רב כלאי דודו הררי, קצין מודיעין בשב"ס, הבין שהוא מחזיק בידו 'פצצה מתקתקת' שעוד כמה רגעים עלולה להוביל למותם של עשרות ישראלים. הררי ידע שהמקור שלו הוא 'ברזל', כלומר שהמידע שהעביר לו הוא מהימן. המידע התייחס למחבל שנושא על גופו חגורת נפץ ונמצא בדרכו לבצע פיגוע גדול בישראל. הררי התקשר מיד לגורם בכיר בשב"כ ועדכן אותו במידע החם.
גורמי שב"כ וצה"ל אימתו את המידע והמחבל נעצר בטרם הצליח להפעיל את חגורת הנפץ ובכך למעשה נמנעו מותם של אזרחים רבים.
"זו תחושה טובה לסכל פיגוע כזה", אומר הררי בצניעות. "כשקיבלתי את המידע הזה מאחד האסירים הביטחוניים ידעתי שהוא מהימן, עשיתי את כל הבדיקות שלי. ידעתי שעליי למהר ויש לי כמה דקות ואולי כמה שעות להעביר את המידע במהירות כדי להציל חיים".
קציני המודיעין של שירות בתי הסוהר (הקמ"נים) נחשבים לחשובים ביותר בשמירה על ביטחון הסוהרים, האסירים ואזרחי מדינת ישראל. הם נמצאים הרחק מאור הזרקורים, מבצעים עבודה אפורה ושקטה שמעטים, אם בכלל, יודעים עליה, וחלקם מנעו עשרות פיגועים של מחבלים מתאבדים וחיסולים בקרב עבריינים בעולם התחתון, שיכלו להביא לפגיעה גם בחפים מפשע.
בכל בית כלא וגוש (מחוז) של שב"ס יש קמ"ן שתפקידו להשיג מידע על המתרחש בין כותלי הכלא, לאתר אסירים בעייתיים ומסוכנים, ולהפעיל אסירים שישמשו כמעין מלשינים או מדובבים ויעבירו לו מידע על תופעות בכלא (כוונה לבצע מרד, שביתות רעב, בריחות, פיגועים, חיסולים ודקירות של אסירים, וניסיונות פגיעה בבכירי הכלא והסוהרים). המידע הזה שזורם לקמ"נים מאפשר לשב"ס ולמנהלי בתי הכלא לשלוט טוב יותר בנעשה בבתי הסוהר ומסייע להם לסכל את המזימות.
"המודיעין בכלא הוא קריטי לגבינו גם בהיבט הפלילי והביטחוני", מוסיף רב"כ הררי. "הצלחנו למנוע מקרי מוות ולסכל אירועים קשים ששינו גורלות".
מגייסים אסירים בלי ידיעתם
את הדברים לעיל אמר הררי לאחרונה במסגרת כתבה במגזין הרבעוני של שירות בתי הסוהר, "רואים שב"ס". שלושה קמ"נים התראיינו לכתבה וחשפו את אופי עבודתם המורכבת. הררי (29), מהצעירים בקציני המודיעין בשב"ס, הספיק לשרת בכלא ביטחוני מהקשים בישראל – כלא 'רמון'. רב כלאי אשר בן חמו משרת כקמ"ן בכלא 'שקמה', ורב כלאי ואדים גולדשטיין, הינו קמ"ן כלא 'מעשיהו'.
במגזין השב"ס חושפים השלושה כיצד הם מגייסים אסירים שישמשו עבורם צינור מידע לנעשה בתוך התאים והאגפים.
"מתוך כל האסירים צריך למצוא את אלה שנגישים למידע שאנחנו צריכים", טוען רב כלאי אשר בן חמו. "אני יכול לומר שמקור טוב ואיכותי אי אפשר לקנות בכסף, אם מקור ירגיש שהוא יכול לסמוך עליי שאני אמפתי לבעיות שלו, יהיה לי קל יותר לגייס אותו. בבתי הכלא הפליליים למשל, כל בקשה של אסיר, החל בהכנסת ספר תורה ועד לביקור פתוח, עוברת דרך הקמ"ן. האסיר יודע שהוא יכול לפנות לקמ"ן וזה יעזור לו, אבל יש גבולות שאנחנו לא חוצים".
לדברי הררי ובן חמו, המקורות שמגוייסים לא מבינים שבעצם עברו 'צד'. "כל אסיר יכול להיות מקור. מה שמפתיע בכל העניין הזה שהמקורות לא מודעים לכך שהם מתפקדים כמקורות. הם לא מבינים שעברו 'צד'. הפעם הראשונה שמקור מעביר מידע היא הקשה ביותר", הסבירו השניים.
על פי הערכות שונות, לקמ"נים של שב"ס יש למעלה ממאה מקורות מודיעיניים בתוך בתי הכלא. "עיקר האתגר שלנו נוגע דווקא למודיעין האנושי, אותם מקורות חיים שאנחנו צריכים לגייס ולהעביר אותם לצד שלנו ויהיו נגישים להעביר לנו מידע על מה 'שקורה בכלא", הסביר רב כלאי ואדים גולדשטיין. "אף אסיר לא נכנס לאגף מבלי שהוא רואה את הקמ"ן. אנחנו לומדים להכיר היטב את האסירים, מנהלים איתם שיחות אינטימיות כדי ליצור בינינו אמון".
שיטת האשגרים
בשנים האחרונות הצליחו הקמ"נים בבתי הכלא הביטחוניים ליירט מאות 'אשגרים' – פתק מגולגל עם מידע שאסיר ביטחוני מעביר מאחד לשני בשיטות מתוחכמות, הכולל מסרים המדברים על ביצוע פיגועים, שיגור מחבלים והכנת מטענים מחומרים רפואיים וכימיים בתוך בתי הכלא. הקמ"נים נעזרים ב'עספורים' – אסירים שהם המלשינים השטינקרים שלהם באגפים הקשים והמסוכנים, שבהם מוחזקים המחבלים הכי מסוכנים בישראל, כדי להשיג מידע ולסכל פיגועים או בריחות.
"אוכלוסיית האסירים הביטחוניים מחולקת לארגונים ולכן עיקר הפעילות שלנו היא לנסות לגייס מקורות איכותיים מתוך אותם ארגונים ולהגיע למעשה לליבת המידע הקריטי כדי לסכל פיגועים, חטיפות חיילים ופעולות טרור אחרות", הדגיש הררי.
המידע שזורם לקמ"נים מנע בין השאר גם בריחות של אסירים ביטחוניים השפוטים לשנות מאסר ארוכות. אפילו לגבי רוצח ראש הממשלה, יגאל עמיר, התקבלו פריטי מידע בשנותיו הראשונות בכלא שהוא עלול לחפור מנהרה מתחת לתאו לכלא ולהימלט.
"אנחנו מתעסקים הרבה בנושא הבריחות, בעיקר באסירים שמוגדרים בעלי סיכון גבוה לבריחה. אנחנו 'מכסים' את האסירים האלה מבחינת מקורות בכל שעות היממה, כך גם אנחנו מנתבים אותם בתי הכלא המתאימים להם", מוסיף בן חמו, בהתכוונו לכך שאסירים המוגדרים כבעלי סיכון לבריחה מועברים כל כמה חודשים מכלא אחד לשני, כדי שלא יצרו קשרים עם אסירים שיסייעו להם לבצע את הבריחה.
"למדתי קוראן כדי להתחבר לאסירים"
בשנים האחרונות הקמ"נים של שב"ס הידקו את הקשר עם המשטרה, מצ"ח, שב"כ ורשויות המס – הכול כדי ללמוד לעומק על החיים של האסירים הביטחוניים ולהתמצא במנטליות שלהם. "לפני שהתחלתי לעבוד עם אסירים ביטחוניים חקרתי לעומק את כל ההיסטוריה של הארגונים שלהם, למדתי את שמות המנהיגים, התוודעתי לפעילות שלהם, למדתי את הקוראן, שיננתי פסוקים, כדי להתמצא בפרטים הכי קטנים", מציין הקמ"ן בן חמו.
הקמ"נים נעזרים בעבודתם השוטפת בסוהרים שנמצאים בחיכוך תמידי עם האסירים וידם כל הזמן על הדופק. בין השאר, במגזין השב"ס הם חושפים את שיטות הברחות הטלפונים הסלולריים לבתי הכלא, באמצעות ובסיוע של סוהרים. "בקרב האסירים הביטחוניים יש כאלו האחראים על גיוס אנשי הסגל. הם מחפשים סוהר חלש מבחינה כלכלית או רגשית. בדרך כלל הסוהרים מדווחים לנו, לכן חשוב לנו לשמור על קשר הדוק עם הסוהרים בשטח", מדגיש הררי, ומזכיר שבשנים האחרונות נעצרו כמה קציני מודיעין בבתי כלא ביטחוניים בדרום, וסוהרים שהיו מעורבים בהברחות של טלפונים סלולריים למחבלים כלואים, תמורת קבלת שוחד של מאות אלפי שקלים.
הקמ"נים שרואיינו לכתבה הודו שהם לא ישנים בלילה בגלל האחריות הכבדה והמשימות המוטלות עליהם, משימות ברמה לאומית של ביטחון המדינה. "יש לי ליד המיטה פנקס. בגלל שאני נמצא כל היום בעבודה אני מקבל המון מידע. רק בלילה הכול מתחבר לי ואני מוצא את עצמי במיטה ער שעה ויותר, משחזר את כל היום שעבר עליי בכלא, ואני רושם הכול בפנקס שדבר לא יישמט מזכרוני", אומר הררי.
הם אינם חוששים מאיומים של ארגוני טרור או ראשי ארגוני פשע בישראל וחייליהם. לדבריהם, הם למדו להתמודד עם זה. "כדי להיות קמ"ן צריך להיות אדם בעל אופי ששומר על קור רוח, לא לחיץ, אמין ובעל יכולת אילתור", מסבירים השלושה. "אין חופשות, אין מנוחות, זה תפקיד של 24/7. חלק מהקמ"נים מאויים. לקמ"ן אסור לחשוש שאם הוא עושה משהו או יגיד משהו יאיימו עליו. עם איומים נתמודד, אבל נעשה עבודה מקצועית".