בכל מדינה והמלחמה במאלי מלמדת על השינוי בתפיסה. מדינות רבות משקיעות מיליוני דולרים – ואת דם החיילים – מתוך הבנה שהמלחמה על מאלי או כל מדינה אחרת היא מלחמה על הבית.