אם במבצע צוק איתן הפלות מגדלי דירות בעזה היו נשק יום הדין, במבצע "שומר החומות" הדבר השתנה דרמטית. מטוסי הקרב של חיל האוויר, בדרך כלל רביעיית מטוסים אחרי נוהל 'הקש בגג' שבו קוראים לתושבים להתפנות, הטייסים מגיעים מכמה זוויות שונות ומטילים יחד פצצות כבדות, שפוגעות ביסודות של הבניין, באופן כזה שיקרוס כמגדל קלפים מבלי להפיל גם את המבנים הסמוכים.
התקיפות שגורמות להפלת המגדלים בעזה הפכו למתוקשרות בישראל ובעולם. בין השאר בגלל נוהל הקש בגג שגם נותן לצלמים זמן התארגנות. אבל איך נראים הדברים מהזווית של הטייסים? ביקשנו לשמוע מהם קצת על מאחורי הקלעים של הפעילות הזו ומה הם חושבים על האפקטיביות של תקיפות המגדלים ורבי הקומות ברצועה.
"תקיפה של מטרה מהסוג הזה היא חלק מבנק המטרות שנבנה לאורך תקופה מסוימת". מסביר רס"ן ג', טייס שמעורב בתקיפות המגדלים. "לא מדובר במטרות מזדמנות כמו משגר, כשלכל מטרה יש תיק שמרכז בתוכו את כל הנתונים הרלוונטיים לתקיפה, מודיעין, הפללה ועד לאיך תוקפים".
רס"ן ד', שהשתתף בתקיפת מבנים ומגדלים מספר ש"לא מדובר בגיחה שהיא מורכבת מדי, למען האמת זאת גיחה די פשוטה כשהאתגר פה הוא מקצועי. כלומר דיוק טיסה, גיחה גבוה עם משקלים כבדים ולשים את הפצצה בדיוק בנ"צ שלה בזמן הנכון".
"הדיוק הזה חשוב מאוד", הוא מדגיש, "בגלל החישובים שנעשו לאופן בו רוצים שהמגדל ייפול או שהמבנה יתפוצץ מבלי שזה יקרוס ברדיוס נרחב מדי באזור, שהוא מאוד צפוף. הדבר היחיד שמעניין אותי לראות זה שהפצצה התפוצצה בדיוק במקום שבו רציתי שזה יקרה".
סרן נ', שגם הוא השתתף בתקיפת מבנים גבוהים בעזה סיפר: "התאמנו על זה, חיל האוויר עשה מודלים והתכונן למבצע שכולם ידעו שיגיע. ההכנות לגיחה מאוד מקצועיות ואין פה מקום לרגשות ומחשבות, חוץ מהדגש המאוד חזק שנתנו למניעת פגיעה בבלתי מעורבים".
לדבריו, כך עובד סדר הפעולות: "אתה ממריא לתא שטח כשהרבה מאוד אמצעי חוזי (כטב"מים, אמצעי תצפית ומודיעין של צה"ל) אוחזים במטרה. הטייס המוביל מקבל את כל הדיווחים והאישורים הרלוונטיים ואחרי שזה קורה, ממבצעים סדרת פעולות ששמה את המטוס במקום הנכון כדי לשגר את הפצצה".
עיקר הלחץ כפי שהדגישו, היה לפגוע במטרה מבלי שיהיה נזק סביבתי. לפחות באחת מהתקיפות נאלצו לשגר מטוסים נוספים, אחרי שאחד מהמגדלים לא קרס לגמרי.
"היום מגדל נופל בעזה זה לא מה שהיה"
הפלת בנייני הדירות והמגדלים בעזה נועדה, על פי הצבא, לפגוע בנכסים של חמאס. אבל גם להרתיע את ארגוני הטרור שבעזה להמשיך לשגר רקטות לעבר ערי ישראל. האם זה עובד? שאלנו את הטייסים האם הפעולה שהם מבצעים יעילה, לתחושתם.
"לפני הכל התפקיד שלנו זה לבצע את הפקודות של הצבא, מתוך ידיעת התהליך שהכניס כל מטרה למחשב של המטוס", הדגיש רס"ן ג'. "אישית אני יודע להגיד שיש שם מטרות שמצדיקות את התקיפה. אין פה ספק בכלל. כל פגיעה שכזאת פוגעת עוד קצת בכושר הלחימה של חמאס ואני אישית מאוד בטוח בזה שכל נפילת בניין דירות או פיצוץ של בית שלהם, פוגע בהם קשה מאוד".
רס"ן ג' מזהה כאן גם מסר עוצמתי לחמאס. "כשאתה נמצא באוויר, רואים את האפקט של הפיצוץ, עשן ואבק. אבל יצא לי לראות מאוחר יותר בתקשורת את המטרה שלי קורסת ב'זום אין'. זה בהחלט נותן את האפקט כשאתה רואה דבר כזה. מצד שני, אתה גם מבין היום שהאפקט של מגדל נופל זה כבר לא מה שהיה לפני כמה שנים".
רס"ן ד' מתחבר לסוף דבריו של ג' ומוסיף: "נכון שאתה פוגע להם ביכולות לחימה ואין דרך אחרת. אין לי שום ספק שהאפקט של מגדל קורס משפיע עליהם. רק שבסוף הרקטות משוגרות לפה באותו הקצב ולדעתי האישית בלבד, בכלל לא בטוח שלחבר'ה 'הגדולים' של חמאס זה מזיז. הכוונה למי שזה אמור להשפיע עליו באמת. מישהו באמת חושב שיום אחרי המבצע ליחיא סינוואר או דף לא יהיה בית?".
רס"ן ד' מבהיר שהוא אינו מזלזל בעוצמת התקיפות שבין היתר ביצעו הוא וחבריו. "המכה שהם חטפו קשה מאוד. הנחתנו עליהם טונות של חימושים ואש, שלאף אחד לא יהיה ספק בזה. אבל גם אצלנו מבינים היום שאנחנו בעוד סבב, בעוד מבצע. היום אומרים בחיל אוויר דברים שבעבר לא נאמרו. אני לפחות לא זוכר שאמרו".
הוא ממשיך ומסביר את ההקשר לתחושות בהן הוא משתף: "אני יוצא לגיחה בתחושה של שליחות, רק שאני חושב שהפלת המגדלים הפכה להיות הדרך שלנו לפרוק את התסכול ממה שקורה לנו ומההצלחה של הארגונים בעזה להמשיך לבעוט. אנחנו לא מצליחים לעצור את הרקטות, לא מצליחים לפגוע בהנהגה של ארגוני הטרור, אז מפילים מגדלים".
לסיכום, טייסי חיל האוויר שבים ומדגישים שהם שלמים ומלאי תחושת שליחות על הפעילות אותה ביצעו במבצע שומר החומות, אך לחלקם יש ביקורת מסוימת על ההתמקדות בהפלת רבי הקומות ברצועה ולהבנתם, לא בטוח שהיה לה את מלוא האפקט שבישראל שואפים לו.