לא פחות מ-5,500 חיילים בודדים משרתים בצה"ל – כאלה שעלו לבדם ומשפחתם נשארה בארץ אחרת, כאלה שהבעיות בבית לא מאפשרות להם לגור בו, וגם כאלה שפשוט אין להם בית. החיילים האלה לא יכולים לצפות לארוחה חמה שתחכה להם על השולחן כשיחזרו הביתה אחרי שסגרו שבועיים. הם לא יכולים לצאת בסופ"שים על חשבון ההורים, ולא ברור מאליו שיהיה להם איפה לחגוג בחג.
לקראת ליל הסדר, הרימו ראש הממשלה בנימין נתניהו, הרמטכ"ל בני גנץ ויו"ר האגודה למען החייל אביגדור קהלני כוסית עם 400 חיילים בודדים. "אנו מעריכים את התרומה הייחודית שלכם", אמר ראש הממשלה לחיילים. "להיות חייל בודד זה לא להיות לבד; אתם המשפחה של כולנו".
"כוחה של המדינה היא ברוח המיוחדת שלנו", הוסיף קהלני, "ושום מדינה בעולם לא תוכל להתמודד עם זה. אנו מצדיעים לכם". קהלני ביקש מחייל בודד, אלכסיי, לעלות לבמה על מנת לספר על שירותו הצבאי בחיל הים. מה שאלכסיי לא ידע הוא שלא סתם שאלו אותו כמה זמן לא ראה את אמו; לאחר שהשיב כי לא ראה אותה במשך שנתיים, ביקש ממנו ראש הממשלה להסתובב, ואלכסיי הופתע לפגוש את אמו ואחותו. "לא ידעתי מכלום, אני כל כך מתרגש", אמר אלכסיי, עולה חדש מרוסיה, שאמו ואחותו הוטסו לישראל במימון האגודה למען החייל וארגון ABSI צרפת. "חשבתי שעובדים עלי".
איך להרוויח כסף, ללמוד עברית והכי חשוב – לתרום וליהנות
אחרי החגים והחיבוקים החמים והעוטפים, כל חייל בודד נתקל בלא מעט רגעים קשים. דניאל ברן, חייל בודד שעלה לישראל מפנמה לפני ארבע שנים, מציע לרגל שחרורו מצה"ל כמה טיפים שיעזרו לחיילים שמצאו בצבא משפחה לצלוח את השירות.
"אני הגעתי ארצה במטרה להתגייס לצה"ל, והחלטתי לתת כמה טיפים לחיילים הבודדים שרק התחילו את השירות, וגם לצעירים שחושבים לעלות לישראל ולהתגייס", מסביר ברן, ששירת בחיל ההנדסה הקרבית, בתחילה כקלע ולאחר מכן כאחראי הלוגיסטיקה של הפלוגה.
"הטיפ הראשון: למד את כל הזכויות המגיעות לחייל בודד – כך תוכל לוודא שאתה באמת מקבל אותן! למשל, בכל חודשיים חייל בודד זכאי לקבל יום חופש לסידורים, וזה עוזר מאוד, במיוחד בזמן הטירונות והמסלול שבהם יוצאים מהצבא רק בימי שישי. בנוסף, חייל בודד זכאי לקבל היתרי עבודה, דבר שמקל על ההוצאות החודשיות, והכי חשוב – פעם בשנה חייל בודד מקבל חופשה לטיסה הביתה למשך חודש שלם.
"הטיפ השני: אם יש לך רמת עברית נמוכה – אל תדאג! לצה"ל יש דרכים רבות לסייע לך, באמצעות מש"קיות העלייה. לי היה קשה במיוחד ללמוד לכתוב, ולכן לפני כל מבחן היו חיילים שעזרו לי, לעתים מש"קיות העלייה ולעתים אחד המפקדים.
"הטיפ השלישי: כדאי להתגייס לצה"ל בעזרת אחת התכניות המיועדות לחיילים בודדים, מפני שכך תפגוש חיילים בודדים נוספים, שנמצאים באותו מצב כמו שלך. מעבר לכך, כך יוכלו לעזור לך להגיע ליחידה שמתאימה לך ושבה אתה מעוניין.
"הטיפ הרביעי: דבר כמה שיותר עם חיילים מיחידות שונות – כך תוכל לקבל את ההחלטה הטובה ביותר בקשר ליעד הגיוס. לתכנית הקדם צבאית שאני עברתי הביאו חיילים שדיברו על היחידות השונות. גם חברי משפחה סיפרו לי על היחידות השונות בצה"ל. אני רציתי להתגייס לקרבי ומאחר ולא עברתי את גיבושי הסיירות, החלטתי להגיע לחיל ההנדסה הקרבית, שהיה אופציה מצוינת בעבורי.
"הטיפ החמישי: הדרך הטובה ביותר לחסוך כסף במהלך השירות הצבאי (במידה ואין לך כלל משפחה בארץ) היא לגור בקיבוץ. אני גרמתי בקיבוץ יראון במהלך השירות, והצבא, באמצעות גרעין 'צבר', סבסד בעבורי את שכר הדירה.
"הטיפ השישי: לעולם אל תפחד לדבר על מפקדיך כאשר אתה צריך משהו. כשאני התגייסתי פחדתי לדבר עם המפקדים שלי, אבל אז הבנתי שגם הם אנשים ושהם יכולים לעזור לי ולהבין אותי. מאז התחלתי לשתף את המפקדים שלי והיום אני יכול להגיד בביטחון שזה סייע לי המון במהלך השירות הצבאי.
"הטיפ השביעי והאחרון: כאשר עובר עליך יום קשה – היזכר בסיבה שבגללה החלטת להתגייס לצה"ל ודבר הרבה עם החברים. ברגעים הקשים שלי אני נזכר שהחלטתי להתגייס בגלל שרציתי לתרום למדינה בחזרה, לאחר שלמדתי בישראל שנה שלמה לפני כן. בנוסף, הצבתי לעצמי מטרה לעבור את החוויה הזו בהצלחה מבלי לוותר לעצמי ולסיים אותה. כמי שבאמת מסיים את השירות הצבאי בימים אלה, אני מאחל לכם אחלה שירות, והכי חשוב: תיהנו מכל רגע!"