"זה אסון שרק מחכה להתרחש. מלחמה גרעינית כלל עולמית תהיה אסון בלתי הפיך שיגבה את רוב החיים על פני כדור הארץ והיא יכולה לקרות בקלות. זה יהיה כמו אסון צ'רנוביל, קתרינה, אסון הנפט במפרץ מקסיקו ופוקשימה. רק שזה יהיה בקנה מידה שאי אפשר לדמיין", את הדברים האלה כתב לאחרונה דניאל אלסברג, 86, מי שעמד מאחורי בניית תכנית המלחמה הגרעינית של צבא ארה"ב בשנות ה-50 וה-60, תקופה בה ארה"ב וברה"מ צברו ערמות של נשק גרעיני במחסנים שלהם. בספרו החדש, "מכונת יום הדין: וידויים של מתכנן מלחמה גרעינית", אלסברג חושף את הקלות בה ניתן להפעיל נשק גרעיני שישמיד את העולם כפי שאנחנו מכירים אותו.
אלסברג מוכר בארה"ב זה שנים כמדליף הלאומי. הוא היה קצין במארינס שעבד לאחר מכן עם הפנטגון והיה מעורב גם במלחמת וויטנאם. באותן שנים הוא הבין שהממשל מרמה את העם והחליט לגנוב מסמכים שחשפו את העובדה שארה"ב מסלימה את המעורבות שלה בוויטנאם ותוקפת גם בלאוס וקמבודיה – מה שמוכר כ"מלחמה הסודית". ב-1971 הוא הדליף את המסמכים ל"ניו יורק טיימס", ווישינגטון פוסט וכלי תקשורת נוספים.
אבל מה שלא ידעו באותן שנים זה שאלסברג גנב גם מסמכים על תכניות הגרעין של ארה"ב. הוא הסביר שלא רצה לחשוף את שני העיניינים יחד כדי לא לפגוע בחשיבות של הדברים, ובחר בוויטנאם "כי שם הפצצות נפלו". את מסמכי הגרעין הוא נתן למשמורת אצל אחיו וזה קבר אותם, אך סופה טרופית השמידה אותם. בשנים ההן אלסברג האמין שזה לטובה כי בזכות כך ניצל מעשרות שנים בכלא.
לא רק נשיא ארה"ב
אלסברג טוען שהרטוריקה שבין ארה"ב לקוריאה הצפונית וגם עלייתם המחודשת של הרוסים הובילו אותו להחלטה לחשוף את הדברים בספרו החדש. לטענתו, גם היום "פצצות גרעיניות חשופות להפעלה בגלל אזעקת שווא, פעולת טרור, שיגור בלתי מורשה או החלטה נואשת להסלים משבר נקודתי. זה נכון למרות שהמלחמה הקרה, זו שהניבה את הצורך בקיומן של פצצות אלה למען הביטחון הלאומי, הסתיימה לפני 30 שנה".
בספרו אלסברג מנפץ מיתוסים אודות הפעלת הפצצות: "רוב האנשים חושבים שרק נשיא ארה"ב יכול להורות על שימוש בנשק גרעיני. גם בגלל שהוא תמיד מלווה על ידי קצין נושא ה"פוטבול" - שמכיל קודים לשיגור. אך האמת היא שטראמפ אינו המפקד הצבאי היחיד שמוסמך לשגר נשק גרעיני. הפוטבול הוא למעשה הצגה, מתיחה. מפקדים ברמה נמוכה יותר יכולים להפעיל בכוחות עצמם נשק גרעיני, אם ארה"ב תהיה תחת התקפה והנשיא לא יכול להגיב בזמן" מסביר אלסברג.
למעשה גם מפקדי כוחות הגרעין של האויב יכולים לשגר בלי הוראות מלמעלה. "מפקדים מותקפים אינם צריכים להמתין לפקודות מלמעלה כדי להכות בחזרה - גם כשמדובר בנשק גרעיני".
אלסברג מדגיש ש"המערכת" הרוסית תוכננה להפעלה אוטומטית נגד מתקפה גרעינית הרסנית. לטענתו, במצבים מסויימים המערכת יכולה לפעול בלי פקודה מלמעלה אם החיישנים יזהו התקפה על מוסקבה. נוסף לכך, חשף אלסברג שהממשלה האמריקנית אישרה בחשאי שאם תפרוץ מלחמה בין ארה"ב לברה"מ, טילים גרעיניים ישוגרו גם נגד סין, רק בגלל שהיו בעלי ברית. "היה לי נראה לא מוסרי להרוג 300 מיליון סינים רק בגלל שהם בעלי ברית, שאפילו לא פתחו במלחמה. את זה רציתי לשנות", סיפר על מניעיו.
לדברי אלסברג, גם מערכת מושלמת לא יכולה למנוע טעויות. לטענתו נשיא ארה"ב יכול לשגר בטעות עד 800 ראשים גרעיניים בתוך פחות מ-10 דקות ושלא כמו מטוסים, לא ניתן להחזיר את הטילים האלה חזרה.
מאז שנות ה-70, הסכמי הנשק קיצצו את מספר ראשי הקרב הגרעיניים ביותר מ-80%. המאגר האמריקני, שהגיע לשיא ב-31,255 ראשי נפץ בשנות השישים, מונה כיום כ-4,000 ראשי נפץ גרעיניים ולרוסים כ-4,500. "זה עדיין הרבה יותר מדי", אומר אלסברג, "הסיכון שעיר אחת תהרס על ידי נשק אחד (אולי כטרור) בשנה הבאה או בעשור הקרוב ממש אינו אפסי, למרבה הצער. הדרך היחידה להמעיט את הסכנה של הכחדת האנושות מטעות גרעינית היא רק על ידי צמצום משמעותי של נשק זה".