החודש הגיעו לראשונה מטוסי F-16 של חיל האוויר הפולני להתאמן בבסיס עובדה שבנגב. הפולנים מתרגלים בארץ אימוני קרבות אוויר, ניווט ואף אימון משותף עם הטייסת האדומה לביום אויב של חיל האוויר הישראלי. אימון משותף זה הוא הזדמנות לסקר עבורכם את הצבא הפולני, שמאז נפילת הקומוניזם עושה מאמצים רבים להתקרב למערב.
מספר אירועים היסטוריים גורמים למדינה הפולנית להחזיק צבא קטן וחכם: הכיבושים החוזרים מטעם צבאות זרים, החלוקה של פולין בין ברית המועצות לגרמניה הנאצית, טבח הקצינים ביער קטין – במהלכו הוצאו להורג ונטבחו חיילים ואזרחים פולנים בהוראת ברית המועצות במהלך מלחמת העולם השנייה – ועוד. על פניו, נראה כיום שאין לפולין סיבה להשקיע בצבא, וגם לא להצטרף לנאט"ו כפי שעשו, אך בשל אירועים היסטוריים אלה, שחקוקים היטב בזיכרון הלאומי, הם מחזיקים את הצבא שעל פי האתר "גלובל פייר פאוור" נמצא במקום ה-21 בעוצמתו.
צבא היבשה: מוצבים בבוסניה, בקוסובו ובאפגניסטן
משימתו של הצבא הפולני כוללת שמירה על אחדותה וריבונותה של המדינה הפולנית, שמירה על האינטרסים הלאומיים, יישום התחייבויותיה של פולין לנאט"ו והאיחוד האירופי ועוד. כיום, פרוס הצבא הפולני במדינות רבות במסגרת האו"ם, כולל בוסניה, קוסובו ואפגניסטן. עד לשנת 2008, היו מוצבים 2,500 חיילים פולנים בעירק, כאשר 23 חיילים נהרגו במהלך הלחימה. בשנים האחרונות צמצמו הפולנים את גודלו של צבא היבשה, כחלק מהתוכנית להפכו ל"צבא לקטן וחכם". בנוסף, הם ביטלו בשנת 2008 את גיוס החובה שהונהג, וכיום מדובר בצבא של מתנדבים.
לכוחות השריון הפולניים 1,200 טנקים, חלקם מסוג לאופרד 2 הגרמני וחלקם טנקים ישנים יותר מסוג T-72 ו-T-62. חיילי החי"ר הפולניים נעים על גבי 2,200 נגמ"שים, רובם עדיין מדגמים סובייטים מיושנים. חיל התותחנים הפולני מפעיל 1,153 כלי תותח מסוגים שונים, ובנוסף יש לצבא טייסות מסוקים משלו, המופעלות במסגרת דיביזיות היבשה. מדובר בעיקר במסוקים כבדים מסוג מי 8 ומי 24. החיילים של צבא פולין נחשבים לאמיצים ובעלי משמעת גבוהה, ובמהלך הלחימה בעירק ואפגניסטן הוכיחו דבקות מרשימה במשימה.
חיל האוויר: מעבר מציוד סובייטי מיושן לציוד מערבי מודרני
חיל האוויר הפולני הוא מהראשונים שהוקמו בעולם, ושורשיו מגיעים עד לימי מלחמת העולם הראשונה. נכון להיום, החיל עדיין נמצא בתהליך מעבר מציוד סובייטי לציוד מערבי מודרני. לטייס הפולני יש שם של אמיץ ומקצוען כבר מימי מלחמת העולם השנייה, אז השתתפו כחלק מחיל האוויר המלכותי בקרב על בריטניה. החיל הפולני מקפיד להתאמן לא מעט עם חילות זרים ולרכוש מערכות נשק מתקדמות, בהן לא מעט מערכות מתוצרת ישראל.
חיל האוויר הפולני מפעיל 50 מטוסי קרב מסוג F-16, לצדם טסים כ-30 מטוסים מסוג מיג 29, עליהם הפולנים מסרבים לוותר. בנוסף, יש לחיל כ-40 מטוסים ישנים מסוג סוחוי 22, שאמורים לצאת מהשירות ברגע שימצא תקציב להחליפם. לפולנים יש כ-300 מסוקים, רובם לתובלת ציוד וכוחות, וכמו כל צבא מתקדם ישנם גם כמה עשרות מטוסים ללא טייס. בניגוד לצבא היבשה, חיל האוויר הפולני כמעט ולא ראה פעילות מבצעית מאז מלחמת העולם השנייה.
חיל הים: מילא תפקיד משמעותי במסגרת מלחמת עירק
החיל הקטן ביותר מבין זרועות הצבא, שמונה רק 14,000 חיילים ומפעיל כ-80 כלי שיט. משימתו העיקרית של חיל הים הפולני היא הגנה על המים הטריטוריאליים של פולין ועל האינטרסים הפולניים בחו"ל. תפקידים משניים של החיל כוללים תמיכה בפעולות נאט"ו, כמו למשל במזרח התיכון, וכן חילוץ והצלה בגזרת הים הבלטי.
חיל הים הפולני מפעיל חמש ספינות טילים ועוד כמה ספינות קטנות ומהירות יותר שגם להן יכולת שיגור טילים נגד אוניות. לצי הפולני חמש צוללות וכמה עשרות ספינות נחיתה, להן יכולת הנחתה של דיביזיית נחתים שלמה, על ציודה הכבד. חיל הים הפולני מפעיל זרוע אווירית עצמאית, במסגרתה מסוקים ללחימה בצוללות, מסוקי סער ותובלה וכמה מטוסים לתצפית וללוחמה אלקטרונית.
הצי הפולני קיבל תפקיד משמעותי במסגרת מלחמת עירק השנייה, והיה אחראי על אבטחת הנמלים ומתקני הנפט של עירק ובנוסף על מתן גב לוגיסטי לצבא ארה"ב. חיל הים הפולני היה אמור לעבור תוכנית למודרניזציה נרחבת, אך נכון להיום זו בוטלה בשל המשבר הכלכלי העולמי.
האסון הפולני: התרסקות הצמרת ברוסיה
ב-10 לאפריל 2010, ספג צבא פולין מכה קשה כאשר מטוס חיל האוויר הפולני התרסק באזור שדה התעופה סמולנסק שברוסיה. המטוס היה בדרכו לטקס לזכר קציני צבא פולין שנרצחו על ידי סטלין ביער קטין. מלבד נשיא פולין נהרגו גם הרמטכ"ל, מפקד חיל הים וקצינים בכירים רבים מהמטה הכללי.
דו"ח חקירת התרסקות חשף את עומק הליקויים בצבא: החקירה גילתה כי מרבית טייסי חיל האוויר הפולני לא מילאו את מכסת החובה של טיסות אימון, בעיקר מסיבות תקציביות. ולא רק זאת: מפקדים כתבו דיווחים שקריים, מה שמנע ממטה חיל האוויר לתקן את הליקויים. אזרחי פולין הבינו שהצבא הפולני, שמאז ומעולם שימש מקור גאווה לאומית, הוא לא בדיוק מה שחשבו. בנוסף, גורמים במשרד ההגנה העריכו לאחר התאונה שתיקון הליקויים בצבא הפולני ימשכו לפחות עשור.
השת"פ עם ישראל: הקשר מתהדק
"נחשפנו לחוויית אימונים שונה וחדשה", כך אמר רס"ן לוקאץ' פיאטק, טייס בחיל האוויר הפולני, לאחר האימונים האינטנסיביים עם חיל האוויר הישראלי בשבועיים האחרונים, והוסיף כי הוא צופה שיתוף פעולה עתידי וחזק עם חיל האוויר הישראלי. האימון הזה, יחד עם העובדה שלפולין היסטוריה של רכישת מערכות נשק מתוצרת ישראל, מצביע על הידוק הקשרים בין שני הצבאות, מהלך שישפיע באופן טבעי על חיזוק קשרי הידידות בין ישראל לפולין.