כבר שנים ארוכות שארה"ב משמשת כשוטר העולמי, באמצעות צבא ענק עם תקציב של כ-600 מיליארד דולר, אך עתה, בשל המצב הכלכלי, נראה שהנשיא אובמה יאלץ לקבל כמה החלטות קשות בנושא ולקצץ בסדר הכוחות שפרוס מעבר לים – החלטות שישפיעו על הכפר הגלובלי ואולי גם על מדינת ישראל.
נכון להיום, הנתון המדהים מדבר בעד עצמו: החיילים האמריקנים פרוסים ביותר ממאה מדינות בעולם, כאשר בכל מקום בו הם נמצאים האינטרס האמריקני מובהק וברור. בחלק מהבסיסים האמריקנים בעולם יש מספר חיילים בודדים, בחלק אחר יש עשרות אלפים, ואין ספק שלאובמה יהיה לא קל להחליט מי יחזור לבית כדי להתמודד עם הקיצוצים בתקציב הביטחון, במיוחד על רקע המשבר המתפתח מול הרוסים והדגש שהפנטגון החליט לתת לאזור אסיה. כל זה ועוד לא הזכרנו שהמלחמה בטרור העולמי רחוקה מסיום ודורשת פריסת כוחות משלה. אומנם ארה"ב נמצאת בשלבי יציאה מאפגניסטן אולם מנגד לאחרונה פורסם על פריסת כוחות במזרח אירופה, באסיה ואפילו ביבשת אפריקה. בנוסף ישנו ספק גדול אם יצליחו לסגור את הבסיסים שבארה"ב עצמה לאור העובדה שעיירות רבות מבוססות כלכלית על השרות לאותם בסיסים.
חודש מרץ האחרון היה הראשון מאז פלשה ארה"ב לאפגניסטן ועיראק שבו לא נהרג אף חייל אמריקני. המלחמות המדוברות מיוחסות לנשיא הקודם, בוש, אבל מעשית בתקופתו של אובמה הכוחות המזויינים של ארה"ב פרסו להרבה יותר זירות ומעורבים בהרבה יותר קרבות. רק שהדבר נעשה הצורה שונה מאוד, המב"מ (מערכה שבין מלחמות), מושג שאנחנו הישראלים הכרנו רק בחודשים האחרונים קיים בארה"ב כבר מספר שנים. במקום מלחמות גדולות הם עברו לפריסות של כוחות מיוחדים, של תקיפות אוויריות ממטוסים חמקנים, כטב"מים, טילים וצוללות לרוב מבלי לקחת אחריות.
אז מצד אחד האמריקנים נכנסים לקיצוצים כואבים אולם מנגד הם עדיין בועטים בכל העולם ובהצלחה. מכיוון שקשה לסקור את כל בסיסי ארצות הברית בעולם, הבאנו בכתבה הבאה את המדינות המרכזיות בהן הנוכחות של צבא ארה"ב מורגשת היטב.
עוזבים את אפגניסטן: 33 אלף חיילים, 500 מיליארד דולר, 4,000 הרוגים
נכון להיום הסכסוך המדמם ביותר בו מעורבת ארה"ב נמצא באפגניסטן. עד היום המלחמה הזו עלתה לארה"ב בכ-500 מיליארד דולר ויותר מ-4,000 הרוגים. נכון להיום פרוסים באפגניסטן 33 אלף חיילים אחרי שארה"ב הסיגה כ-30 אלף חיילים שנשלחו ככוח תגבורת לפני כשלוש שנים. בארה"ב הצהירו שהצבא יצא מאפגניסטן בשנת 2014, אולם כבר עכשיו ברור שיהיה להם קשה לעמוד בהבטחה והנסיגה תסתיים בתחילת 2015, וגם אז יישארו שם כוחות אוויר ו"יועצים" מהכוחות המיוחדים. האמריקנים חוששים שלאחר שיצאו משם יזלגו מחבלים עם ניסיון קרבי לשאר העולם בדיוק כפי שקרה במקרים בעבר, כמו למשל אחרי הנסיגה הסובייטית מאפגניסטן.
הטקטיקה של צבא ארה"ב היא לאמן את הכוחות המקומיים עד לרמה שיצליחו להתמודד באופן עצמאי עם הטליבן כפי שעשו בעיראק. תהליך שבזכותו כמות ההרוגים והפצועים ירדה באופן משמעותי. אלא שגם בעיראק, ממנה נסוג צבא ארה"ב, עדיין יש חיילים לא קרביים ונראה שלא תהיה ברירה ויחידות לוחמות יחזרו לשם. למעשה, לפני כשנה חשף הניו יורק טיימס שמספר צוותים מהכוחות המיוחדים של ארה"ב הגיעו לעיראק. גורמים אמריקנים הסבירו שהסיבה היא חשש של זליגת מלחמת האזרחים בסוריה לדמוקרטיה השברירית של עיראק (גורמי מודיעין אמריקנים מדווחים שכבר נוצרו קשרים בין מורדים מסוריה לעירקים). ארה"ב גם נמצאת בעיצומה של תכנית במסגרתה הם מוכרים לעירקים נשק בהיקף של 19 מיליארד דולר. הבעיה היא שייקח זמן עד שצבא עיראק יקבל וילמד את הנשק החדש. ומפה אנחנו למדים שאפשר להוסיף לרשימה שלנו פריסת כוחות שנמצאים בעיראק.
המזרח התיכון: יחידות עילית בירדן, אלפי חיילים במדינות האזור
עירק היא לא המדינה היחידה אליה פרסו חיילים אמריקנים בשל המצב בסוריה. לפחות 150 חיילי יחידה מיוחדת נוספת פרסו לירדן. לכאורה מדובר בכוח קטן ולא משמעותי אולם יש לו תפקיד שישפיע גם עלינו. במידה ומשטרו של אסד יקרוס או שהוא יאבד שליטה הם אמורים להשתלט על כל מאגרי הנשק הלא קונבנציונאלי. בירדן יש כוח נוסף של לוחמי הכומתות הירוקות שמאמן שם את כוחות הביטחון של הרשות הפלסטינאית, בכדי שאלו יתמודדו בצורה יעילה עם ארגוני החמאס, הג'יהאד ושלל ארגונים סלפים שהחלו לצוץ פה בשנים האחרונות.
לכל הכוחות האלו ניתן להוסיף עוד חיילים אמריקנים שפרוסים במצרים, 241 במסגרת משקיפים של האום, קטאר, בחריין, סעודיה וכווית, שם יש כ-15 אלף חיילים אמריקנים ומאות טנקים ומטוסי קרב שפועלים מבסיסים באותן מדינות.
דרום קוריאה ויפן: שומרים על ציר הרשע
המזרח התיכון זה לא הצרה היחידה של האמריקנים. בפנטגון החליטו לחזק את הכוחות שלהם באסיה ולשים דגש באזור, החשוב להם מבחינה אסטרטגית. לאחרונה תוגברו הכוחות בדרום קוריאה ומספרם עלה ל-28 אלף. הכוחות פרוסים בדרום קוריאה רובם לאורך הגבול עם צפון קוריאה שנחשב לשקט אך מסוכן במיוחד. מבחינת האמריקנים צפון קוריאה היא חוליה בציר הרשע שמאיימת על העולם כולו, במיוחד לאור היכולת הגרעינית שלה. עם שליט מעורער בנפשו וצבא של יותר ממיליון חיילים הדאגה שלהם די ברורה. כמשקל נגד למשטר בצפון קוריאה ובסין, מחזיקה ארה"ב גם 50,000 חיילים ביפן ואת הצי השביעי שכולל כ-60 אלף חיילים שפרוסים על עשרות ספינות עם 350 מטוסי קרב.
המזרח הרחוק רווי גם הוא בסכסוכי גבולות ומאבקים גאו פוליטיים ובארה"ב חוששים ממלחמה אזורית וכמובן מפגיעה באינטרסים האזוריים שיש להם. בראיון שנתן בעבר לאתר פז"ם אמר ד"ר יורם עברון, חוקר בכיר במכון למחקרים אסטרטגיים, ש"ההתעצמות של צבא סין וחוסר היציבות בחצי האי הקוריאני הסיטה את הדגש האסטרטגי למזרח אסיה. אם עד לא מזמן מוקד ההסתכלות של ארה"ב מחוץ לבית היה אירופה, היום המוקד עבר למזרח אסיה וחלק משמעותי מהפריסה העולמית שלהם נמצא באזור".
כמו כן ניתן למצוא עוד 2,700 חיילים אמריקנים בקירגיסטן, חלק ניכר מהם אנשי חיל האוויר, וכמה מאות שפרוסים בתאילנד, סינגפור ואוסטרליה. באוסטרליה יש בסיס חדש והכוונה להציב שם עוד 2,500 נחתים על ציודם.
בסיס חשוב ניתן למצוא בטריטוריה הבריטית שבדייגו גרסיה. מבחינה מספרית יש שם רק 500 חיילים אולם מעשית מדובר במחסן לוגיסטי ענק ומקום מושבם של מפציצים מסוג B-52 ו-B-1 ובשעת הצורך גם חמקנים כמו ה B-2. במלחמת עיראק ואפגניסטן הם יצאו משם למאות ואלפי גיחות הפצצה ארוכות טווח.
הפיליפינים: הכוחות המיוחדים נלחמים בארגוני הטרור
כחלק מהמלחמה העולמית בטרור ניתן למצוא יחידות אמריקניות במדינות נוספות באזור כמו הפיליפינים, בעיקר צוותים אוויריים וכוחות מיוחדים. לפחות 174 לוחמים אמריקנים, אנשי הכומתות הירוקות ויחידות נוספות של מפקדת הכוחות המיוחדים, פועלים יחד עם צבא הפיליפינים כנגד ארגון הטרור "אבו סיאף" לו קשרים עם אל קאעידה.
בחודש פברואר 2012 מסרו מקורות רשמיים בפיליפינים על חיסול-ממוקד אמריקני שבוצע בדרום המדינה. אותם מקורות מסרו שלפחות 15 פעילי הארגון נהרגו בפעולה. הייתה זו חשיפה ראשונה לפעילות מבצעית במדינה, משום שעד אותו שלב התעקשו בארה"ב שהכוחות פועלים באימון הצבא הפיליפיני וביעוץ. על פי הערכות שונות לפחות 20 חיילים אמריקנים נהרגו במדינה כחלק מהלחימה בטרור.
אפריקה: אלפי חיילים שמשליטים סדר
מוקד נוסף שבו צבא ארה"ב מבצע פעילות ערה זה היבשת השחורה, אפריקה. על פי העיתון צבאי אמריקני, ה-Army Times, לפחות 3,000 חיילים אמריקנים פרסו בשנת 2013 ליבשת אפריקה. רבים מהם ניתן למצוא עד היום כשהם פועלים באזור קרן אפריקה בעיקר כנגד פיראטים מסומליה שפוגעים באניות משא ששטות באזור. סומליה אינה זרה לצבא ארה"ב ובמדינה מייחסים לאמריקנים מספר פעולות סיכול ממוקד בהן נהרגו פעילי ארגון "אל-שבאב" שמחובר גם הוא לאל קאעידה. הכוח האמריקני פועל במסגרת "כוח המשימה המשולב לקרן אפריקה, והכוח המשולב הבינ"ל 150". במסגרת הלחימה באזור נהרגו כמה מאות פירטים אולם גם ארה"ב ספגה שם אבדות, לפחות 30 הרוגים וכמה עשרות פצועים.
1,200 חיילים נוספים פועלים מבסיס קאמפ למוניר שבג'יבוטי. ורגע לפני שהחלו הבחירות האחרונות בארה"ב, אישר אובמה פריסה של 100 חיילים אמריקנים לאוגנדה. חיילים אלו אמורים לסייע למשטר כנגד מורדים שפועלים במדינה. יש לציין שגורמים בארה"ב מייחסים גם את תגבור הכוחות באפריקה למאבק נגד חדירה סינית ליבשת.
האמריקנים הקימו בסיס נוסף בניז'ר שעונה בדיוק להגדרות של המב"מ האמריקני. מדובר בבסיס ממנו מופעלים מטוסים ללא טייס וככול הנראה גם כמה צוותים של כוחות מיוחדים. הם מסייעים משם לצבא צרפת שפועל במאלי ובנוסף מבצעים סיכולים ממוקדים ופשיטות קומנדו על יעדי טרור.
תחת פיקוד אפריקה ניתן למצוא בסיס נוסף הנחשב משמעותי וממוקם בג'יבוטי. בבסיס הזה משרתים כ-3,000 חיילים ובניגוד לרוח התקופה הוא אמור לגדול באלף נוספים רובם אנשי הכוחות המיוחדים. הבסיס הוקם במקור בכדי לתמוך בלחימה נגד הפירטים אולם ככול הנראה פועל בעיקר נגד אנשי אל קאעידה בתימן והסביבה. לפחות 12 כטב"מים בעלי יכולת תקיפה מוצבים שם באופן קבוע ולצדם מספר לא ידוע של מטוסי F-15 ומסוקים מסוגים שונים. נכון להיום יש שם לפחות 360 "מפעילים" של הכוחות המיוחדים והבסיס עלה לכותרות בין השאר בזכות מבצע מוצלח לחילוץ בני ערובה שניהלו אריות הים.
חיילים אמריקנים ניתן למצוא גם בדרום אפריקה, כ-180 לוחמים, ובמדינות נוספות. חלק ניכר מהם שייכים ליחידות עלית ולקבוצת הכוחות המיוחדים של פיקוד אפריקה. אבל כמו שציינו יהיה מאוד קשה לכתוב על כולם וגם זה אומר הרבה על הפעילות של האמריקנים בעולם.
דרום אמריקה: פעילות ערה בחצר האחורית של ארה"ב
יחידות צבא קטנות של ארה"ב פועלות גם בדרום אמריקה משתי סיבות: המדיניות האמריקנית שקובעת כי דרום אמריקה היא חצר אחורית ואסור שתהיה נתונה להשפעה זרה; והמלחמה בסמים, כשהאמריקנים מבינים שישנו חיבור בין מבריחי הסמים לארגוני טרור. כבר שנים ארוכות שחיילים אמריקנים פועלים בקולומביה לצדן של סוכנויות כמו הרשות למלחמה בסמים ועוד. לאחרונה הוחלט על בנייה של בסיסים נוספים בארגנטינה ומדינות נוספות, אבל ללא ספק הבסיס המוכר ביותר נמצא בגואנטנמו שבקובה, שם צבא ארה"ב מחזיק לפחות אלף חיילים. אגב בתמורה להחזקת הבסיס משלמת ארה"ב לממשלת קובה 4,000 דולר בשנה.
הצבא החזק בעולם
הדף קצר מלרשום על כל הפעילות העולמית של צבא ארה"ב ועדיין לא דיברנו על החזקת הכוחות המסורתית במדינות אירופה שם פרוסים נכון להיום כ-65 אלף חיילים אמריקנים. לאלה יצטרפו כ-600 חיילים נוספים שישלחו לפולין בעקבות המשבר מול הרוסים. חיילים נוספים ישלחו כדי "לקיים תרגילים משותפים" עם צבאות המדינות הבלטיות. כפי שניתן לראות כל חייל שנמצא מעבר לים משרת אינטרס אמריקני מובהק וכן, לא פעם גם אינטרס גלובלי. למרות הקיצוץ המתוכנן לממשל של אובמה יהיה מאוד קשה להחזיר את הכוחות ליבשת, בעיקר משום שהם נמצאים שן מאינטרס אמריקני וחלק ניכר מהם לבקשת הממשלות של אותן מדינות.
גרזן הקיצוצים יוריד את מספר חיילי הצבא מ-570 אלף לכ-450 אלף, מספר שהפעם האחרונה שעמדו עליו היה לפני הכניסה למלחמת העולם השנייה. גם המארינס יאבדו כ-8,000 משרות וירדו ל-182 אלף. קיצוצים נוספים יורגשו במשמר הלאומי, ובמילואים של הצבא שם יקצצו כ-15,000 תקנים. המומחים הפסמיים לענייני צבא טוענים כי צבא ארה"ב יאבד את יכולת הלחימה שלו מעבר לים. המחמירים פחות חושבים שלא תהיה אפשרות לנהל שתי מלחמות במקביל.
"צמצום גודל הצבא לרמות הנמוכות ביותר מזה 70 שנה אינו משקף כראוי את האווירה הביטחונית הנוכחית, כאשר גם אנשי הממשל עצמם ציינו כי האיומים שמולם ניצבת המדינה שלנו נפיצים יותר מאי פעם", אמר כבר לפני מספר חודשים הסנאטור הרפובליקני מפלורידה, מרקו רוביו.
אבל אם להגיד את האמת ספק גדול אם לכוחות המזויינים של ארה"ב יהיה אתגר בלתי אפשרי גם אחרי הקיצוץ. זאת משום שעדיין יהיו להם כמיליון חיילים, בארמי, במרינס, במילואים ובשאר הזרועות, ועדיין תהיה להם הטכנולוגיה המתקדמת בעולם. הצי עדיין שומר על 11 נושאות המטוסים שחלק מהן אפילו יוחלפו בחדשות ויזכה לקבל עשרות ספינות טילים חדשות וצוללות.
הכסף אותו יחסכו בזכות הקיצוץ במספר החיילים יופנה בחלקו לרכש ציוד מתקדם והגדלת האימון של הנותרים. "עדיין נהיה צבא בעל גודל משמעותי מאוד", ציין פקיד בפנטגון בתגובה למדיניות הקיצוצים. "זה יהיה צבא גמיש, בעל יכולות, מודרני ומאומן היטב". די אם נזכיר שהיום, וגם אחרי הקיצוץ, פרוסים בעולם למעלה מרבע מיליון חיילים אמריקנים, שזה סד"כ גדול יותר מרוב צבאות העולם. גם אחרי הקיצוץ יעמוד תקציב הביטחון על 522 מיליארד דולר, הרבה מעבר לזה של הרוסים והסינים גם יחד. במקביל, וכפועל יוצא של המדיניות החדשה התקציב לאימון והפעלת כוחות מיוחדים ויחידות סייבר יגדל.
הדברים נאמרו בחדות מדויקת במאמרו של דורי גולד, נשיא המרכז הירושלמי לענייני ציבור ומדינה ומי שהיה יועצו המדיני של ראש ממשלת ישראל בנימין נתניהו ושגריר ישראל באו"ם: "במציאות שבה פועלת ארה"ב כיום, אין מעצמות או ציים ימיים שיכולים להיות תחרות של ממש לכוחה הצבאי של ארה"ב. ההשפעה האמריקנית ההולכת וקטנה אינה תוצאה של ירידה בעוצמה האמריקנית".