בבוקרו של יום הזיכרון לחללי מערכות ישראל תשפ"א, איציק סעידיאן נלחם על חייו בבית החולים. סעידיאן בן ה-26 לחם במבצע צוק איתן בסג'עייה ובעקבות המראות הנוראיים מאותה תקופה, סובל מאז מפוסט-טראומה. שלשום הצית את עצמו מול משרדי אגף השיקום של משרד הביטחון, במחאה על כך שלא קיבל מהרשויות את הסיוע הנדרש.
יעל אסקוחידו, האם המאמצת של סעידיאן שמלווה אותו מאז מבצע צוק איתן, סיפרה ב"חדשות הבוקר" על השנים הקשות שעברו עליו. "הכרנו את איציק מיד אחרי המבצע. הוא הגיע אלינו הביתה וחי איתנו כמעט שנה", תיארה אסקוחידו, "כשאני משחזרת היום את הדברים, הכתובת הייתה על הקיר. איציק כל הזמן היה מחפש את עצמו, לא ידע איפה המקום שלו. הוא היה מעופף, שוכח דברים, היה קשה לתת לו אחריות. אלה היו סימנים קטנים שבדיעבד, אלה היו אזהרות. אני לא ידעתי לפרש את הסימנים האלה".
אסקוחידו סיפרה על שיחת הטלפון שבו התבשרה כי סעידיאן פגע בעצמו: "הייתי אצל משפחת פסקל אברהמי זכרונו לברכה שנפל בפיגוע ב-2011. הייתי בהכנות להרצאה מול תלמידים על פסקל, כשבאמצע קיבלתי את הטלפון משפרה. בדרך כלל לקבל ממנה טלפון זה משמח כי זה אומר שיש חייל חדש לאמץ, אבל הפעם היא בישרה בשורה לא טובה".
שפרה שחר, מנכ"לית עמותת "בית חם לכל ילד", סיפרה על היכרותה עם סעידיאן. "הוא הופנה אליי על ידי הקב"ן שטיפל בו ובשאר השורדים מהאירוע המזעזע בסג'עייה", תיארה שפרה, "איציק סיפר לי מה קרה בלילה המחריד ההוא. אמרתי לעצמי, איך אפשר בכלל לחיות אחרי דבר כזה? באותה תקופה איציק היה חייל בודד בגלל נסיבות משפחתיות לא פשוטות. אביו נפטר ונותק הקשר עם אשתו. מצאנו לאיציק משפחה מאמצת, את משפחת אסקוחידו, היה להם בית גדול ומרווח וכל התנאים הנדרשים לאמץ חייל".
ראית אותו עם השנים הולך וקמל?
"בוודאי. אנחנו מלווים הרבה מאוד לוחמים שסובלים מפוסט-טראומה, אבל אצל איציק זה היה ניכר מהיום הראשון. היה בו הרבה מאוד כעס".
איך המערכת לא ראתה את זה?
"כבר יותר משנה שאנחנו מקיימים קמפיין שמלווה בהרבה מאוד כתבות בתקשורת ודיונים בכנסת, כולל בוועדת המשנה לרווחה שמטפלת בהלומי קרב והוקמה בעקבות הכתבות. יש כאן כשל חמור של אגף השיקום במשרד הביטחון בכל הטיפול בהלומי קרב. אין כאן סיפור נקודתי על מישהו שנפל בין הכיסאות, או על מקרה נורא חריג וקיצוני, זה כשל רוחבי שלם שכולל את כל פצועי צה"ל ובוודאי את פגועי הנפש".
אתם טוענים שהכתובת הייתה על הקיר.
"בוודאי. יש כאן זעקה חמורה. איציק לא היחיד שישב אצלי במשרד ואמר, 'אשרוף את עצמי באגף השיקום'. הוא היחיד שהעז לעשות את זה בינתיים. כשאני שומעת שעומדים להקים ועדות בדיקה וחקירות כאלה ואחרות, אני צוחקת. זה מגוחך. המצב באגף השיקום כל כך חמור שאי אפשר לתקן אותו, צריך להפקיע את זה מהם ולהעביר למשרד אחר, אולי משרד הבריאות, ביטוח לאומי או משרד ראש הממשלה".
איפה לדעתך נמצאת הבעיה?
"יש כאן כשל ערכי ותפקודי. זה לא רק עניין של חוסר כוח אדם או חוסר תקציב. זה מנגנון שלם שמשקיע הרבה מאוד כסף כדי להתעמר בפצועי צה"ל ובהלומי הקרב, כדי לעשות להם חיים קשים ולשבור אותם בדרך. ואכן, הרוב המוחלט נשבר בדרך. בחודשים האחרונים כתבנו עשרות מכתבים למנכ"ל משרד הביטחון ולשר הביטחון. כולם בחרו להעלים עין ולטייח. זאת מערכת רקובה, כושלת ומרושעת, צריכים לעשות לה ריסטרט ולפתוח אותה במקום אחר".
שר הביטחון והרמטכ"ל לשעבר, בני גנץ, התייחס לדברים הבוקר: "מדובר באירוע קשה ועצוב. נקווה לטוב בתוך הקושי המאוד גדול הזה. הלם קרב זה פציעות קשות, פציעות שקופות, שמקשות מאוד על החיים של אלה שנושאים אותן - והם רבים מאוד. אני רוצה להביע את הכאב ואת הצער שלי מהאירוע הזה".
מה יש לך לומר לאותם פגועי נפש שלא מקבלים טיפול ראוי?
"לא אכנס כרגע לגופם של צעדים שצריכים לעשות אותם. זה אירוע טרגי, כואב ומצער שצריך לטפל בו גם ברמה האישית וגם ברמה המערכתית. המערכת יודעת לטפל בזה ואני בטוח שיש במה לשפר את הדברים. לא אכנס כרגע לוויכוח שהוא ויכוח ארגוני".