המבצע הנועז על אדמת סוריה שפורסם על ידי כלי תקשורת זרים ומייחס ליחידת שלדג פריצה למתקן בו התקיים ייצור טילים מתקדמים לחיזבאללה, איסוף מודיעין יקר ערך והשמדה שלא הייתה מתאפשרת מהאוויר, הוא אחד מהמבצעים הרבים שיוחסו בעבר ליחידת העילית של חיל האוויר.
לא מפתיע שהצבא בחר ביחידה למבצע הנועז, על פי פרסומים זרים. "שלדג" שהוקמה ב-1974 כאחד מלקחי מלחמת יום הכיפורים כפופה לחיל האוויר והיא אחת מיחידות העילית של צה"ל, לצד שייטת 13 של חיל הים, וסיירת מטכ"ל.
היחידה מתמחה בפעולות עומק, איסוף מודיעין ופעולות קומנדו אווירי, מה שמזכיר מעט את אופי המבצע המתואר על ידי גורמי תקשורת זרים. באשר לאותו מבצע בסוריה רב הנסתר על הגלוי, אך כמה מבצעים מהעבר של היחידה כן מותרים בפרסום.
מבצע "חד וחלק" - מלחמת לבנון השנייה
מבצע פשיטה גדול בבעלבכ, עמוק בתוך העורף הלבנוני ומעוז חיזבאללה גדול. מטרת המבצע הייתה בעיקרה תודעתית. "זה יהיה כמו שחיילים שלנו נלחמים בצפון ושומעים שפשטו על תל אביב", אמר האלוף לשעבר טל רוסו בקטע מהספר "שבויים בלבנון, האמת על מלחמת לבנון השנייה".
המטרה שנבחרה הייתה בית החולים "דאר אל חיכמה", ששימש כבסיס של חיזבאללה. היחידות שנבחרו לעשות את המבצע הנועז הן סיירת מטכ"ל ויחידת שלדג, שמתמחות בפעילות עומק מסוג זה.
מכונת המלחמה המשומנת של "שלדג" נכנסת לפעולה, בזמן קצר אפילו במנוחיה מתכננת ומתאמנת למבצע: "אם הייתי צריך לעשות מבצע כזה בשגרה היינו מדברים על כמה חודשי הכנה. כאן זה נעשה בנהלי קרב הרבה יותר קצרים", תיאר אל"ם (מיל') א', מפקד יחידת "שלדג" במלחמת לבנון השנייה, בראיון לאתר חיל האוויר לפני כמה שנים.
לוחמי היחידה אכן התאמנו בצורה מקצועית בתקופת הזמן הקצרה וב-2 באוגוסט 2006, עלו עשרות מלוחמי היחידה יחד עם לוחמים מסיירת מטכ"ל אל מסוקי חיל האוויר בדרכם אל בעלבכ.
גם ההגעה ליעד הייתה מסובכת והמסוקים נאלצו לחמוק מטילי נ"מ ששוגרו לעברם. הכוח של "שלדג" נוחת ומתפצל כך שלכל כוח של היחידה תתי-יעדים אחרים. כשהם פושטים על היעדים הם מוצאים אמל"ח ומודיעין רב, הם אף נתקלים בכמה פעילי חיזבאללה זוטרים אותם הם לוקחים בשבי.
במקביל, כוח סיירת מטכ"ל פושט גם הוא על יעדים באזור, שכל הזמן הכוח מלווה במטרייה האווירית של חיל האוויר ומסוקי הקרב ביניהם. "אנשי חיזבאללה מבינים שאנחנו פועלים, אבל הם לא יודעים בדיוק איפה אנחנו נמצאים", המשיך ושיחזר אל"ם א' באתר חיל האוויר, "כוח התצפית מזהה אותם והצלפים ארוכי הטווח שנמצאים בתצפית יורים. לאחר מכן מפעילים מסוקי-קרב שתוקפים אותם".
הפעולה הנועזת מסתיימת בחיסולם של 19 מחבלי חיזבאללה ותפיסה בשבי של 5 נוספים. יש הטוענים כי בעקבות המבצע חיזבאלה נדרש להעביר יחידות לעורף מחשש לפעולות דומות, ויש הטוענים כי הפעולה הייתה מסוכנת, לא באמת הביאה לשינוי מהותי בשטח וכי הסיכון עלה על התועלת. בכל מקרה מדובר בפעולה חריגה מאוד ונקודת ציון היסטורית חשובה ביחידת "שלדג".
תקיפת הכור הסורי
בדומה למבצע האחרון שמיוחס ליחידה, גם בהפצצת הכור הגרעיני הסורי בספטמבר 2007, ישראל "לא התייחסה לדיווחים" זרים ורק כעשור אחר כך ישראל הרשמית הודתה בפעולה הנועזת.
התקיפה השנייה בהיסטוריה של כור גרעיני (גם את הבכורה קטפה ישראל בהפצצת הכור העיראקי ב-1981) הגיעה לאחר ידיעות מהמוסד על שיתוף פעולה צפון קוריאני–סורי להקמת כור גרעיני.
על פי פרסומים זרים, צוות של לוחמי יחידת שלדג הגיעו לכור הסורי ביום שלפני התקיפה, וסימנו מטרות למטוסים באמצעות קרני לייזר. אין אישור רשמי של המדינה כי אכן הדבר קרה, גם לאחר חשיפת המבצע עדיין רב הנסתר על הגלוי. אפשר רק להניח כי הדבר אכן מתכתב עם הייעוד והיכולות של היחידה.
7 באוקטובר ומלחמת חרבות ברזל
היחידה שרגילה להתאמן על הפרטים הכי קטנים כדי להוציא את המבצע המדויק ביותר, נכנסה לאש התופת בשבעה באוקטובר, בלי מושג מה מחכה להם שם. באותה שבת ארורה הגיעו לוחמי היחידה המובחרת במסוקים לזירה והיו מהכוחות הראשונים להילחם.
הם נלחמו בבארי, עלומים ורעים, קרבות קשים תוך שהם מחסלים עשרות מחבלים ומחלצים עשרות תושבים. לגביי הלחימה בבארי עלתה ביקורת על תפקודם בתחקיר הצה"לי, כשבהמשך גם סביב התחקיר עצמו עלו לא מעט שאלות וביקורת.
כ-250 לוחמי יחידה השתתפו בלחימה בסה"כ. הקרבות היו קשים מאוד, חוסר הוודאות והמחסור בתחמושת וכוח אדם בשעות הראשונות, היה מצב כמעט בלתי אפשרי עבור יחידת הקומנדו, הרגילה כל כך לתכנון מוקפד. במשך שעות נלחמו הלוחמים מול נחילי המחבלים מעזה, בקרבות הצליחו הלוחמים לחסל כ-100 מחבלים.
היחידה ספגה אבדות כבדות ואיבדה חמישה מלוחמיה בימים הראשונים של הלחימה: רס"ן עידו יהושוע, רס"ל אהד כהן, סרן רום שלומי, רנ"ג עידו רוזנטל וסרן שילה כהן. זוהי גם הפעם הראשונה שלוחמי היחידה נהרגו בפעילות מבצעית כלשהי.
לצד הקרבות הקשים של השבעה באוקטובר ופעולות קומנדו רבות וחסויות שנעשו במהלך המלחמה, מוכרת במיוחד הפשיטה של היחידה על מפקדת הטרור של חמאס בבית החולים שיפא.
הרגישות הדוברותית הרבה של המצבע, המוכנות המבצעית הדרושה במקרה והיה משתבש המבצע והמקצועיות הנדרשת לפעול בתוך בית חולים שהפך לקן טרור, העלו אצל בכירי הצבא את "שלדג" כבחירה טבעית למבצע. על אף האבדות הרבות שספגו במהלך הלחימה, ליחידה היה רצון רב לבצע את המבצע החשוב הזה, ואכן הם ביצעו אותו בהצלחה.
היחידה סרקה את בית החולים הידוע לשמצה ומצאה בו אמל"ח רב ופיר למנהרה גדולה, ועצרה חמישה פעילים מבוקשים. רס"ן (במיל') י', מפקד פלגה בשלדג, סיפר לכרמלה מנשה ואיתי בלומנטל (כאן 11) לאחר אותה פעולה: "פעלנו תחילה בסביבה מאוד מורכבת אליה הביא חמאס 45 אלף עזתים לחצרות ביה"ח, בזמן שפעילי חמאס התחפשו למאושפזים או לרופאים. צוותים רפואיים אמיתיים לא הורשו להיכנס לחדרי הפיקוד הצבאיים של חמאס ע"י פעילי הארגון, שגם כיסו חלק ממצלמות האבטחה".
עוד סיפר להם הגורם כי "בסוף נעשה שימוש צבאי בחלק העילי של בית החולים, בעוד שמתחת לאדמה היו ממש לשכות של בכירים לזמן שהייה ממושך. בתווך - הענקנו סיוע לבית החולים בציוד ואף בטיפול של לוחם ביחידה שהוא גם קרדיולוג לאחד העזתים". כשעה לפני כניסת התוקף של הפסקת האש בנובמבר, השמיד צה"ל את קיני הטרור במתחם והמבצע הושלם.
על פעולות רבות ונוספות של היחידה לא שמענו וגם לא נשמע, אבל מי שכונתה בעבר "האחות הצעירה" של סיירת מטכ"ל, היום עומדת חזקה ועצמאית מתמיד כשהיא מלאה בגיבורים, מורשת קרב, יוזמה ויצירתיות.