ליל שישי בתחילת חודש נובמבר האחרון ושקט מופתי שורר באגפי כלא "איילון" שברמלה. בימים כתיקונם, הכלא רוחש וגועש כמו כוורת דבורים. האסירים עסוקים בהכנות אחרונות לשבת, הסוהרים התורנים מפקחים על הנעשה באגפים ומחוץ לחומות באמצעות מצלמות אבטחה וסיורים ממונעים. לצערם, הם יודעים ששקט לא מבשר טובות. המוח של האסירים עובד וקודח 24 שעות ביממה על שיטות חדשות להברחת אמצעי לחימה, סמים ואפילו סמארטפונים לכלא, והם בוחנים את ערנותם כל הזמן.
אחת הסוהרות שומעת לפתע רעש זמזום לא שגרתי באוויר הקר, רעש שלא מזכיר לה דבורה או יתוש. היא מביטה לעבר החומות ומבחינה בהבזקי אורות צבעוניים מוזרים למדי שלאחר כמה שניות נעלמים בסמוך לחצר אחד האגפים. המראה הזה כמובן מעורר את חשדה, ובתוך מספר דקות הכלא כמרקחה: הסוהרים מתרוצצים בחצרות ועורכים חיפושים יסודיים בתוך התאים של האסירים המופתעים. כעבור כמה שעות, מאתרים הסוהרים באחד התאים כדורי טניס ובתוכם כמה עשרות גרמים של הרואין, ארוז בשקיות ניילון זעירות. ההערכה: אחד האסירים אסף את כדור הטניס מרחפן שנחת בחצר הכלא, מבלי שהסוהרים הבחינו בו. מפעיל הרחפן הספיק להעלם תוך שניות ספורות ולהימלט מהמקום מבלי להשאיר אחריו עקבות כלשהן. ב', אסיר בכלא איילון מגלה כי גם בשבועות שלפני תפיסת הרחפן, בוצעו כ-15 הברחות אחרות לכלא. "הברחנו דוקרנים, סמים וסלולריים", מודה האסיר ב', "זה היה די קל. הסוהרים פשוט לא הבינו איך זה קרה".
בכלא "מעשיהו", הנחשב לאחד הקלים והנוחים בארץ, כלואים אסירים המרצים עונשים קצרים או עברייני "צווארון לבן". רק חודש לפני האירוע ב"איילון", נתפס בכלא רחפן שנחת בחצר. ההערכה היא שאחד האסירים הזמין הברחת סמים גדולה לתוך כותלי הכלא, אבל מפעיל הרחפן לא הצליח לשלוט בו מרחוק עקב בעיה טכנית והוא נתקע בתוך החצר.
"אני משרת המון שנים בשב"ס במגוון תפקידים, כולל ניהול בתי כלא, ולא נתקלתי בתופעה כזו", מתוודה קצין בכיר בשב"ס, "יש לנו מערך מודיעיני מצוין, אבל עניין הרחפנים לא עלה בכלל בדו"חות האחרונים. אנחנו מודעים לכך שהאסירים כל הזמן מנסים להתחכם בשיטות ההברחה והצלחנו לגלות את מרבית השיטות, אבל הברחות ברחפן זה משהו שנשמע לנו עד לפני כמה שבועות הזוי לחלוטין. והנה, עובדה, זה קרה, ומאז אנחנו נערכים בהתאם". הבעיה העיקרית היא שקשה עד בלתי אפשרי לתעד במצלמות את הרחפנים שמגיעים במהלך הלילה, וקשה גם לאתר את המפעילים. עם זאת, הסוהרים עם אצבע על הדופק. "להגיד לך שנמנע את כל ההברחות, זה לא יהיה רציני, אבל בהחלט נצליח לסכל את הנחיתות שלהם בחצרות הכלא".
"אם בשב"ס לא יתעוררו, כמות ניסיונות ההברחה באמצעות רחפנים רק תלך ותגדל"
בשירות בתי הסוהר עובדים מסביב לשעון בכדי לאסוף כל גרגיר של מידע על התנהלות האסירים הפליליים והביטחוניים בתוך התאים. מדובר במשימה קשה ביותר, שכן זה לא קל לגייס אסירים 'שטינקרים' שיעבירו מידע חם כמו שמות אסירים שמעורבים בתעשיית ההברחות, בייחוד באמצעות רחפנים, ובתמורה לתת להם הטבות. החשש הוא שאותם אסירים יסומנו כמשתפי פעולה עם קציני המודיעין, ועובדה זו עלולה לעלות להם ביוקר בהתעללות קשה מצד העבריינים ולעיתים אף לעלות להם בחייהם. סוגיית הרחפנים הפכה לנושא הכי מדובר בשב"ס, ותהיו בטוחים שהיא תפסה את מערך המודיעין "עם המכנסיים למטה". כל פיסת מידע שמגיעה מאחד האסירים על תעשיית ההברחות החדשה, מגיעה מהר מאוד לדו"ח מודיעיני סודי כשבמקביל נערכים מעקבים והאזנות סתר לטלפונים של אסירים המעורבים בהברחות.
"מדובר בשיטה משוכללת ומתוחכמת. אסירים בארצות הברית ובברזיל החלו להשתמש בה בשנה האחרונה, וכעת גם האסירים בישראל, בסיוע בני משפחות וחברים, אימצו אותה", ציין בכיר בשב"ס. "אנחנו מעריכים שהיו עוד הברחות באמצעות רחפנים, וזו תופעה מסוכנת וחמורה. אני לא רוצה לחשוב מה יקרה אם יצליחו להבריח אקדחים לכלא".
>> מכורים לפז"ם? כך תקבלו את הידיעות ישר לסלולר
נכון להיום, ב-32 מתקני הכליאה של שירות בתי הסוהר, לא קיימת ערכה לשיבוש מערכת ההפעלה של הרחפנים, שעלות התקנתה נאמדת בכמה עשרות אלפי דולרים. "מדובר במערכת מיוחדת שמסוגלת לנטרל כל סיכוי של רחפן לחדור לשטח הכלא", מגלה אמיר גונן, בעל משרד חקירות פרטי אשר עוסק בסיכול ריגול תעשייתי ומומחה בתחום שיבוש מערכות ותדרים. "רק שלושה או ארבעה גופים רגישים בישראל שמטעמי סודיות לא אוכל לפרט את שמותיהם, רכשו כבר את המערכת הזו, כי הם הבינו את הסכנות שטמונות בחדירת רחפנים למוסדות שלהם. הם נערכו מבעוד מועד לתופעה הזו כדי למנוע כל סיכוי שמפעילי הרחפנים יאספו מידע רגיש שיפגע בהם ויתפוס אותם מופתעים. אם בשב"ס לא יתעוררו, כמות ניסיונות ההברחה באמצעות רחפנים רק תלך ותגדל".
2,000 שקל ב-20 דקות
תעשיית הרחפנים שפועלת בבתי הכלא מורכבת מכמה עשרות מפעילי רחפנים מקצועיים שעל פי החשד, פועלים עם אסירים שנחשבים ל"כבדים ביותר". הקשר ביניהם נוצר טלפונית או באמצעות חברים של האסירים ובני משפחות. האסיר סוגר מול מפעיל הרחפן את הפריטים שהוא מעוניין להבריח: סמים, סכינים, כסף מזומן, א-שגרים (מסרים כתובים על גבי נייר) או סמארטפונים. עבור כל הברחה, מקבל המפעיל סכום שנע בין 2,000 ועד 5,000 שקלים ולעיתים אף יותר, תלוי בפריטי ההברחה, ברמת הסיכון ובכמות שהרחפן אמור להוביל לחצר הכלא. הרחפן מצויד במערכת GPS משוכללת שמסוגלת להגיע למרחק של עד קילומטר ובמצלמה, בה נעזר המפעיל בכדי להתגבר על מכשולים אפשריים ולהנחית את הרחפן בשלום לתוך הכלא.
"אני משלם על כל הברחה של הרואין משהו כמו 2,000 שקל. ההרואין בשבילי הוא כמו חמצן, בלעדיו אני לא אשרוד את המאסר", גילה אבי (שם בדוי), אסיר הכלוא בבית סוהר במרכז הארץ שעתיד לרצות שמונה שנות מאסר על שוד. "אני מתקשר למי שמפעיל את הרחפן וסוגר איתו את המשלוח, זה קורה בעיקר בימי חמישי ושישי בערב. יש לי מספיק 'ציפורים' בכלא (סייענים - סוהרים ואסירים) שאוספים את הסחורה ומביאים לי אותה לתא תמורת מתנות וכסף. אני יכול בקלות להבריח אקדחים או סכינים, אבל מה שמעניין אותי זה רק הסמים".
ג', עבריין לשעבר שריצה עונשי מאסר בגין סחר בסמים הוא אחד ממפעילי הרחפנים. ג' מספר כי הוא יכול להרוויח בחודש כמה עשרות אלפי שקלים עבור ארבע-חמש הברחות. "לפני כל הברחה, אנחנו עושים תצפיות על אזור הכלא, מבררים אם יש מכשולים בדרך כדי לדעת להתגבר עליהם ולמנוע התרסקות של הרחפן וכמובן מאתרים דרכי מילוט כדי לא להיתפס על ידי המשטרה". ג' מגיע לזירה באופניים חשמליות או באופנוע כדי לברוח במהירות מהמקום, ונעזר במצלמה איכותית כדי לדעת האם הרחפן נחת בשלום בחצר והחבילה נלקחה על ידי אסיר או סוהר. "אני יכול להבריח ברחפן שלי קילו או שניים של הרואין או חשיש ואפילו אקדחים. בנוסף, ניתן להתקין ברחפן גם זרוע שתשמש גם לירי לעבר יעד לחיסול. בהחלט יש עבריינים בעולם התחתון בישראל שמתעניינים בחיסול יריביהם באמצעות שימוש ברחפן יורה. כן, יש סיכונים, אבל כשפועלים בשעות הערב או הלילה הסיכוי שיתפסו אותי קטן מאוד, והכסף בהחלט שווה את זה. בעבודה של 20 דקות, אני מכניס לכיס אלפי שקלים", מוסיף. לדבריו, הרחפנים שכן נתפסו עד כה, הופעלו על ידי "חאפרים" שניסו לחקות את השיטה. "לא כל אחד שקונה רחפן יודע איך להשתמש בו. הרחפנים שנתפסו הופעלו על ידי חובבנים שלא למדו את העניין לעומק. לי לקח כמה חודשים טובים ללמוד את כל שיטות ההפעלה, מה אפשר להבריח ובאיזה משקל", מדגיש ג'.
ההחלטה להשתמש ברחפנים התגבשה אצל האסירים בעקבות שדרוג מערכות האבטחה בכניסות לבתי הכלא, מה שמקשה מאוד על ההברחות. בתקופה של טרום עידן הרחפנים, אסירים היו נעזרים בבני משפחה שהיו מגיעים לביקורים עם עגלות תינוק ומבריחים בטיטולים סמארטפונים או סמים עטופים בניילונים מיוחדים, מה שמנטרל את גילויים על ידי מכשירי המגנומטר. בחלק מהמקרים, פריטי ההברחות אף היו בתוך גלגלי העגלות או מתחת למושב התינוק. שיטות נוספות כוללות משלוחי הברחות בזריקה מעל חומות הכלא, במכוניות של קצינים בשב"ס (אלו מטופלות באופן שוטף על ידי האסירים) או בכלי רכב של חברות שמובילות מזון אל תוך הכלא. חלק גדול מהשיטות נחשף על ידי הסוהרים וקציני המודיעין.
משחק ילדים או סכנה ממשית לביטחון המדינה?
קצין בשב"ס לא שולל את האפשרות שגם בבתי הסוהר בדרום הארץ, כולל הביטחוניים, מבוצעות הברחות באמצעות רחפנים. "בכמה מקרים שבהם בוצעו הברחות גדולות של טלפונים סלולריים לבתי הכלא, גם כאלה שנחשבים שמורים ביותר, לא עשינו תחקירים מעמיקים ולא מצאנו שיתוף פעולה עם אסירים. אני מעריך שהיה שימוש ברחפנים שקשה מאוד לתעד אותם במצלמות בשעות הלילה והם גם לא משאירים אחריהם סימנים. המפעיל מגיע למרחק של 300 מטר מהכלא וכמעט בלתי אפשרי למצוא אותו במדבר", מסביר הקצין.
לאחרונה התברר שגם בדואים שעוסקים בהברחות סמים ממצרים וירדן ומשתפים פעולה עם אסירים ביטחוניים בכלא, החלו להשתמש ברחפנים משוכללים להברחות של חשיש ומריחואנה לישראל. "יש לנו מידע על כך שהם משתמשים ברחפנים על מנת לקבל את הסמים ולשלם את הכסף. הגדר החכמה שנבנתה, בתוספת כוחות הצבא הרבים שמוצבים באזור אכן סיכלו הברחות רבות, אבל נגד רחפנים קשה מאוד להתמודד", מספר קצין מודיעין במשטרה, "זה התחיל בשבועות האחרונים ואנחנו עוקבים אחר אותם מעורבים. זו תופעה שקשה להתמודד איתה, אבל לדעתי המדינה צריכה לחוקק חוקים שימנעו מכל אחד להפעיל רחפן, בדומה למה שעושים היום עם האופניים החשמליים".
בארצות הברית לדוגמה, רשות התעופה האמריקאית (FAA) הכריזה על תקנות חדשות לפיהן מרבית בעלי הרחפנים יצטרכו לרשום אותם במאגר הנתונים הלאומי. המטרה בכך היא למנוע פגיעות באזרחים ולהטיל אחריות על בעלי הרחפנים שלא להשתמש בהם לצרכים פליליים.
אמיר גונן ממשרד החקירות הפרטי טוען כי מדובר בתופעה מסוכנת גם לביטחון המדינה."רחפנים יכולים לחדור למתקנים ביטחוניים שמוגדרים כאסטרטגיים, לצלם אתרים רגישים ולשאוב מידע עבור האויב", מזהיר, "אסור להתייחס לתופעה הזו בזלזול. זה ממש לא משחק ילדים".
אכן הרחפנים נתפסים לעיתים כשעשוע בלבד, ובשב"ס מזהירים מאלו שינסו לחצות את הקו. "החוק אוסר על הפעלת רחפנים מעל שטחי בתי הכלא. גם אם מדובר בתחביב, קל וחומר שמדובר בניסיון הברחה. ימוצה הדין עם מי שינהג כך", מוסרים בשב"ס. רק לפני שבוע וחצי חיילים הפעילו רחפן בסמוך לכלא הנשים "נווה תרצה". סוהרי השב"ס, שגילו ערנות, הזעיקו למקום את המשטרה. השוטרים תחקרו את החיילים ואלה טענו שלא הייתה להם כוונות לבצע הברחות, והם הפעילו את הרחפן כתחביב תמים בלבד.
משב"ס נמסר בתגובה: "אנו מודעים לאיום, לומדים אותו ונבחנות גם דרכים טכנולוגיות להתמודדות עמו".