חשש כבד בירושלים ובוושינגטון: בשבועיים האחרונים גורמים בממשל האמריקני פועלים כדי לבטל את מכירת מטוסי ה-F-35 לטורקיה. זאת בצל ההתחממות ביחסי אנקרה ומוסקבה, המשבר הדיפלומטי בין טורקיה לישראל וברקע חשיפת האו"ם (ה') כי טורקיה עברה על חוקי הסנקציות ומכרה לאיראן ציוד טכנולוגי שרכשה מישראל.
בתחילת השבוע שעבר הגישו סנטורים אמריקאים משתי המפלגות הצעת חוק שמטרתה למנוע את מכירת המטוסים לטורקיה - ולבטל את הפעלת בסיס תחזוקה אזורי ייעודי לחמקנים. שבוע קודם לכן, עוזר מזכיר המדינה לענייני אירופה אהרון ווס מיטשל הודיע לטורקיה שאם תרכוש את מערכת ההגנה האווירית הרוסית S-400, ארה"ב תשקול לבטל את עסקת החמקנים.
בלוקהיד מרטין מבהירים שהעסקה עם טורקיה מתנהלת על פי התכנון - כשהמטוס הראשון צפוי לנחות בשטח המדינה ב-21 ביוני. עם זאת, גורמים בחברה סירבו לאשר שטייסים טורקים הגיעו לארה"ב לאימון הסבה למטוס. "אני לא יכולה לאשר שטייסים טורקים מתאמנים בארה"ב. האם נעביר את המטוסים לטורקיה? זו החלטת הממשל", אמרה איימי גולד, סגנית הנשיא לאימונים והכשרות.
"הטורקים יצטרכו לעמוד בדרישות בדיוק כמו שאר השותפים", הסביר נשיא לוקהיד מרטין, דן שולץ. "כרגע יש זוג מטוסים טורקים בפורת וורת' שבטקסס, והם יסופקו עד סוף השנה. ביטול העסקה הוא החלטה ממשלתית. אנחנו בונים את המטוסים כפי שתוכנן".
לאור העסקה למכירת 100 מטוסי F-35 לטורקיה, גורמים בישראל חוששים מפני הדלפת סודות למוסקבה - ומכירתם למדינות עוינות המבקשות להתמודד עם מטוסי ה"אדיר" (F-35I) שהפכו מבצעיים בשנה האחרונה. קבלת המטוסים תציב את ישראל גם בעמדת נחיתות מספרית: חיל האוויר צפוי לקבל 50 מטוסי F-35I ("אדיר") בלבד, עם אפשרות ל-25 נוספים.
עוד בפז"ם:
>> רוסיה מוכנה לבנות לטורקיה כורים גרעיניים נוספים